by artisbusiness.hu 2022. May 06.

Ingyenes szabadtéri koncerttel köszöntik a MÁV Szimfonikusok új évadát

Hazai és nemzetközi sztárok a 2022/2023-as programban

Maxim Vengerov, Charles Dutoit, Cyprien Katsaris, Augustin Hadelich, a legendás Kobayashi Ken-Ichiro és Elisabeth Leonskaja, továbbá Takács-Nagy Gábor, Rolla János, Keller András, Pasztircsák Polina, Várdai István, Várjon Dénes… Csak néhány név a MÁV Szimfonikusok vendégművészei közül, akikkel olyan patinás koncerthelyszíneken találkozhat a közönség 2022 szeptemberétől, mint a Műpa, a Zeneakadémia, a Festetics Palota, a Magyar Nemzeti Múzeum díszterme.

Minőségi hangversenyek minden korosztálynak

A 2022/2023-as évadban öt bérletes, két gyermekeknek szóló tematikus, valamint egy fiatal felnőtteknek szóló rendhagyó koncertsorozatot és számos impozáns, egyedi hangversenyt hirdetett meg a MÁV Szimfonikus Zenekar bízva abban, hogy ősszel a koncerttermek nézőtereibe azok is visszatérnek, akik a pandémia miatt távol maradtak az utóbbi két, viszontagságokkal teli évben.

Évadköszöntő OPEN DAY koncert 2022. május 14-én 18:00 órakor a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében

A 2022/2023-as évadot a hagyományokhoz híven egy szabadtéri, ingyenes OPEN DAY koncerttel köszönti a MÁV Szimfonikus Zenekar, Farkas Róbert vezető karmester vezényletével. A műsorban olyan népszerű művek szerepelnek, mint Suppé: Könnyűlovasság – nyitány, Dukas: A bűvészinas, Strauss: Denevér – nyitány, Bizet: Carmen – szvit. Az OPEN DAY koncert helyszínén 17 órától 25% kedvezménnyel ajánlják az új évad bérleteit.

A zenekar törzsközönségét évtizedek óta (1947-től) a bérlettel rendelkezők alkotják. Számukra és e különleges közösséghez tartozni vágyók számára online már elérhetők az új évad bérletei. A bérletes koncertek a 2022/2023-as évadban is minőségi kikapcsolódást kínálnak: Szőke Tibor-Mesterbérlet (MÜPA), Erdélyi Miklós-bérlet (Zeneakadémia), Lukács Miklós-bérlet (Zeneakadémia), Festetics bérlet (Festetics Palota), Unokák és Nagyszülők Hangversenyei (Nemzeti Múzeum, Díszterem). A bérletes koncerteken két magyarországi bemutató is lesz: az idei év elején elhunyt cseh zeneszerző, Juraj Filas Requiem című műve, Kesselyák Gergely vezényletével, valamint a különleges virtuozitású Ysaÿe E-moll hegedűversenye, Marc Bouchkov közreműködésével.

Ámon Betti, Kesselyák Gergely, Farkas Róbert és Lendvai György

A bérletes hangversenyek mellett a nagy sikerre való tekintettel szeptembertől májusig dupla előadásokkal folytatódnak a Búgócsiga koncertek a legkisebbeknek, a zenekar próbatermében. Az óvodások nagy kedvence, a Zene-Tér-Kép elnevezésű interaktív, játékos zenés foglalkozás is folytatódik a Budapest Jazz Clubban.

A fiatal felnőttek körében sikeressé vált A Zene Showja című rendhagyó koncertsorozat is folytatódik az Akvárium Klubban. A program a MÁV Szimfonikus Zenekar és a ZeneMűvek közös szervezésében 2021 decemberében indult, ötvözve az interjú és a könnyed zenei ismeretterjesztő koncert műfaját.

A MÁV Szimfonikusok munkáját olyan elismert művészek segítik hosszú évek óta, mint Kobayashi Ken-Ichiro tiszteletbeli vendégkarmester, Csaba Péter és Takács-Nagy Gábor állandó vendégkarmesterek, továbbá Kesselyák Gergely karmester. Mindannyiukkal találkozhat a közönség a 2022/2023-as évad hangversenyein.

Kobayashi Ken-Ichiro újra Magyarországon

A legendás karmester két év kihagyás után újra Magyarországra érkezett Japánból, és jelenlétével megtisztelte az új évad programját bemutató sajtótájékoztató résztvevőit. Az eseményen a MÁV Szimfonikusok nevében Lendvai György igazgató köszöntötte a Mestert, és átadta a nyolcvanadik születésnapjára (2020. 04.09.) készíttetett egyedi Herendi tálat.

