by artisbusiness.hu 2024. Mar 25.

Elég – kiállítás tizenhat kiáltásból

A Radnóti Színház és Csoszó Gabriella fotótárlata

Elég címmel megnyílt Csoszó Gabriella és a Radnóti Színház nagyszabású kiállítása az Eötvös10 Pincegalériájában. A tárlaton a teátrum színészei által felkarolt társadalmi ügyeket megjelenítő fotókat tekinthetnek meg az érdeklődők. A 2024. április 28-áig látható kiállítás alapjául az előző évadban indult, majd idén az újonnan érkezett társulati tagokkal kiegészült Közelebb a közügyekhez (14+2 ügy) kampány szolgált.

Az ügyek fontosságát hangsúlyozva a következendő hetekben szakmai beszélgetéseket és színészi tárlatvezetéseket is tartanak. A fotográfiák megvásárlásával pedig a Radnóti Színházat és tizenhat civil szervezetet támogathat a közönség.

A HBLF Sokszínűségi díjat nyert Csoszó Gabriella fotográfus által készített fotósorozat-kampányban a Radnóti Színház színészei állást foglaltak a számukra is fontos társadalmi kérdésekben, ezzel is ráirányítva a figyelmet közös, megoldásért kiáltó problémás ügyeinkre.

Kováts Adél (fotó: Czerki Gábor) Kováts Adél (fotó: Czerki Gábor)

A kiállítást a Radnóti Színház színészeinek rövid előadása, ügyeik melletti kiállása és kiáltása nyitotta meg. „Ma, amikor minden olyan sérülékeny, még könnyebben rostálódnak ki környezetünkből és figyelmünkből dolgok, ügyek, emberek – sokszor épp a legsérülékenyebbek. Nekünk, akik reflektorfényben állunk, lehetőségünk és ezért felelősségünk is a valósághoz az éleslátást választani, és közelebb hozni, kinagyítani, felhangosítani ezeket a problémákat: szeretnénk egy figyelemfelhívó fotókampánnyal is kiállni fontos ügyek mellett” – fogalmazott Kováts Adél, a teátrum igazgatója.

Csoszó Gabriella (fotó: Czerki Gábor) Csoszó Gabriella (fotó: Czerki Gábor)

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy „Magyarország elmúlt néhány évtizedes története nem a pártpolitkusok sztorija, hanem mindannyiunk küzdelmének története, amit rengeteg ember folytat nap mint nap, hogy normálisan élhessen, tanulhasson és dolgozhasson. Vannak köztük hírességek, politikusok, kamaszok, felnőttek, egészségesek és betegek, egy dolog azonban összeköti őket: van céljuk, amiért hajlandók harcolni. Azt gondolom, a művésznő képei ezeket a küzdelmeket örökítik meg. Olyan embereket, akik nem feltétlenül érték el a céljukat, de kiálltak magukért és a közösségükért. Ezeknek a sikereknek és kudarcoknak a története valóságos képet fest elmúlt egy-két évtizedes történetünkről.”

Liptay Gabriella (fotó: Czerki Gábor) Liptay Gabriella (fotó: Czerki Gábor)

„A  polikrízis jelenségeit észleljük, sok a nehezen érthető és elviselhető téma, és számos elhanyagolt, magára hagyott üggyel kell egyszerre szembesülünk nap mint nap – mondta Liptay Gabriella, a KPMG marketing- és kommunikációs igazgatója. – A kultúrának ilyen időszakokban különösen komoly szerepe lehet: fontos üzeneteket közvetít, elgondolkodtat, tükröt mutat, szolidaritást ébreszt, közösséget formál. A Radnóti e kollaborációs projektje unikális, hiszen egy színház karol fel közéleti, társdalami témákat, ráadásul szélesebb platformú együttműködésben. Köszönjük, hogy ti ebben is élen jártok és elkalauzoltok minket a világban. Tartalmas együttlétet, közel kerülést, gondolkodást és tenni akaró hangulatot kívánunk mindenkinek! Ebből sose legyen elég!”

Fotó: Czerki GáborFotó: Czerki Gábor

A kiállítás ideje alatt szakmai beszélgetéseket szervez a Radnóti, valamint színészi tárlatvezetésekkel is készülnek. Március 26-án, kedden Sodró Eliza, április 4-én, csütörtökön Pál András, április 8-án, hétfőn Csoszó Gabriella, április 16-án, kedden Kováts Adél vezeti a tárlatot 17 órai kezdettel. A szakmai beszélgetések 18:30-kor kezdődnek, ezeken a közreműködő színészekkel meghívott szakemberek vitatják meg a választott ügyeket. Első alkalommal a bántalmazó kapcsolatok (Sodró Eliza) kerül terítékre március 26-án, április 4-én a roma felzárkóztatás és tehetséggondozás (Pál András), 10-én az akadálymentesség (Kováts Adél), 16-án pedig az oktatás helyzete (László Zsolt).

Sodró Eliza és Rusznák András (fotó: Legát Franciska)Sodró Eliza és Rusznák András (fotó: Legát Franciska)

A kiállított fotográfiák megvásárolhatók, a műtárgyak egyedileg és sorozatban történő értékesítését az INDA Galéria végzi (telefon: +36 70 316 4472, Tallér Ágnes, e-mail: info@indagaleria.hu). A kiállításhoz kapcsolódóan készült egy online katalógus műtárgylistával. A fotográfiák mellett az ügyek 16 plakátja is megvásárolható a Radnóti Színház Jegyirodájában. A fotográfiák megvásárlásával a Radnóti Színházat és civil szervezeteket támogatnak a gyűjtők.

Fotó: Czerki GáborFotó: Czerki Gábor

A kiállítás kurátora Csizek Gabriella, akinek számos rangos kiállítás, többek között a Robert Capa Kortárs Fotóművészeti Központ állandó tárlata fűződik a nevéhez. A kiállítás kiemelt szakmai partnere az INDA Galéria, amely közel húsz éve szervez kortárs képző- és fotóművészeti kiállításokat Király utcai lakásgalériájában, az Eötvös10 pedig azon kívül, hogy akadálymentesen is megközelíthető helyet ad a tárlatnak, bekapcsolódott a szakmai beszélgetések és a tárlatvezetések lebonyolításába is. A három VI. kerületi intézmény együttműködésében létrejött rendezvény a Terézvárosi Önkormányzat támogatásával valósult meg. A kiállítás a Budapest FotóFesztivál 2024 hivatalos programjának része.

A támogatott, illetve támogatandó civil szervezetek:

NANE – Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület

Utcáról Lakásba! Egyesület

Karaván Színház  és Művészeti Alapítvány

Igazgyöngy Alapítvány

Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány

InDaHouse Hungary Egyesület

Van Helyed Alapítvány

Konkáv Alapítvány

ArtMan Egyesület

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség

Tanítanék Mozgalom

Amnesty International

Oltalom Karitatív Egyesület

TASZ – Társaság a Szabadságjogokért

A nyitóképet Czerki Gábor készítette.

Lásd még:

Figyelemfelhívó fotókampányt indított a Radnóti Színház

A Radnóti Színház kapta a Design Management Díjat

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!