by MTI/echo-news.co.uk/artisbusiness.hu 2021. márc 05.

Banksy-művek egy bevásárlóközpontban

„Igazán izgalmas ötlet, amely biztosan vonzza majd a látogatókat. Nagyon fontos, hogy ilyen magas szintű művészet is megjelenjen Basildonban.”

Más értékes művek mellett hatalmas Banksy-kiállításnak, tizenötmillió font értékű kollekciónak adhat otthont a basildoni Eastgate bevásárlóközpont ez év nyarától. A  híres-hírhedt utcai művész negyven alkotását is láthatják az érdeklődők – ha sikerül megállapodást kötni. John Brandler galériatulajdonos, műkereskedő több bevásárlóközpont vezetőjével is tárgyal, hogy ilyen módon is bemutassa jelentős gyűjteményét, amelynek egyik darabját mintegy két hete vásárolta, „hatjegyű összegért”.

Brandler gyűjteményének darabjai jelenleg Olaszországban és Svájcban találhatók. „Ha van nekik hely az Eastgate-ben, akkor visszahozom őket” – mondta. Egy olasz múzeumban harminc, Zürichben pedig tizenkét Bansky-műve van. Ő a tulajdonosa a „Seasons Greetings”-nek is, amely 2019-ben a walesi Port Talbotban egy garázs falán jelent meg, és egy bicikligumival hulahoppozó kislányt ábrázol. John Brandler a BBC-nek elmesélte, hogy a képet szakemberekkel vágatta ki a falból. Szerinte ugyanis az utca ártalmaitól műanyag lappal védett kép hosszú távon penészedne és károsodna a szabadban, és – mint hozzátette – szeretné megóvni az graffitiművész alkotásait. Arról is beszélt, hogy a hulahoppozó kislány képét még idén ki akarja állítani a suffolki Moyse's Hall Múzeumban.

A nottinghami városi tanács azon fáradozott, hogy az értékes falfestmény a településen maradhasson, de „semmilyen opció nem jött be”, így végül a háztulajdonos szabadon dönthetett arról, hogy mi legyen a téglafal sorsa. Az önkormányzat, amely kapcsolatban állt Banksy munkatársaival, úgy tudja, a művész nem akarta, hogy az alkotást eltávolítsák annak a háznak a faláról, ahová felfestette, és a tanács nem is tudott arról, hogy a falrész kivágását tervezik. A Nottingham Post szerint a háztulajdonos megpróbálta „eladományozni” a Banksy-művet, tárgyalt is erről helyi szervezetekkel, jótékonysági csoportokkal, sőt országos testületekkel is, de a tárgyalások nem vezettek eredményre. A névtelenség kérő tulajdonos azt mondta a lapnak, hogy végül az eladásból származó pénzt fogja felajánlani jótékony célokra.

Ha John Brandlernek sikerül megállapodnia az Eastgate igazgatójával, a projekt sokkal többet nyújt majd, mint egy múzeum vagy egy kiállítóterem tárlata. Lesz például három workshop is gyerekek számára, hogy maguk is kipróbálhassák a street artot, az utcai művészetet. Ez a vállalkozás arról szól, hogy ne csak vásárolni menjenek az emberek a bevásárlóközpontba. Basildonnak épp egy ilyen, nemzetközi szintű kiállításra van szüksége. Vin Harrop történész és művész azt nyilatkozta: „Igazán izgalmas ötlet, amely biztosan vonzza majd a látogatókat. Nagyon fontos, hogy ilyen magas szintű művészet is megjelenjen Basildonban. Ez hatalmas lendületet jelentene a város számára.” Az Eastgate központjának menedzsere, Ian Clark hozzátette: „Átgondoljuk annak lehetőségét, hogy olyan kiállítást szervezhessünk, amely számos Banksy-művet mutathat be. Egyelőre ez még csak terv, lehetőség. Banksy és munkássága nagyon felkapott, így ez nemcsak az állandó vásárlóinknak lenne élvezetes, hanem távolabbról érkező látogatókat is vonzana Basildonba. Folytatjuk az ötletelést John Brandlerrel, és reméljük, hamarosan pozitív hírekkel jelentkezünk.”

Banksy legfrisebb alkotása a híres readingi fegyház falán látható. A graffiti egy, a börtönből lepedőhágcsón leereszkedő férfit ábrázol. A lepedőkből összecsomózott kötél végén egy írógép lóg, a menekülő férfi Oscar Wilde íróra emlékeztet, aki egykor az angliai börtönben raboskodott. 1895 és 1897 között volt a börtönben, amelynek brutális bánásmódját A Readingi fegyház balladája című költeményében örökítette meg. Az írót a Lord Alfred Douglashoz fűződő viszonyának napvilágra kerülése után homoszexualitása miatt ítélték börtönbüntetésre, mivel az akkor bűncselekménynek számított.