by artisbusiness.hu/MTI 2023. Oct 22.

Az olasz parlament több mint tízmillió eurót szavazott meg a római holokausztmúzeum felépítésére

– A terv megvalósítását régóta halogatták

Az idén négymilliót, 2024-ben és 2025-ben három-három millió eurót fordítanak erre, majd évi ötvenezer eurót szánnak az emlékhely fenntartására. A soának szentelt múzeum terve 2005-re nyúlik vissza, akkor alakult meg az emlékközpontért felelős alapítvány. A projekt megvalósítását a jelenlegi kormány gyorsította fel Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter javaslatára. Az első fix összeget, tízmillió eurót, a kormány márciusban különített el a tervre.

A Torlonia villa hátsó homlokzata (forrás: Wikipédia)A Torlonia villa hátsó homlokzata (forrás: Wikipédia)

A múzeum helyszíne a Torlonia hercegi család egykori római villájának parkjában lesz, amely az 1920-as és 40-es évek között Benito Mussolini fasiszta vezér rezidenciájaként szolgált. Az építkezés jövő év elején kezdődik, és az előzetes terv szerint harminc hónapig tart.

A jeruzsálemi Jad Vasem múzeum adatai szerint az Olaszországban élő, több mint negyvennégyezer zsidóból csaknem nyolcezren lettek a holokauszt áldozatai.

Lásd még:

Emlékfonalakból szövődő közösség
– A cfáti magyar múzeum

Nyitókép: a Villa Torlonia (forrás: Wikipédia)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!