by Berényi Marianna 2023. Sep 22.

Három zseniális hely Németországban, ahol az élmény és a klímaharc együtt jár

Németországban az elmúlt években sorra nyíltak olyan élményközpontok, múzeumok, amelyek a fenntartható jövőt helyezik fókuszba.

Aki csak egy picit is felelősen gondolkodik, egy percre sem feledkezhet meg a klímaváltozásról, a fenntartható jövőről. A környezetvédelemről azonban nemcsak szorongva vagy harcos aktivistaként lehet beszélni!

Az Európai Unió tagállamainak közös célja, hogy a kontinens 2050-re elérje a karbonsemlegességet. Az ehhez szükséges rendkívül komplex, az országok, a politikai és a gazdaság szereplők, valamint a lakosság együttműködését egyaránt igényló stratégiát többek között a 2019-es párizsi megállapodás és a 2021-es klímaváltozási törvény összegzi. Hogy az ütemterv megvalósulhasson és a fenntarthatóság szempontjai az európaiak értékrendjében minél szélesebb körben meggyökeresedjenek már a gyermekkortól, a kulturális intézményekre, az oktatásra hatalmas felelősség hárul. Németországban az elmúlt években sorra nyíltak meg azok az élményközpontok, múzeumok, témaparkok, amelyek erre a küldetésre fókuszálnak.

Klíma Aréna – Az éghajlat élménye

A Klíma Aréna 2019-ben igazi élménykiállításként Baden-Württembergben, Sinsheimben, Heidelberg közelében nyílt meg, hogy különböző állomásokon a klímaváltozás, az erőforrások és a fenntarthatóság témakörét tegye átélhetővé. A sok-sok izgalmas program mellett már maga az intézmény épülete is határozott kiállás: az itt kialakított rendszer a legújabb technológiák, kijelzők, kütyük kavalkádja ellenére egy év alatt több energiát termel, mint amennyit elfogyaszt.

A Klíma Aréna (forrás: die-stiftung.de)A Klíma Aréna (forrás: die-stiftung.de)

Az Aréna egyrészt megmutatja, mi történhet, ha nem vigyázunk a bolygónkra, majd összegzi, mit tudunk tenni annak érdekében, hogy megállítsuk a drámai folyamatokat. A mintegy 1400 négyzetméteres beltéri és 13 ezer négyzetméteres kültéri területen izgalmas kiállításokat és szórakoztató interaktív megoldásokat találhatunk, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a különböző korosztályok számára egyaránt feledhetetlenek legyenek. Kiderül, honnan származik a mindennapi életünkben felhasznált energia, mi köze van energiafogyasztásunknak a klímaváltozáshoz. Egy klímafalon átláthatóvá válnak az éghajlattal és az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos tények, miközben azt is megérthetjük, hogyan függ össze a gleccserek olvadása a tengerszint-emelkedéssel, melyik régióban, milyen irányban válhat szélsőségessé az időjárás.

Forrás: a Klíma Aréna Facebook-oldalaForrás: a Klíma Aréna Facebook-oldala

Az Aréna külön foglalkozik a lakhatás és az energia témakörével, amely már a látogatók mindennapi életét is keményen érinti. Segít abban, hogy átlássuk, mi áll növekvő energiaszükségletünk hátterében, miként táplálhatjuk igényeinket klímabarát forrásokból. Szembenézhetünk káros szokásainkkal, majd változhatunk szabadidős és fogyasztói magatartásunkon, és tanulhatunk a jövő mobilitásáról, a klímabarát utazási lehetőségekről.

Az Aréna az aktuális problémákra is reagálni kíván időszaki kiállításaival. 2024. április 30-áig Barbara Dombrowski fotós Tropic Ice kiállítása látható. Nem hagy kétséget afelől, hogy a klímaváltozás nemcsak a természetet, az ökoszisztémákat és a biodiverzitást fenyegeti, hanem mindenekelőtt magukat az embereket. A művész öt kontinens nehézségekkel küzdő helyszíneit járta be, ahol meglátogatta az őslakosokat, arcot és konkrét történetet rendelve a sokszor távolinak tűnő katasztrófákhoz.


NAWAREUM – A fenntarthatóság tapasztalata

A kelet-bajor Straubingban 2023 februárjában nyílt meg az izgalmas elnevezésű NAWAREUM azért, hogy a látogatók valamennyi érzékszervükkel elmerülhessenek a zöld energia fenntartható világában. A mozaikszó a „megújuló nyersanyagok és megújuló energiák a múzeumban” szlogen kreatív rövidítése, amely olyan intézményt takar, melynek három emeletén, a szabadban és magával a passzív házként is érdekes épülettel áttekinthetővé és érthetővé válnak a fenntartóság sokszor szócséplésnek tűnő érvei. A magát múzeumként definiáló intézmény holisztikus megközelítést alkalmaz, és lebilincselő módon tája fel kicsiknek és nagyoknak a természet, a technológia és az emberek közötti feszültséget. Az egész kiállítás arra buzdít, hogy a látogató kortól függetlenül tűrje fel ingujját, és testközelből próbáljon ki olyan kreatív megoldásokat, amely megmentheti bolygónkat, civilizációnkat.

