by artisbusiness.hu/MTI 2023. Nov 01.

Királyok és állatszobrok nyomában

– Elindult a Budapest Bejáró helytörténeti sétaprogram

A Budapest Bejáró célja a fővárosi épített örökség és a helytörténeti érdekességek feltárása, bemutatása a város lakói számára. A projekt új nézőpontból, egyes városrészeket sétaútvonalakba illeszthető, kulturális-építészeti örökségi pontok kijelölésén keresztül szeretné megmutatni a budapestieknek a fővárost egyesítésének 150. évfordulója alkalmából.  

A séták kezdőpontja egy-egy fontos helyszín, közlekedési csomópont, amelyet a BKK és JCDecaux biztosít a sétálóknak. Az állomásokat a Magyar Sétaszövetség tagjai közösen, saját szakmai tapasztalataikra és városismeretükre építve választották ki. A tematikus sétákon Királyok és sztárok szerelmek és pletykák nyomába lehet eredni Pesten és Budán, az Állati jó sétán Budapest állatszobrait lehet megkeresni, meg lehet ismerkedni a fővárosi kortárs épületekkel és szobrokkal a Budapest ma túrán, de a főváros közlekedése, megszentelt helyei és a Duna érdekességei is külön sétákon bejárhatók. A programok távjai között választhatunk 1,5 vagy akár 7 kilométeres sétát is.

Gresham Palota – Four Seasons Hotel (forrás: booking.com)Gresham Palota – Four Seasons Hotel (forrás: booking.com)

A budapesti kirándulást a látvány és az új helyszínek mellett a Budapest Bejáró feladványfüzet teszi még érdekesebbé. Ez letölthető a budapestbejaro.hu oldalról, de a BKK Ügyfélközpontokban, a játék bázispontjain is átvehető a Deák Ferenc téren, a Széll Kálmán téren, a Keleti pályaudvaron, a Szentlélek téren és Kelenföldön. A nyomtatott füzetben a rejtvény megértéséhez és több esetben magához a megoldáshoz is egyszerű grafikai anyagok, ábrák, rajzok, skiccek tartoznak. A megfejtés egy szó vagy szám, amely a gyűjtőponthoz tartozó játék megoldásához szükséges.

 Monda kultszobor (forrás: Járókelő) Monda kultszobor (forrás: Járókelő)

Aki végigjárja mind a húsz bázispontot, és kitöltve visszaküldi a füzetet, élményprogramokon vehet részt. Ezek között szerepel FŐTÁV-kéménylátogatás Óbudán, a gellérthegyi és Erzsébet hídi távhőakna megtekintése, tematikus látogatás a BKM Múzeumában és az újrahasználati központban Rákospalotán, a szennyvíztisztító-telep bejárása, valamint egy vezetett séta a Margitszigeten a legikonikusabb fák és helyszínek felkeresésével.

Lásd még:

„Buda és Pest olyan, mintha egyszerre két helyen élnél, de egy városban”

Budapest születése

Budapest a múltból táplálkozik, de a jövőbe tekint

Nyitókép: a Szabadság-híd (forrás: pixabay.com)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!