by artisbusiness.hu 2023. Sep 04.

A nézők támogatását kéri az RS9 Színház, hogy fennmaradhasson

Az RS9 Színház a független, szabad, kreatív gondolkodás szinonimája több mint harminc éve.

Az RS9 Színház a független színházak úttörője, az övék az egyik első társulat, amely már a rendszerváltás előtt valami újat, mást szeretett volna mutatni. A színház igazgatója, Lábán Katalin nemrég egy Facebook-bejegyzésben kért segítséget az intézmény fennmaradáshoz.

„Mint tudjátok, az RS9 Színházat több mint harminc évvel ezelőtt alapítottuk, 1990-ben. Biztonságos hely mindazoknak, akik művészi, színházi alkotásokat akarnak létrehozni és a közönséget elmélyülten akarják szórakoztatni. Az RS9 Színház a szinonimája a független, szabad, kreatív gondolkodásnak, és a művészi alkotások létrehozásának lehetőségét biztosítja. Az az álom, amely 1990-ben megvalósult, a mai napig érvényes. Hiszünk abban, hogy az empátia, a megértés, az autentikus hang megváltoztathatja a világot” – olvasható a közleményben.

Az intézmény vezetője a posztban arra kéri a nézőket, támogassák színházukat, hogy továbbra is folytatni tudják működésüket: „Ha havonta 1000 forintot (vagy amennyi módotokban áll) küldtök, biztonságban lehetnénk. Színházunk működtetője az Astoria Színházi Közművelődési Egyesület.”

Jelenet Az öreg halász és a nagyravágyó felesége című előadásból (forrás: az RS9 Színház honlapja)Jelenet Az öreg halász és a nagyravágyó felesége című előadásból (forrás: az RS9 Színház honlapja)

A tizenkét fős társulat már 1986 óta együtt alkot, darabjaikat akkoriban a Szkéné színpadán mutatták be. „Nem meggazdagodni akartunk a színházból. Számunkra ez az intézmény szent. Játszani akartunk, az érzéseinket, a világról való gondolkodásunkat közvetíteni a nézőknek. Akiknek ez bejött, rögtön az elején az Operettka című darabunk nagyon sikeres lett, még a Magyar Televízió is felvette” – nyilatkozta az Art is Businessnek adott interjújában Lábán Katalin.

A teljes bejegyzés ide kattintva olvasható.

Lásd még:

Érzelmeket közvetíteni

Politológia és „színházban való létezés”– Beszélgetés Dobay Jankával, az RS9 színház menedzserével

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Lábán Katalin a TE!Feszt 2023 rendezvényen (forrás: az RS9 Színház Facebook-oldala)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!