A NAWAREUM (fotó: Franziska Schroedinger)A NAWAREUM (fotó: Franziska Schroedinger)

A harcos szólamoktól senki se ijedjen meg, a NAWAREUM-ban a hangsúly a szórakozáson és az élményen van. Az interaktív terekben kilenc különböző téma mentén indulhat a felfedezés. A látogatók kísérletezhetnek az energia különböző formáival, szóba kerül az étkezés, vízerőművekkel és szélturbinákkal játszhatnak, kipróbálhatják, miként tehető a mindennapi élet klímabaráttá, de arra is lehetőség nyílik, hogy a vállalkozók csapattagként egy sziget megújuló energiával való ellátását dolgozzák ki egy interaktív játékasztalnál. A kertben számos dolog a gyakorlatban is felfedezhető: különféle gabonafélék, olajos növények, gyógy- és fűszernövények vagy olyan rovarbarát virágos növények kínálnak új tudást, amelyeket energiatermelésre használnak. Kiderül, mely növények rostjait tudja hasznosítani a textilipar, melyek azok a cserjék, amelyek ágai között egyszerre találnak táplálékot és menedéket a különböző állatfajok.

A NAWAREUM (fotó: Franziska Schroedinger)A NAWAREUM (fotó: Franziska Schroedinger)

A múzeum azok számára is érdekes, akik passzív lakóépületek építésén gondolkodnak. A látványos homlokzata mögött, amelyet a régióból származó fatörzsek támasztanak alá, inspirációt kaphatunk a legújabb megoldásokról, hiszen a NAWAREUM legnagyobb kiállítása maga az épület! Hogy mekkora szükség van ezekre az információkra, mi sem bizonyítja jobban, minthogy fél év alatt 50 ezren keresték fel a 48 ezer fős település intézményét.

KLÍMAHÁZ – Utazás a világ éghajlatövezetein át

A Bréma Szabad Hanza-város tartományban található Bremerhaven Klímaháza eredeti megoldást talált, hogy egy épületben sűrítse a világ különböző éghajlatövezeteinek tapasztalatait. A látogatók egy rendkívüli túrán vehetnek részt a 11, 5 ezer négyzetméteres kiállításban, amely során megkerülhetik a Földet a keleti hosszúság nyolcadik foka mentén. Útközben olyan emberekkel találkoznak, akik a mindennapjaikról beszélnek, valamint arról, hogy életük és az uralkodó éghajlat hogyan befolyásolják egymást. Az utazás nem fikció, a 9 állomáson Axel Werner színészt és a Klímaház kameracsapatának a valóságban megtett útját követhetjük évgig. A szokatlan kaland egy gazdálkodó családdal kezdődik a svájci helyekben. Trópusi meleg fogadja a látogatókat a „Kamerun” utazási állomáson, a nyugat-afrikai esőerdők illatával és hangjaival. Az Antarktisz jege hűvöset kínál, mielőtt a buja zöld szurdokok mellett elindulnánk Szamoa meleg homokos tengerpartjára.

A KLÍMAHÁZ (fotó: Marcus Meyer)A KLÍMAHÁZ (fotó: Marcus Meyer)

Az „utazás” mellett további kiállítási területek is várják a Klímaház látogatóit: a „perspektívák” az ember, a föld és az éghajlat kölcsönhatását szemléltetik, és a klímaváltozás jövőre gyakorolt ​​hatásairól informálnak. A legújabb kiállításban, a „World Future Lab” játékállomásain a látogatók szó szerint megváltoztathatják a világot, megismerhetik személyes erősségeiket, és megtudhatják, hogyan védik mások az éghajlatot. A „FRoSTA Fõzõiskolában” kicsik és nagyok tanulják meg az ételek kezelését, valamint a klíma és a táplálkozás összefüggéseit.

A World Future Lab játékállomás (forrás: a KLÍMAHÁZ Facebook-oldala)A World Future Lab játékállomás (forrás: a KLÍMAHÁZ Facebook-oldala)

2009-es megnyitása óta a Klímaház kimagasló érdeklődésnek örvend, Észak-Németország egyik leglátogatottabb kiállítása, bizonyítva, hogy igenis szükség van arra, hogy valódi élményeken keresztül adjunk át tudást és tapasztalatot a klímakatasztrófa megakadályozás érdekében.

A szerző a Néprajzi Múzeum Kommunikációs Főosztályának vezetője. 

Lásd még:

Múzeumok a béke zöld városában

A múlt kincseivel óvni a jövő értékeit

A múlt kincseivel óvni a jövő értékeit – Dresden, Deutsches Hygiene Museum

A múzeumi kommunikáció folyamat, amely a látogatóval közösen hozza létre a jelentést

Nyitókép: A NAWAREUM (fotó: Franziska Schroedinger)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!