by Szele Tamás 2021. jún 02.

Anatevka Nagyváradon

Bajban van a nagyváradi kultúra. Magyar és román művészek együtt tiltakoztak, énekeltek, egymás nyelvén is.

Az Art is Business Kell a MASZK! című, Szeged Napja alkalmából készült  videóriportjában szép példáját láttuk a cselekvő szolidaritásnak. Aznap mintegy száznyolcvanöt kilométerrel távolabb szintén összefogtak a kulturális értékek megmentéséért. Merthogy komoly bajban van a nagyváradi kultúra. A magyar is, a román is, és ilyenkor, ha zeng az ég, összekapaszkodnak az alkotók, előadóművészek, nem egymás anyanyelvét nézik, hanem a közös érdeket, közös veszedelmet.

Mi a baj? Az, hogy a Bihar megyei tanács elnöke (Nagyvárad volt polgármestere) „takarékossági intézkedéseket” rendelt el (leginkább szükségtelenül: a komoly pénzeket sehol a világon nem kultúrára pazarolják el), éspedig az összes megyei fenntartású kulturális intézmény költségvetésében. Ezek része volna egy olyan terv, amely teljesen átalakítaná az állami, megyei dotációk rendszerét. Csökkentik a támogatásokat, állásokat szüntetnek meg... ennek elsőként a megye és a város két kulturális folyóirata, a Várad és a Familia esett áldozatul. (Jegyezzük meg: a Familia olyan nagy múltú lap, hogy abban jelent meg a fiatal Mihai Eminescu első verse is 1866-ban, tehát a román költészet és irodalom hagyományai is kárt szenvedtek most).

A Szigligeti Színház, valamint a Regina Maria Színház társulatait és a helyi filharmonikus zenekart  közös adminisztráció alá kívánja rendelni a fenntartó, egy intézménybe tömörítené azokat, megszüntetné az állandó társulatokat. Ez a lépés a százhúsz éves tradíciókkal bíró nagyváradi magyar színház önálló létét és a művészek létbiztonságát  veszélyezteti.

A nagyváradi Szent László téren flashmob keretében ez ellen tiltakozott ötpontos petíciót felolvasva mindkét nyelven  a színház és a bábszínház két társulata, a Filharmónia és a közönség. Szolidaritást vállalt nagyváradi kollégáival a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, Mihai Raicu Társulata, valamint számlatan kulturális intézmény csatlakozott az akcióhoz.

Camelia Buşu (a román nyelvű Bihon munkatársa) felvétele az eseményről:

A rendezvény alaphangulatát a Hegedűs a háztetőn című musical „Anatevka” című dala adta, melyet együtt énekeltek el, egymás nyelvén is. Mert vannak idők, mikor kikergetik az embert a házából, a kultúrát a teátrumból, mikor okosabb menni Anatevkából.

Nagyvárad még védekezik. Reméljük, sikerrel!