by artisbusiness.hu 2023. Jul 15.

Ötszáz fontot reméltek érte, de tízezer fontért kelt el a skót adományboltban talált Tolkien-regény

A skóciai Dundee városában bukkantak rá J.R.R. Tolkien A hobbit című regényének első kiadására.

A könyvet – amely az első ezerötszáz példány egyike – 1937-ben nyomtatták, és azért is különleges darab, mert maga Tolkien illusztrálta. Mivel a kötetet a megjelenése után elkapkodták, így még inkább ritkaságszámba megy egy-egy példány felfedezése. 

A regényre a Dundee városában lévő Cancer Research UK adományboltban lelt rá az üzletvezető, Adam Carsley, aki végül úgy döntött, hogy az eBayen értékesíti a példányt. (A boltban ugyanis legfeljebb öt fontért adják a ruhákat, kiegészítőket, könyveket és egyéb tárgyakat.) 

Amikor Carsley kinyitotta a jó állapotú könyvet, látta, hogy első kiadás, ezért úgy gondolta, egy online aukción több pénzt adnának érte. Ötszáz font körüli összegre számított, a kötet azonban végül több mint tízezer fontért (körülbelül 4,4 millió forint) kelt el. Mint kiderült, ez az egyik legértékesebb tárgy, amit a Cancer Research UK üzleteinek valaha is adományoztak. A befolyt összeget az Egyesült Királyságban folytatott rákkutatások finanszírozására fordítják. 

Idén júliusban egy másik, ritka ifjúsági kötetért is nagy összeget fizettek ki: a Harry Potter és a bölcsek köve első kiadását is több mint tízezer fontért vásárolta meg egy Los Angeles-i vevő. A kötet egyike volt az 1997-ben, a Bloomsbury által kiadott ötszáz példánynak, amihez mindössze harminc pennyért jutott hozzá egy staffordshire-i gyűjtő, amikor egy könyvtár kivonta a kötetet a használatból.

A hobbit 1937-es sikerén felbuzdulva Tolkient arra kérte a kiadója, – az Allen and Unwin –, hogy folytassa a regényt. Ekkor kezdte el írni a Gyűrűk Urát, és közben átdolgozta A hobbitot, hogy a két regény cselekménye passzoljon egymáshoz.

* A Gyűrűk Ura 1981. július 21-én jelent meg először magyarul. A könyvet Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta. 1978-ban bekövetkezett halála után Göncz Árpád vette át a munkát és fejezte be a fordítást. [A hobbitok kitalált lények J. R. R. Tolkien univerzumában. Először A hobbit című meseregényben jelennek meg, de fontos szerepet játszanak a Gyűrűk Urában is – a szerk.]

(Forrás: The Guardian)

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: az első kiadású kötet borítója (forrás: a Cancer Research UK Facebook-oldala)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!