by artisbusiness.hu 2024. Feb 19.

Akár tízezer fontért is elkelhet egy ritka Harry Potter-könyv

– A kötetet egy névtelen adományozó juttatta el egy angliai jótékonysági üzletnek

A Harry Potter és a bölcsek köve című könyv első kiadását a Wight-szigeten működő RSPCA üzletnek adományozták. Az Angliában és Walesben működő jótékonysági szervezet az állatok jólétét támogatja. Az RSPCA-t elsősorban önkéntes adományokból finanszírozzák. 

A ritka példány a Hanson's Auctioneers Bishton Hall-ban, Staffordshire-ben kerül kalapács alá február 26-án. Az eladásból befolyt összeget a jótékonysági szervezet Wight-szigeti üzletének fejlesztésére fordítják. Az adományból biztosan részesül egy tizenegy hónapos Harry nevű cockapoo kutya is, akinek új otthont és gazdit keresnek. [A cockapoo egy hibrid kutyafajta, az angol cocker spániel és az uszkár keveréke – a szerk.] 

A ritka példányt egy Staffordshire-ből származó könyvszakértő, Jim Spencer vizsgálta meg, aki szerint a kötet „kivételes” állapotú és körülbelül 7-10 ezer fontot (3-4,5 millió forint) érhet. Hozzátette, valószínűleg nagyon nehéz lenne még egy ilyen jó állapotban lévő darabot találni, amire ennyire vigyáztak. A regény egyetlen apró hibája, hogy néhány oldalon behajtották a lapjai sarkát, valamint a papírlapok széle kissé bebarnult. A szakértő reméli, hogy a gyűjtők nagylelkű ajánlatainak köszönhetően a jótékonysági szervezethez minél nagyobb összeg kerül, mivel munkájuk nélkülözhetetlen a Wight-szigeten.

(forrás: BBC.com)

Lásd még:

Ötszáz fontot reméltek érte, de tízezer fontért kelt el a skót adományboltban talált Tolkien-regény

A nyitókép és a másik kép forrása: Hanson's Auctioneers

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!