by ikea.com/architecturaldigest.com/artisbusiness.hu 2021. máj 04.

IKEA Art Event: együttműködés kortárs művészekkel

Az IKEA Art Event kollekciója a művészet és a funkció találkozásakor bekövetkező csoda felderítésére összpontosít.

A hatodik IKEA Art Event kollekció olyan egyedi megközelítésű lakberendezési tárgyakat sorakoztat fel, amelyek a művészet és a funkció összemosódó határmezsgyéjének különleges varázsát csillantják meg. Az IKEA öt vizionárius művészt, illetve tervezőt kért fel használati tárgyként is funkcionáló inspiratív műalkotások elkészítésére. A művészetek és a lakberendezés e csodás tárgyai az általános szabályokon kívül esnek, így kifejezetten arra kérünk mindenkit, hogy érintse meg ezeket a műalkotásokat – írja az IKEA.com

Az IKEA – minden idők leghíresebb lakberendezési és bútorkereskedője – 2015 óta működik együtt kortárs művészekkel és tervezőkkel. A limitált kiadású Art-Event kollekciók révén szeretné demokratizálni a művészetet, hozzáférhetővé és megfizethetővé téve vásárlóinak. Ezen termékek megvásárlásával egy gyönyörű műalkotás válhat az életünk részévé hosszú évekre. Az IKEA-kampány célja az, hogy minél több ember számára szebbé tegye a mindennapokat.

A 2021-es kollekció tíz tárgyat foglal magában a követező tervezőktől: Stefan Marx (grafikus-illusztrátor Berlinből), Humans Since 1982 (formatervező-művész kreatív páros Stockholmból), Sabine Marcelis (fényeket, színeket és anyagokat ötvöző művész Rotterdamból), Gelchop formáció (3D dizájnerek Tokióból) és Daniel Arsham (napjaink kortárs influenszere New Yorkból). A művészektől rövid bemutatkozás található az IKEA weboldalán.

A termékeket azért hozták létre, hogy ösztönözzék és megragadják a képzeletet, miközben hasznos háztartási cikkeként is működnek. A limitált szériás, művészetet és funkciót ötvöző  lakberendezési kollekció árai 25 és 60 dollár között mozognak. 

Stefan Marx egy izgalmas vázát és egy feliratos plédet tervezett, amik gyönyörűen párosíthatóak is. Együttműködéssel kapcsolatos gondolatai: „A rajzolás az identitásom és kifejezésmódom része. Mindig van toll és papír a kezem ügyében, hogy megrajzoljam azokat a dolgokat, amelyeket látok, hallok és olvasok. Tájak, állatok – és idézetek – mint az üvegvázán és a pléden az IKEA ART EVENT 2021 kollekcióban. Mindkettő olyan dolog, amelyet minden nap használhat és élvezhet az ember, és olyan üzenetük van, amely érzelmeket vált ki. Alig várom, hogy láthassam őket az otthonokban még sok-sok éven keresztül a világ minden táján. Lehet, hogy ezek a tárgyak lesznek saját műgyűjteményed első darabjai?” 

Fotó: IKEA

A Gelchop egy imbuszkulcs alakú LED asztali lámpát és egy praktikus zseblámpát készített kék, ezüst és metál színben. Ötleteinkhez az inspirációt mindennapi tapasztalatok és tárgyak adják, amelyeket más megközelítéssel új, szórakoztató, játékos műalkotásokká és mindennapi szerkentyűkké alakítunk át. Az IKEA ART EVENT 2021 asztali lámpa és elemlámpa remek példa a működésünkre. Sokan társítják az imbuszkulcsot az IKEA-hoz, de a mi értelmezésünkben most teljesen más funkciót tölt be. Reméljük, még azok is értékelni fogják, akik nem rajonganak a bútorok összeszereléséért” mondták a partnerségről.

