by artisbusiness.hu 2022. Jul 25.

Árnyékok és jelek

– Megnyílt Anna Mark kiállítása Szentendrén

Anna Mark retrospektív kiállítása Árnyékok és jelek címmel nyílt meg Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban. Magyarországon első alkalommal mutatkozik be teljes életművét átfogó kiállítással a Párizsban élő művész. Anna Mark a megnyitóra családjával érkezett, és az eseményen dedikálta a kiállítás alkalmából megjelent, igényes művészeti katalógust. A kiállítást Passuth Krisztina művészettörténész nyitotta meg.

A Párizsban élő és ma is aktívan alkotó Anna Mark (Márkus Anna) 1928-ban született Budapesten, 1950 és 1956 között a Fővárosi Bábszínházban dolgozott, és ezekben az években baráti kapcsolatot ápolt az Európai Iskola alkotóival, például Ország Lilivel, Bálint Endrével, Vajda Lajossal. 1956-ban hagyta el Magyarországot, az első években Németországban, majd 1959-től Párizsban él. A 60-as években a Group Carré de Paris művészcsoport tagjaként dolgozott. 1964 óta számos magángalériában, kortárs művészeti központban és múzeumban állították ki munkáit. Mark olyan vizuális nyelvet fejlesztett ki, melyet a legkülönbözőbb források ihlettek, így az anyagok, gesztusok és szimbólumok összetett fúziójává áll össze minden egyes alkotása.

Anna Mark: 2014, gouache and pencil on silkscreen, 56 x 56 cm

A szürrealista képi világgal való foglalkozása pályafutása korai szakaszában a fizikai tárgyak természetének és anyagiságának folyamatos vizsgálatát szolgálta. Anna Mark munkái reliefekben, gouache-okban, tollrajzokban, aquatintákban és metszetekben bontakoznak ki. Munkásságára a mai napig az építészeti kompozíciók gyakorolnak nagy hatást, ám művei a geometria szigorú rendjében a világ rendjének valóságát és ihlető erejét közvetítik.

Az Árnyékok és jelek az életmű valamennyi időrétegét átfogó és bemutató kiállítás, melyhez kapcsolódva a Ferenczy Múzeumi Centrum igényes katalógust jelentetett meg Kigyós Fruzsina kurátor gondozásában. A kiállítás programjai között tárlatvezetések, művészet- és meseterápiás foglalkozás, kreatív családi és irodalmi program várja a látogatókat.

A szentendrei tárlattal párhuzamosan Minden helyekről címmel válogatást mutat be Anna Mark alkotásaiból a budapesti Kisterem Galéria. A két tárlat közösen ad átfogó képet Mark egyedülálló művészetéről. 

Az Árnyékok és jelek című kiállítás 2022. 10. 23-áig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg a Ferenczy Múzeumban (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.). 

Nyitókép: Anna Mark

Fotók: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!