by MTI/artisbusiness.hu 2021. máj 15.

Asztúria hercegnője-díj a performansz királynőjének

Marina Abramović szerb performanszművész a spanyol Nobel-díjként számon tartott Asztúria hercegnője-díj művészeti kategóriájának ez évi győztese.

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy Marina Abramović és a WeTransfer hosszú távú közös projektbe fogott. Most attól hangos a sajtó, hogy – számos díja mellé – a Princess of Asturias Award for the Arts-ot is elnyerte. A zsűri indoklásában korunk egyik legizgalmasabb alkotójaként méltatta a művészt, akinek több mint ötven éve tartó, új utakat feltáró pályafutását ismerték el a kitüntetéssel – írja az MTI. 

A performansz királynőjeként ismert Marina Abramović huszonnégy nemzet ötvenkilenc jelöltje közül nyerte el az elismerést, amelyet az elmúlt évben két világhírű zeneszerző, Ennio Morricone és John Williams kapott megosztva. A korábbi díjazottak közt szerepel Francis Ford Coppola, Woody Allen és Bob Dylan is. 

A Belgrádban született, hetvennégy esztendős alkotó – “aki performanszaiban feszegeti a test és az elme határait” – a belgrádi Művészeti Akadémián tanult festészetet, majd elhagyta Jugoszláviát és Amszterdamba költözött, mert úgy vélte, a kommunista országban nincs jövőjük a művészeteknek. A Holland fővárosban találkozott későbbi fontos alkotótársával is, Uwe Laysiepen, Ulay-al.    

Művészi karrierjét az 1970-es években kezdte, munkájában az egyén szabadságának folyamatos keresése jelenik meg kockázatos és összetett performanszokon keresztül. Neve művészi körökben évtizedek óta fogalom, széles körben legismertebb alkotása a 2010-ben, a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) rendezett, A művész jelen van című performansz. Abramovic két és fél hónapon keresztül vörös, zárt hosszú ruhában, rezzenéstelen arccal ült egy asztalnál a múzeum nyitva tartási idejében, a látogatók pedig leülhettek vele szemben. Híres munkái még emellett a Ritmusok, Thomas ajkai és a Balkáni Barokk sorozatok. 

2010-ben rendeztek egy kiállítást, mely visszatekintett munkásságára a New York-i MoMa-ban, amely többek között bemutatott az 1970-es évekből videófelvételeket, fényképeket és dokumentumokat, valamint egy időrendi installációt, amely a színészek segítségével rekreálta a művész korábbi performanszait. 

2013-ban megjelent a „A művész jelen van” performanszáról készült dokumentumfilm Matthew Akers rendezésében, amelyet a Independent Spirit Awards 2013 legjobb dokumentumfilmjének jelöltek, és a 2012-es berlini filmfesztivál legjobb dokumentumfilmjének közönségdíját kapta.

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, idén az első kihirdetett győztes Marina Abramović. Az elismerést hagyományosan októberben adják át ünnepélyes keretek között a spanyol királyi család jelenlétében. A díjazottak a világhírű Joan Miró szobrát és 50 ezer eurós (17,8 millió forint) pénzjutalmat kapnak az elismerés mellé. 

Abramović  ezen kívül elnyerte az „Commander’s Cross of Austria” díjat, és a Plymouthi Egyetem díszdoktorává választották (2009), emellett megkapta a Velencei Biennálé legjobb művészének járó Arany Oroszlánt (1997), a Niedersächsischer Kunstpreis-t (2003), a New York-i Dance and Performance Award-ot (2003) és az American Federation of Arts kulturális vezetői díját (2011). 

Marina Abramović egyik jelenlegi projektje egy WeTransferrel való együttműködés, erről itt olvasható cikkünk

Kép: Marina Abramović (forrás: then24.com)