by artisbusiness.hu 2023. Oct 28.

„Szerettük volna, ha a hátrányos helyzetű gyerekek már kis korukban megismerkedhetnek a művészettel”

– Perjési Péter mérnök, az Intelligent Power Solutions Kft. tulajdonosa

A FÜGE Produkció színházi nevelési programját támogatva nyolc éve segít színházi előadásokat eljuttatni rászoruló gyerekeknek az ország legelzártabb településeire. Az Art is Business Díjat 2020-ban vehette át, kis-és középvállalkozás kategóriában. A közelgő, december 13-ai díjátadó gálánk kapcsán kérdeztük őt.

„Viszonylag meglett fejjel találkoztam a művészetekkel, azon belül is a színházzal. A Tantermi Színházi Projekt az elmúlt évek során küldetéssé vált. Szeretnénk minél több rászoruló gyermeken segíteni. Egy sikeresen működő vállalkozás vezetőjeként kötelességemnek érzem, hogy visszaadjak valamit a társadalomnak abból, amit kaptam. A világban sajnos erre akad kevesebb példa, azonban egyre többen gondolkodnak már így” – mondja Perjési Péter, amikor arról kérdezzük, miért tartja fontosnak, hogy rászorulókat támogasson.

Perjési Péter (forrás: Perjési Péter)Perjési Péter (forrás: Perjési Péter)

Nyolc évvel ezelőtt, a sógornőjén keresztül ismerkedett meg a FÜGE és a Jurányi Ház vezetőjével, Rozgonyi-Kulcsár Viktóriával: az egyesület régóta sikeresen működteti a Tantermi Színházi Projektet, amely korábban középiskolásoknak szólt. „Szerettük volna, ha a programunkon keresztül a gyerekek már kis korukban megismerkedhetnek a művészetekkel, így kifejezetten azt kértük, hogy a projekttel ne a középiskolásokat, hanem az óvodás/kisiskolás korú hátrányos helyzetű gyerekeket célozzuk meg. Szívesen fogadták az ötletet, a szervezést és a megvalósítást azonban teljesen a FÜGE csapatára bíztam, hiszen szakértők ebben” – meséli Perjési Péter. 

„Eleinte az volt a koncepció, hogy a gyerekeket hozzuk a fővárosba, de az kudarcba fulladt, mert sok szülő nem merte elengedni a gyerekét. Így újragondoltuk a tervet, és úgy döntöttünk, mi visszük el az előadásokat vidékre, a legszegényebb területekre. Úgy tűnik, ez bevált”– teszi hozzá. 
A megvalósításhoz a FÜGE a Szamárfül Projektet kérte fel: a társulat könnyen tudott alkalmazkodni a helyzethez, noha adott esetben nehezebb körülmények között kell játszani a színészeknek. A legtöbbször nincs például színpad, és a gyerekek figyelme is könnyebben elkalandozik.

A hisztis királykisasszony (fotó: Szokodi Bea)A hisztis királykisasszony (fotó: Szokodi Bea)

Az éves támogatás összegéből öt-hat előadást finanszíroz a FÜGE: a Hab a tortán! mesesorozat keretein belül egy-egy színészpár álmodja színpadra valamely népszerű Pagony-könyv szereplőit és elmeséli történetüket. A produkció a FÜGE Egyesület és a Pagony Kiadó közös, jótékonysági programjaként valósul meg. Idén A hisztis királykisasszonyt láthatják az érdeklődők Tenki Dalma és Georgita Máté Dezső előadásában november 11-én Zádorfalván és Alsószuhán. Fekete Anna és Bánki Gergely A legcsinosabb óriás című mesedarabját pedig Rudabányára és Tornanádaskára is elviszik. A helyszínek kiválasztásában nagy szerep jutott az Új Start Alapítvány képviselőjének, Szőke Juditnak, aki a leghátrányosabb helyzetű falvakban nyújt segítséget a rászorulóknak. A jótékonysági program keretében a vidéki vendégjátékok mellett az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvánnyal is együttműködik a FÜGE, így az egyszülős családok a Jurányi Házban is láthatják majd a Hab a tortán! előadásokat. A támogatás összegéből a társulat tiszteletdíját, az útiköltséget és a gyerekeknek készített „szeretetcsomagokat‟ is finanszírozzák. Egy-egy előadáson megközelítőleg harmincan vesznek részt, így évente körülbelül száznyolcvan-kétszáz kisgyermek szerezhet életre szóló színházi élményt. 

Fekete Anna, Bánki Gergely (fotó: Gordon Eszter)Fekete Anna, Bánki Gergely (fotó: Gordon Eszter)

Noha az Intelligent Power Solutions Kft. részéről a kezdeményezés nyolc éve indult, eddig nem kapott nagy visszhangot a támogatás. A tavalyi évben azonban első alkalommal rendezték meg az IPS Partner Nap 2022 eseményt,  ahol ünnepélyes keretek között adták át a támogatást. „Az ünnepélyes átadást mintegy kedvcsinálónak szántuk. Szeretnénk ugyanis, ha más cégvezetők is követnék a példánkat és támogatnák a kultúrát, azon belül is a színházat” – mondja Perjési Péter hozzátéve, hogy ezt a fajta értékrendet és mentalitást édesanyjától tanulta, aki a Váchartyáni Katolikus Karitász vezetője. 

Lásd még:

Társadalmi körforgást működtetni

A kreativitást megvalósító út pénzzel van kikövezve

Radnóti Zsuzsa: „Nagyon fontos sokféle formában segíteni a jelentős drámaszövegeket”

„Szerettem volna visszaadni abból, amit megtanultam”
– Rényi Andrea, reklámszakember

Art is Business Díj 2023

„Hiszünk abban, hogy a művészet hosszú távon erősíti és fejleszti a kreativitást”

Újjáéledhet a legendás Tranzit Art Café – Egri Orsolya, a Tranzit Art Café alapító-tulajdonosa nagylelkű mecénás tevékenységéről ismert.

Nyitókép: Perjési Péter (forrás: Perjési Péter)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!