by MŰPA/artisbusiness.hu 2021. márc 12.

Ajándék: megnyitja médiatárát a Műpa

A tizenhat éves Művészetek Palotája mindenki számára elérhetővé teszi médiatárát a hosszú hétvégére.

A kulturális intézmények vezetőit már egy éve az foglalkoztatja leginkább, hogyan mutassák meg magukat a közönségnek akkor, amikor a kultúra házainak kapuit kötelezően zárva kell tartani. 

Látunk kreatív, szellemes „kiskapukat”, mint amilyen például a Pécsi Galéria ötlete, a KÖZART – ahol csak lehet projekt: oda kell vinni az alkotásokat, ahol engedélyezett a nyitvatartás. Különösen nehéz dolguk van az előadó-művészeti társulásoknak, illetve a produkcióiknak otthont adó intézményeknek. Szerencsére a Covid online nem támad, így az internet adta lehetőségekkel élve részben be tudják tölteni a kényszerű elszigeteltség révén keletkezett űrt. Egy év elteltével már jól látható: a szükségből erény kovácsolható, olyan új, mind az előadók, mind a nézők-hallgatók számára értékes, közösségépítő elemek épülnek be a gyakorlatba, amelyek megmaradnak a koronavírus legyőzése után is.

A közönség, csakúgy mint a művészek, az utóbbi időben – paradox módon – úgy érezhetik, közelebb kerültek egymáshoz, családiasabbá vált a kapcsolatuk. Az egymásba vetett bizalom, az egymásnak tett gesztusok nem csupán a nehéz idők átvészelését segítik, de hosszú távon pénzben is kifejezhetően jövedelmezővé válnak. (Az előadók anyagi áldozatot hoztak azzal, hogy produkcióikat sokszor ingyenesen mutatták be, a nézők pedig az ország távoli pontjairól, sőt külföldről is nagy számban vásároltak online jegyeket, ezzel, valamint számos adománnyal hitet tettek a kultúra, illetve a művészek támogatása mellett.)

A fennállásának tizenhatodik évfordulóját ünneplő Művészetek Palotája a jeles alkalomból különleges meglepetéssel készül. „Egy születésnap az ilyen rendkívüli időkben is születésnap, a Műpa pedig ezúttal is megadja a módját, és már-már hagyomány, hogy ünnepeltként nem ajándékot vár, hanem ő maga lepi meg közönségét. Az intézmény a járványhelyzet kezdete óta ingyenes online közvetítésekkel teszi könnyebbé a mindennapokat, és mindent megtesz azért, hogy nézői ezekben a kihívásokkal teli hónapokban is átélhessék a műpás koncertek összetéveszthetetlen élményét – igaz, most az online platformokon” – írják közleményükben. Ezen a hétvégén sem tesznek másképp: március 13. és 15. között ismét mindenki számára megnyílik a Műpa számtalan kincset rejtő digitális médiatára, így bárki regisztráció nélkül válogathat a több mint száz HD-minőségű koncertvideó és közel ötven irodalmi est felvétele közül. Ennek köszönhetően a kultúrarajongók egy különleges virtuális közösséget alkotva, a világ bármely pontján együtt ünnepelhetnek a Műpával, képzeletben, időben utazva, biztonságban. Az ünnepi évforduló apropóján ráadásul hat könnyű-, illetve komolyzenei tartalommal bővül a Műpa médiatárának kínálata.

Részletek a Műpa honlapján. A médiatár itt érhető el.
16 különleges fotó a 16 éves Műpáról. 

Borítókép: Special Providence The Essence of Recent Times (fotó: Posztós János)