by artisbusiness.hu 2023. Nov 02.

A fuvolaművész, aki küldetésének tekinti a fiatalok segítését

– Horgas Eszter harminc éve áll a színpadon és ugyanennyi ideje tanít lelkesen, töretlenül

Az elmúlt három évtizedben több száz fiatal tehetség fordult meg kurzusain, de a mai napig tartja a kapcsolatot legelső növendékeivel is. Igyekszik a saját lehetőségeihez mérten támogatni a fiatalokat: hangszert vásárol a rászoruló diákoknak, ösztöndíjakat ad a saját pénzéből, jótékonysági koncerteken lép fel. Horgas Eszter 2020-ban kapta meg az Art is Business Díj – Fidelio „Művészek a művészekért” különdíját. A közelgő, december 13-ai díjátadó gálánk kapcsán kérdeztük őt.

Horgas Eszter harminc éve tanít a Weiner Leó Konzervatóriumban. 2012 óta a Partitúra Összművészeti Kurzus művészeti vezetője: minden évben tizennyolc tehetséges fiatal kap lehetőséget, hogy ingyenesen vegyen részt a tíznapos táborban, ahol nemcsak zenei oktatásban részesülnek, hanem a színjátszástól kezdve a képzőművészeten át a táncig, sokfajta művészeti ágban kipróbálhatják magukat. „Nagyon szeretem a tanítványaimat. Büszke vagyok az eredményeikre, amelyek számomra is fontos tükröt és visszajelzést jelentenek. Az egyik növendékem például jelenleg Amerikában tanul, mesterszakon. Nagy küzdelem volt idáig eljutnia, szegény családból származik, és rengeteg pénz kellett ahhoz, hogy kint tanulhasson. Mára azonban beilleszkedett a New York-i művészvilágba is, a pályája felfelé ível. Fantasztikus érzés, hogy hozzájárulhattam a sikereihez. Hálás vagyok a sorsnak, hogy segíthetem a fiatal tehetségeket, akik a világot szebbé és jobbá teszik” – meséli Horgas Eszter, akinek egy másik növendékét nemrég vették fel a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem, amely Európa egyik legrangosabb oktatási intézménye. 

Horgas Eszter a tanítványaival (forrás: Horgas Eszter)Horgas Eszter a tanítványaival (forrás: Horgas Eszter)

Nemcsak a művész ragaszkodik a tanítványaihoz, hanem növendékei is hozzá: „Nem titok, hogy én nem csupán zenét tanítok a diákoknak, hanem a lelkükkel, a szellemükkel és a testükkel is foglalkozom. Épp ezért más attitűddel mennek a színpadra, nyitottabbak és bátrabbak. Abban hiszek, hogy egészben kell nézni az embert. A mai kamaszoknak rengeteg mentális problémával kell megküzdenie. A többségüknek nincs jövőképe. Depressziósak, szoronganak, hiszen látják, mi zajlik körülöttük: az egész világ bizonytalan, ez alól pedig Magyarország sem kivétel. Az első órákon gyakran azzal foglalkozom, hogy egyáltalán meg tudjon állni a lábán a tanítvány, amikor hozzám kerül. Nehéz sorsú gyerekek járnak a kurzusaimra: többen elvesztették valamelyik szülőjüket a pandémia során, és mind mentálisan, mind fizikálisan is leterheltek. Noha harminc éve tanítok, ilyen sok problémás fiatallal még nem volt dolgom" – mondja. 


„Az, hogy itthon az oktatás helyzete nem központi kérdés, kétségbeejtő. A most felnövő fiatalok fogják egyszer az országunkat vezetni. A legtehetségesebbek – nemcsak a zenei területről – azonban elmennek külföldre, mert itthon nem látják a jövőjüket. Hamarosan hiányozni fog az országból ez a réteg. Ha pedig nem figyelünk erre, sőt nem lesznek tanárok sem, összeomlik az oktatási rendszer. A diákjaimtól nap mint nap hallom a történeteket, hogy milyen mentális állapotban oktatnak a tanárok. Nagyon nagy a baj, és ezt minél hamarabb meg kellene oldani. Mindez nem politikai kérdés. Ez nemzeti ügy” – teszi hozzá.

Horgas Eszter a tanítványaival (forrás: Horgas Eszter)Horgas Eszter a tanítványaival (forrás: Horgas Eszter)

A fuvolaművész pályáján olyannyira sikeres, hogy egy hónappal a koncertjei előtt már nem lehet rájuk jegyet kapni, és bár fontos számára a színpad, mégis a fiatalok segítését tekinti igazi küldetésének. Ezt a fajta mentalitást és mintát nagyapjától, Levendel László orvosprofesszortól hozza, aki tüdő- és alkoholbetegekkel foglalkozott: egész életében szívén viselte a hátrányos helyzetű emberek sorsát és segítette, gyógyította őket. Levendel túlélte a munkaszolgálatot, a bori koncentrációs tábort – ahol Radnótival együtt raboskodott – és 1944 végén Baján megszökött. „Számomra ő az igazi példakép. Sokszor gondolok rá, örökségül pedig többek között azt kaptam tőle, hogy mindig segítsek a rászorulókon. Fantasztikus érzés, amikor látod, hogy elültetsz egy magot, és abból növény lesz, majd egyszer csak kivirágzik. Ez adja az élet értelmét.”

Lásd még:

Az embert látni – a maga teljességében

„Mondd ki, amit szeretnél!”

„Szerettük volna, ha a hátrányos helyzetű gyerekek már kis korukban megismerkedhetnek a művészettel”

Radnóti Zsuzsa: „Nagyon fontos sokféle formában segíteni a jelentős drámaszövegeket”

„Szerettem volna visszaadni abból, amit megtanultam”
– Rényi Andrea, reklámszakember

Art is Business Díj 2023

„Hiszünk abban, hogy a művészet hosszú távon erősíti és fejleszti a kreativitást”

Újjáéledhet a legendás Tranzit Art Café – Egri Orsolya, a Tranzit Art Café alapító-tulajdonosa nagylelkű mecénás tevékenységéről ismert.

Nyitókép: Horgas Eszter (forrás: Art is Business)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!