by artisbusiness.hu 2024. Feb 23.

Egy Banksy-mű kelt el a legdrágábban az Elton John-gyűjteményből

A New York-i Christie’s aukcióján a negyvenkilenc tételből szinte mindent megvettek

Összesen 8 millió dollárért (2,8 milliárd forint) vásárolták meg a zenész tárgyait, ami az előzetes becslések összegének a duplája. Harmincnégy országból licitáltak a tárgyakra, a vevők negyven százaléka először vásárolt az aukciósháznál.  

A legdrágábban, 1,9 millió dollárért (680 millió forint) Banksy Flower Thrower Triptych (2017) című alkotása kelt el, amelyet a zenész közvetlenül a művésztől vásárolt. Borsos áron került új tulajdonosához Keith Haring 1982-ben készült, cím nélküli kis festménye: a három szemű, mosolygó arcot ábrázoló képért 756 ezer dollárt (csaknem 271 millió forint) adtak. Ezenkívül olyan művészek munkáit bocsátották árverésre a gyűjteményből, mint Robert Mapplethorpe, Cindy Sherman és Andy Warhol. 

Keith Haring, Untitled, 1982 (forrás: Christie’s)Keith Haring, Untitled, 1982 (forrás: Christie’s)

A vásárlók Elton John más tárgyait is megszerezhették, köztük az 1990-es Bentley Continental autóját: huszonnégyen akarták megvenni a legendás járművet, amelynek értékét csupán 25 ezer dollárra becsülték, ám végül a sokszorosáért, 441 ezer dollárért (158 millió forint) kelt el. 

Az aukción eladásra kínált három karóra mindegyike új vevőhöz került. Közülük rekordáron kelt el egy aláírt Cartier, Paris, Tank Normale óra, amelyért több mint 176 ezer dollárt (63 millió forint) fizetett új tulajdonosa, pedig csak 20 ezer dollárra (7 millió forint) becsülték az értékét. 

Sir Elton John csizmája több mint 94 ezer dollért kelt el (forrás: Cultured)Sir Elton John csizmája több mint 94 ezer dollért kelt el (forrás: Cultured)

Sir Elton John emblematikus ruháinak, ékszereinek és egyéb kiegészítőinek árát szintén alulkalkulálták: egy E és J betűkkel díszített ezüst bőr csizma például a becsült értéke tizenkilencszereséért, több mint 94 ezer dollárért (33 millió forint) kelt el. Elton Versace (Rosenthal) „Medusa Red‟ porcelán készletért több mint 55 ezer dollárt (19 millió forint) fizettek, pedig mindössze 4 ezerre dollárra (1,4 millió forint) becsülték. 

Aki szeretne lecsapni valamelyik különleges Elton-tárgyra, még megteheti, az online értékesítés ugyanis február 28-ig tart.

(forrás: artnet.com)

Lásd még:

Kilencmilliárd forintnyi fontért kelhet el Francis Bacon festménye

Több mint negyven év után először kínálják aukción Magritte egyik legikonikusabb művét

Több mint harmincháromezer tárgy kerül kalapács alá Freddie Mercury egykori otthonából

Nyitókép: Banksy, Flower Thrower Triptych, 2017 (forrás: Christie’s)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!