by Helyes Georgina 2023. Dec 14.

A Káli Art Inn méhecskéje szorgosan dolgozik, és közben mosolyog

– Az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese

A Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.

Hogyan fejlődött a Káli Art Inn festőiskolából olyan nemzetközi szinten is elismert szálláshely- és gasztronómiai komplexummá, amelynek része egy magánfinanszírozású szoborpark is?  

Molnár Júlia: Kezdetben olyan helyet szerettünk volna létrehozni, ahol a festészet iránt érdeklődő amatőrök egyszerre pihenhetnek és alkothatnak, ahová a festőművészek akár magukkal hozhatják a tanítványaikat is. Azonban hamarosan szembesülnünk kellett a valósággal: ez a modell nem életképes, hiszen pont azok nem engedhették meg maguknak, akiknek létrehoztuk. Akik pedig meg tudták fizetni, más igényeket támasztottak egy Balaton-felvidéki szállással szemben. Ezért módosítottuk a koncepciónkat, és átalakultunk szállodává. A festőkészleteink a mai napig megvannak, úgyhogy bárki hódolhat nálunk ez irányú szenvedélyének.

Forrás: Káli Art InnForrás: Káli Art Inn

Azonban a hely nevében az „Art” mit sem vesztett  aktualitásából.

M. J.: Megőriztük a művészettel való szoros kapcsolatot, annak ellenére, hogy a Káli Art Inn tevékenységi köre az idők során átalakult. Mindig is nagy rajongói voltunk a művészeteknek, különösen a kortárs kultúrának. Gyűjteményünk számos darabját büszkén mutatjuk be a szállodánkban. Ezek a műalkotások fontos részét képezik a szobák és az étterem dekorációjának, és hozzájárulnak a létesítmény egyedülálló hangulatához. Szerettük volna, hogy ez az „Art” ne csak a dekorációban nyilvánuljon meg. Ez vezetett el minket a Káli Art Park ötletéig. Volt egy üres területünk, amely tökéletes helyszínnek bizonyult egy ilyen projekt számára. A Covid-járvány alatt a képzőművészek, különösen a szobrászok nagyon nehéz helyzetbe kerültek, hiszen műveiket nemigen tudták kiállítani és értékesíteni. Adta magát, hogy legyen egy pályázat, amivel támogatjuk őket. A pályázat keretében nemcsak bemutatkozási lehetőséget biztosítunk, hanem pénzdíjazást is kínálunk, lehetőséget adva számukra, hogy továbbfejlesszék művészeti tevékenységüket, és új projekteket valósítsanak meg.

Molnár Júlia (forrás: Káli Art Inn)Molnár Júlia (forrás: Káli Art Inn)

Milyen nagyságrendű a díjazás, és ez a díj mit jelent a művészeknek?

M. J.: A díjazás először másfél millió forint volt. Kezdetben azt kértük, hogy a nyertes hagyja nálunk a művét, de idén ezen is változtattunk. Most a győztes egymillió forint díjban részesül, és már nem kérjük el tőle az alkotását. Ezzel biztosítjuk, hogy nagyobb értékű művekkel is pályázhassanak. Fontos az is, hogy csak elkészült művekkel nevezhetnek be, így nem terheli őket a benyújtandó munka előállítási költsége sem. 

Héjja Róbert: Amikor a művészekkel találkozunk, azt a visszajelzést kapjuk, hogy nagyon örülnek a bemutatkozási lehetőségnek, és nagyra értékelik, hogy a zsűri szakértőkből áll. Emellett a pályázat sajtómegjelenései tovább növelik a megmutatkozás lehetőségeit.

Forrás: Káli Art InnForrás: Káli Art Inn

Saját elgondolás alapján alakították ki a szoborpark pályázati rendszerét?

M. J.: Az ötlet teljes mértékben a miénk volt, a megvalósításában Tóth Pál Sándor kínálta fel segítségét, aki végül maga állította össze és fogalmazta meg a pályázatot. A felhívás minden évben karácsony környékén jelenik meg. A zsűri összetételénél fontos volt, hogy a szakmai szempontok domináljanak, a döntés ne a mi személyes ízlésünk mentén szülessen. Mi magunk is tagjai vagyunk ugyan a zsűrinek, de kettőnknek összesen egy szavazata van. A pályázati folyamat úgy néz ki, hogy először beérkeznek a pályaművek, és a zsűri kiválasztja a legjobb tizenhárom alkotást, amiket nyáron kiállítunk. Az első szűrés során a pályázók leírásokkal és fotókkal mutatják be munkáikat, de a végső döntésre csak akkor kerül sor, amikor a műveket személyesen is megtekintjük a helyszínen.

Milyen egyéb kezdeményezésekkel támogatják a helyi közösséget és kulturális életet? 

M. J.: Aktívan részt veszünk a helyi közösség életében. Rendszeresen szervezünk különféle programokat, igyekszünk bővíteni a rendezvényeink és a bevont művészek körét. Ilyen program volt például a Pelsőczy Réka színművész vezette helyismereti séta, amely a szoborparkból indult, de tartott már szubjektív tárlatvezetést Csepelyi Adrienn újságíró is, aki a komoly- és könnyűzene, a kortárs irodalom és dalszövegek segítségével érte el, hogy a műtárgyakat ne csak értsük, hanem érezzük is.

