by artisbusiness.hu 2022. Jan 13.

Cziffra György Fesztivál – díjfelhívás

A jelölések beküldésének határideje: 2022. február 1.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és művészeti vezető kezdeményezése nyomán hagyományszerűen 2022-ben is várják a jelöléseket a Cziffra György Fesztivál díjaira. A díj 2017 óta a pályájuk elején álló fiatal zenei tehetségeket, valamint a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket hivatott elismerni.

Tehetség-díj

Évente két zeneművésznek ítélhető oda harminckét éves korig, kimagasló egyéni teljesítményért. A Tehetség-díj nyertesei az emlékplakett mellett személyenként bruttó egymillió forint  pénzjutalomban részesülnek.

Életműdíj

Évente két személynek ítélhető oda, életkori megkötés nélkül. A díjakat zeneművész, pedagógus, menedzser vagy kulturális szervező nyerheti el. Az Életműdíj nyertesei az emlékplakett mellett személyenként bruttó ötszázezer forint pénzjutalomban részesülnek.

A jelölés menete:

Küldje el a koncert@cziffrafesztival.hu címre a jelölt szakmai életrajzát (maximum 1500 karakter szóközökkel együtt), amely tartalmazza a különböző jelentős nemzetközi versenyeken elért díjakat és a fiatal művész eddigi legfontosabb koncertjeit is), nyomdai minőségű fényképét (minimum 300 dpi) és a jelölt e-mail-címét, telefonszámát. Tehetség-díjra történő jelölés esetében a jelölt pontos születési dátumát és egy szakmai ajánlást. Jelölő lehet zeneművész, pedagógus, kulturális szervező, intézményvezető. Amennyiben valaki saját magát szeretné jelöltetni, szükséges ajánlást benyújtania a kulturális élet egy elismert személyiségétől.

A díjazottakat szakmai grémium választja ki a beküldött jelölések alapján. A döntés során a szakmai életút mellett fontos szerepet játszik a Cziffra György művészetéhez köthető ideológia, előadó-művészeti, tanári és emberi hitvallás képviselése, jelenléte, továbbadása.

A jelölések beküldésének határideje: 2022. február 1. A jelölés elfogadásáról a jelöltet e-mailben értesítik.

Az ünnepélyes díjátadóra a Cziffra György-emlékév keretében megrendezendő Cziffra György Fesztivál gálakoncertjén, 2022. február 27-én kerül sor a Zeneakadémia Nagytermében.

A Cziffra Fesztivál eddigi díjazottjai:

Tehetség-díj: Ránki Fülöp (zongora), Kállai Ernő (hegedű), Devich Gergely (gordonka), Horti Lilla (ének), Szabó Marcell (zongora), Pusker Júlia (hegedű), Kovács Gergely (zongora), Pálfalvi Tamás (trombita), ifj. Sárközy Lajos (hegedű), Balogh Ádám (zongora) Életműdíj: Vásáry Tamás (zongoraművész), Jakobi László (hangversenyrendező), Ránki Dezső (zongoraművész), Csonka András (kulturális szakember), Jandó Jenő (zongoraművész), Becht Erika (zenepedagógus), Kovács János (karmester), Takács-Nagy Gábor (karmester, hegedűművész), Dráfi Kálmán (zongoraművész), Konrád György (brácsaművész).

A Cziffra Fesztivál a díjakat Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzata és a Kőbányai Önkormányzat anyagi támogatásával biztosítja.

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos emlékév keretei között ünnepli. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön. Az Emlékév a Miniszterelnökség támogatásának köszönhetően és a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével valósul meg. A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.

Az eseményekről a cziffra100.com weboldalon tájékozódhatnak.

Kép: Cziffra György (fotó: Kresz Albert)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!