by MTI/artisbusiness.hu 2021. jún 22.

Filantrópok segítenek megmenteni a Honresfield-ház gyűjteményét

A köteteket a könyvtár alapítóinak leszármazottai kínálják eladásra.

A Sotheby's aukciósház elnapolta az angliai Honresfield-ház csaknem száz éve eltűntnek hitt híres könyvtára darabjainak, köztük Emily Brontë kéziratos verseinek árverését, hogy a brit intézményeknek legyen idejük összegyűjteni a pazar kollekció megvásárlásához és ezáltal magángyűjteményekbe kerülésének megakadályozásához szükséges 15 millió fontot (6,1 milliárd forint).

A BBC News felidézte: a Sotheby's eredetileg három különálló aukción akarta értékesíteni a nagy értékű könyvtár anyagát júliustól kezdődően. A bejelentés nyomán azonban a Brontë Társaság jelezte, hogy az „egyedülálló és rendkívüli” kéziratok „törvényes otthona” a Brontë család egykori haworthi házában berendezett Brontë Parsonage Múzeum lenne. Hozzátette azonban, hogy a koronavírus-járvány hatásai miatt az intézménynek nem állnak rendelkezésére a szükséges anyagi erőforrások azok megvásárlásához.

A Friends of the National Libraries (FNL) felkarolta az ügyet, és egyebek mellett felvette a kapcsolatot ismert filantrópokkal. A gyűjtemény megvásárlásához szükséges pénz előteremtésében részt vállalt továbbá a Skót Nemzeti Könyvtár, az Oxfordi Egyetem patinás Bodleian Könyvtára és a British Library is. A kampány résztvevői köszönetet mondtak a Sotheby's-nek amiért időt ad nekik arra, hogy megpróbálják megóvni a gyűjteményt, amelynek darabjait Nagy-Britannia különböző könyvtáraiban láthatja majd a közönség.

A Sotheby's aukcióján szereplő tételek közül a legnagyobb érdeklődés Emily Brontë verseinek kéziratait övezi, amelyeknek értékét előzetesen 800 ezer – 1 millió 200 ezer fontra (330–495 millió forintra) becsülték.

A könyvtárat a rochdale-i malomtulajdonos fivérek, Alfred és William Law hozták létre otthonukban, a Honresfield-házban. A Law testvérek alig 30 kilométerre nőttek fel a yorkshire-i Howarthtól, ahol a Brontë nővérek éltek. Miután a Law testvérek meghaltak, unokaöccsük, Alfred Law örökölte a könyvtárat. Az ő halála, 1939 után azonban az értékes gyűjteménynek, amely a skót költő, Robert Burns verseinek, levelezésének és jegyzeteinek egy részét is tartalmazza, nyoma veszett. A The New York Times szerint most a Law család – névtelenséget kérő – leszármazottai kínálják eladásra a több mint 500 darabból álló gyűjteményt.

A képek forrása: blog.axioart.com