H. R.: Ezeken az eseményeken nemcsak a szoborparkot népszerűsítjük, hanem a kortárs művészet egészét próbáljuk közelebb hozni a nagyközönséghez. Célunk, hogy a közvetlen környezetünkben élőket is bevonjuk a programjainkba, hogy a helyiekhez is közelebb kerüljön a kortárs művészet.

Héjja Róbert (forrás: Káli Art Inn)Héjja Róbert (forrás: Káli Art Inn)

M. J.: Alapítói vagyunk a Gasztrofalunak is, ahol helyi borászokkal és vendéglátókkal működünk együtt. Egy másik projektünkben felújítottuk a falu központjában lévő buszmegállót, ahol egy könyvcsereállomás és egy zongora is helyet kapott. Támogatjuk a helyi óvodát, és egy tűzoltóautó vásárlásához is hozzájárultunk.

Mi motiválja önöket ilyen mértékű befektetésekre? Miben rejlik a kulturális projektek és a művészeti mecenatúra támogatásának valódi értéke? 

M. J.: Ha az ember megteheti, felelőssége és kötelessége támogatni a számára vagy a közössége számára fontos ügyeket. Húsz éve vagyunk itt, látjuk, hogy a támogatásunk jó helyre megy; hogy ezzel elősegítjük a közösségünk fejlődését. 

H. R.: A kortárs művészet és a kultúra támogatása számunkra egyfajta örömforrás és szórakozás. Amíg megtehetjük, boldogan vesszük ki a részünket belőle, és hosszú távú terveink vannak vele.

Forrás: Káli Art InnForrás: Káli Art Inn

Volt önök előtt olyan példa, amiből inspirálódni tudtak, amikor a Káli Art Inn és a szoborpark koncepcióját, működését alakították?

H. R.: Tudomásunk szerint Magyarországon egyedülálló a csupán magánmecenatúrából működtetett kortárs szoborparkunk. Külföldi utazásainkból sok inspirációt merítünk. Mindig igyekszünk olyan helyeket felkeresni, ahol hasonló típusú szolgáltatásokat nyújtanak, mint amiket mi is kínálunk, és ezekből megtanulni, hogy milyen elemeket vehetnénk át a saját üzletünkbe. Minden évben kötelező külföldi tanulmányúton vesz részt a menedzsment, és családilag vagy párosan is olyan helyeket választunk, ahol tanulhatunk az ottani szolgáltatási és építészeti stílusról. Kialakítása óta folyamatosan keresünk inspirációt és ötleteket a szoborparkunkhoz is, figyelve arra, hogy a világ más részein milyen hasonló kezdeményezések léteznek. Bár pontosan ugyanolyan projektet még nem találtunk, számos hasonlót fedeztünk fel. Legutóbb például Amszterdamban találkoztam az ARTZUID nevű projekttel, amely kortárs műalkotásokat állít ki az utcákon, önkéntes alapon. Együttműködést tervezünk velük, hogy a nálunk elismert művészek nemzetközi szinten is bemutatkozhassanak.

A 2023-as pályázat nyertese, Körei Sándor munkája (forrás: Káli Art Inn)A 2023-as pályázat nyertese, Körei Sándor munkája (forrás: Káli Art Inn)

Mennyiben befolyásolják a Káli Art Inn tevékenységét és irányvonalát az olyan elismerések, mint az Art is Business Díj, a Sunday Times minősítése, amelynek alapján bekerültek a 100 legjobb európai szálláshely közé, illetve a TripAdvisor utazóitól évről évre elnyert „ajánlott szálláshely” cím?

M. J.: Minden elismerés jólesik, ami értékeli azt a rengeteg munkát és erőfeszítést, amit húsz év alatt beletettünk. Ezek a díjak nemcsak a már elért eredményeink elismeréseként szolgálnak, hanem fontos motivációt is jelentenek számunkra az innovációra, egyben megerősítik azt a hitünket is, hogy a művészet és a kultúra támogatása értékes és tevékenység.

H. R.: Fontos, hogy látszunk és ismernek bennünket a művészeti szférában. Nem csak a saját szenvedélyünket követjük, a művészek és a szakemberek számára is lényeges, amit itt csinálunk. Nyitottak vagyunk a kritikára is, főleg, ha szakmai körökből jön. A legnagyobb célunk most az, hogy emeljük a park, illetve a kiállítás és a pályázat presztízsét. Az Art is Business munkáját elismerő figyelemmel kísérjük, és büszkék vagyunk arra, hogy kiérdemeltük a díjat. 

Ha készülne egy szobor önökről, illetve a Káli Art Innről, milyen lenne?

H. R.: Talán Nagy Ágnes egyik, a tavalyi kiállításán bemutatott műve, egy porcelánból és betonból készült méhecskeszobor lenne a legtalálóbb. Ez a méhecske szimbolizálja a közösségben végzett kemény munkánkat. Ahogy a méhecske dolgozik a méhkasban, úgy dolgozunk mi is és a kollégáink is – komoly erőfeszítéssel és nem kevés befektetéssel. A méhecske szorgalma és a méz édessége reményt ad arra, hogy a munkánk gyümölcseit mások is élvezhetik. Nagyon fontos az is, hogy ez a méhecske közben mosolyog!

Lásd még:

Nem szükséges szenvedni a jó művekhez

Körei Sándor szobrászművész nyerte a Káli Art Inn pályázatát

Szoborpark a Káli-medencében

Káli Art-Park – értékmegőrzés magánmecenatúrával

Nyitókép: Molnár Júlia és Héjja Róbert (forrás: Káli Art Inn)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!