További különleges színfoltja volt a sajtóeseménynek, hogy Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke elismerését fejezte ki a professzionális szakmai tevékenységért és Rózsa Miklós alkotásainak autentikus bemutatásáért.
A Magyar Hollywood Tanács több száz magyar származású hollywoodi filmikon emlékét őrzi. Köztük kimagasló helyet foglal el Rózsa Miklós háromszoros Oscar-díjas zeneszerző, akinek születésnapját (április 18.) emléknappá nyilvánították.
A megtisztelő elismerést Lendvai György igazgató vette át. Elmondta, hogy a Naxos lemezkiadó felkérésére a MÁV Szimfonikus Zenekar folytatja a szintén neves hollywoodi zeneszerző, Zádor Jenő életművét bemutató sorozat felvételét.

Bokor Balázs átadja az elismerést Lendvai Györgynek

A MÁV Szimfonikusok vezető karmestere 2021 júliusától Farkas Róbert, aki meghatározóan alakította a szeptembertől induló új évad programját: „Olyan koncertévadot ajánlok figyelmükbe, amellyel a történelem során olvasztótégelyként működő, sokszínű Bécs előtt és a városhoz köthető nagyszerű zeneszerzők előtt tisztelgünk. Bécs kulturális életét a legkülönbözőbb származású zeneszerzők gazdagították: a salzburgi születésű Mozart, a Bonnban napvilágot látott Beethoven, a hamburgi Brahms, a cseh-osztrák Mahler, a bajor Richard Strauss, a cseh anyától és magyar apától született Schönberg és a mi Liszt Ferencünk. A sort folytathatjuk az évad előadóival, akik között szerepel a grúz Elisabeth Leonskaja és a Pécsről indult Várdai István, akik második otthonuknak mondhatják az osztrák fővárost. Természetesen nem hagyhatjuk említés nélkül a bécsi szellem jeles képviselőjeként Schubertet sem, akinek fájdalmasan szép, melankolikus művei közül előadjuk a nagyszabású IX. szimfóniát, és a tizenkilenc éves korában írt IV. szimfóniát is, amit »Tragikus« szimfóniának is neveznek. … Ebből a »bécsi évadból« nem hiányozhat Brahms és Csajkovszkij sem, hiszen a város számos zenészének kedvelt étterme, a Zum Roten Igel őrzi kettejük egyetlen találkozásának emlékét. Budapest sem maradt le Bécs mögött, a korszak jelentős eseménye volt, hogy míg az Operaházban a legnevesebb dirigensek számos külföldi zeneművet vezényeltek, addig Liszt Ferenc létrehozta a magyar zene központját, a róla elnevezett Zeneakadémiát. Ennek a magyar zenei kultúra szempontjából jelentős eseménynek is tisztelettel adózva készülünk Dubrovay- és Eötvös-művekkel, valamint Dragony Tímea egy művének premierjével.”

Farkas Róbert

A MÁV Szimfonikus Zenekar az új évadban is figyelmet fordít a tehetséggondozásra. Bemutatja fiatal szerzők műveit, valamint fellépési lehetőséget biztosít hangszeres szólistáknak és előadóművészeknek. Például Kobayashi Ken-Ichiro jövő évi koncertjének szólistája a 2021-es David Popper Nemzetközi Csellóverseny győztese lesz (Grand Prix-díj), valamint José Eduardo Gomes portugál karmester, az Európai Unió Karmesterversenyének győztese. Ezenkívül workshopokat és mesterkurzusokat szerveznek neves karmesterek (például Jorma Panula) vezetésével és hangszeres szólistákkal (például Adorján András fuvolaművésszel), segítve ezzel a jelentkező hallgatók szakmai fejlődését.

Kobayashi Ken-Ichiro és Lendvai György

„Az az ember ugyanis, aki zenét tanul vagy zenével foglalkozik, egyéb képességeiben is előbbre jut. Megtanul közösségben dolgozni, alkalmazkodni, viselkedni, figyelni a másikra, társait elfogadni és segíteni. Azaz jobb emberré válik. A jobb emberekből pedig jobb társadalom formálódik. És ez a mi célunk” –  fogalmazott Lendvai György igazgató.

A MÁV Szimfonikus Zenekar részt vesz a Műpa Felfedezések című sorozatában is, amelynek programjában 2022 novemberében többek között Dragony Tímea Onyx című kompozíciójának ősbemutatója szerepel.

A hazánkban működő nemzetközi kulturális intézetek közül kiemelkedően jó kapcsolatot ápol a zenekar az Olasz Kultúrintézettel. Az évtizedes partnerségnek köszönhetően ad a MÁV Szimfonikusokkal közös koncertet Budapesten Benedetto Lupo zongoraművész. A hangverseny az Olasz Kultúrintézet és a CIDIM (Olasz Nemzeti Zenei Bizottság) támogatásával valósul meg.

További információk a zenekar honlapján olvashatók.

Nyitókép: Kesselyák Gergely, Farkas Róbert, Kobayashi Ken-Ichiro és Lendvai György

Fotók: MÁV Szimfonikusok

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!