Fotó: IKEA

A Daniel Arsham által tervezett különleges óra jól mutatja a művész vonzódását a mozgáshoz és az ahhoz kapcsolódó kérdésekhez. Ahogy kifejtette: „Az idő és az órák kezdettől fogva fontos elemei voltak a művészetemnek mind a festményekben, mind a díszletekben. Az IKEA ART EVENT 2021 kollekció órájával egyesíteni akartam a művészetet és a funkciót valami olyasmivé, ami elfér egy éjjeliszekrényen. Olyan, mintha az óra elszabadult volna, és magával vitt volna egy darab falat. Mint egy dermedt pillanat. A művészet univerzális nyelv, amely mindenkihez képes beszélni, és nagyon tetszik az a gondolat, hogy a művészetem sok emberhez eljuthat így."

Fotó: IKEA

Sabine Marcelis fali lámpái öt különböző színre változtathatják fényüket, és két méretben is kaphatók. „Sok olyan terméket hoztam létre, amelyekben az anyag átlátszósága és a fény kölcsönhatásba lép, de itt más módszereket akartam találni. Új és érdekes hatást, ugyanazzal a varázslatos érzéssel. Miután sokat kísérleteztem papírmodellekkel, végül csak egy rést készítettem a felületen – és ott volt az IKEA ART EVENT 2021 kollekció fali lámpáinak kialakítása. A fény erejének és színének módosításával  megváltozik a szoba atmoszférája. Akárcsak egy műalkotás" –  osztotta meg gondolatait a művész.

Fotó: IKEA

Végül, de nem utolsósorban a Humans Since 1982 teljesen váratlan kontextusba helyezett jól ismert tárgyakat. Fali dekorációjuk, amely drónokat ábrázol úgy, mint egy pillangógyűjteményt, a legszokatlanabb dizájn a kollekcióból. „Az ikonikus tárgyakat új kontextusba helyezzük, ez áll munkánk középpontjában. Azáltal, hogy megszabadítjuk őket alapvető technikai funkcióiktól, emberibbé válnak. Az IKEA ART EVENT 2021 fali dekorációi sem kivételek ez alól. A képek úgy néznek ki, mint egy rovartábla, de pillangók helyett drónokat tűztünk fel rá. A technika és a természet ellentétének váratlan játéka, amely érzelmeket vált ki. Az a gondolat, hogy a világ minden táján lévő házakban díszítik majd a falakat, boldoggá és büszkévé tesz minketmondták

Fotó: IKEA

„Bolygónk különböző tájain élő és alkotó művészeket invitáltunk, hogy bemutassuk a művészeti és dizájnvilág sokszínűségét. Szeretnénk megmutatni, hogy művészként, tervezőként nem feltétlenül kell a megszabott keretek között mozogni – akár többféle területen is dolgozhatsz. Ez az új megközelítés mély hatást gyakorol a jelen dizájnjára és művészetére egyaránt. Ezen kollekció minden eleme praktikus funkcióval bír, de egyúttal művészeti tárgy is. Az a hagyományos elképzelés, hogy a művészet felsőbbrendű, a dizájn pedig a tömegkultúra része, egyszerűen nem érvényes már. A kettő fantasztikusan illik egymáshoz – amikor találkoznak, csoda születik” – nyilatkozta Henrik Most, az IKEA kreatív vezetője. 

Az előző Art Event kollekciók során az IKEA olyan művészekkel működött együtt, mint Virgil Abloh és Chiaozza, és kreatív lakberendezési tárgyakat terveztek, például kézzel szőtt szőnyegeket, kristályüvegből készült játékfigurákat, fotókat és illusztrációkat.

A kollekció május 2-a óta megvásárolható az IKEA áruházakban, és május 5-étől – a készlet erejéig – elérhető lesz az IKEA webáruházában. Mivel a világjárvány miatt az emberek manapság korlátozottan férnek hozzá a művészetekhez, a kollekció okostelefonnal bárhonnan élvezhető az IKEA Instagramján keresztül, személyre szabott kiterjesztett valóságeffektusok által. A cég arra biztat mindenkit, hogy használja az #IKEAARTEVENT2021 hashtaget, és készítse el saját otthoni galériáját.  

Nyitókép: IKEA