by Gyémánt Balázs 2021. Mar 17.

Kultúra és művészet Németországban 2021-ben

Az idén is gazdag kulturális programkínálat várja a turistákat Németországban.

2021 márciusában már nyítnak a múzeumok és galériák Németország-szerte. A látogatóknak előre kell online regisztrálniuk és a személyes adataikat megadniuk a jegyvásárláshoz. A múzeumokban kötelező az FFP2-es maszk viselete és a távolságtartás, 40 négyzetméterenként egy vendéggel számolnak.

A négy hónapos bezárás után a múzeumok, galériák, emlékművek és könyvesboltok fokozatosan nyitnak meg figyelembe véve az aktuális régiós heti esetszámokat. Konkrét tervek vannak a mozik, színházak, koncerttermek és operaházak újranyitásáról is, de az utóbbiakkal még várni kell. „Németországnak szüksége van a kultúrára, nem csak azért, mert a kulturális és kreatív iparágak nagyon fontos gazdasági tényezők, hanem mert a kultúra nem olyan luxus, amiben csak a jó időkben lehet elmerülni.” – mondta Monika Grütters kultúráért felelős miniszter.

Berlinben kísérleti jelleggel nézők előtt tartott koncertsorozatot szerveznek március 19. és április 4. között, ahova a jegyeket azonnal elkapkodták. Az 1000 fős koncertekre csak az előadás napján készített gyorsteszttel lehet belépni. Ez vonatkozik a művészekre és dolgozókra is. A teszteket az erre meghatározott tesztközpontokban ingyen lehet elvégeztetni a jegyek bemutatásával. A próbaprogramban részt vesz a Volksbühne, a Berliner Ensemble, a Konzerthaus Berlin, a Berliner Clubkomission, az Állami Operaház és a Berlini Filharmonikusok.

Berlin

Újranyílik a Neue Nationalgalerie augusztusban, ahol a XX. század mesterműveit állítják ki az ikonikus acél- és üvegépületben. A legnagyobb esemény az amerikai Alexander Calder kiállítása lesz, aki a mini tárgyaktól a monumentális szobrokig sok mindent bemutat.

Átadják az új U5 metrót, ami a nagy kulturális intézményeket köti össze Berlin központjában. A csillagos égboltot idéző metróállomás a Múzeum-szigetnél 2021 nyarán készül el.

A Humboldt Forum-ban, a világ legújabb művészeti, kulturális és tudományos központjában egész évben új kiállítások és épületrész-megnyitók várhatók. 2021 őszétől az ázsiai művészetek egyik leggazdagabb kiállítása nyílik, ahol a világ civilizációinak kincsei mellett azok megszerzésére és a gyarmatosítás sötét oldalára is hangsúlyt helyeznek. A Humboldt Laboratory-ban a globális politika, természet és környezetünk összefüggéséről szóló „After Nature” kiállítás nyílik meg.

A kultúra fővárosáról és a Humboldt Forum megnyitójáról ebben a cikkben számoltunk be korábban. 

A múzeum mellett installálják a Szabadság és Egyesítés emlékművét, aminek tetején egy 50 méter hosszú mozgó platform lesz. A kinetikus keret 2022-ben lesz átadva.

A Zsidó Múzeum belső tereit újratervezték és az új ANOHA Gyerekmúzeumban júniustól Noé bárkáját is közelebbről ismerhetjük meg.

A Bode múzeum szeptembertől az utolsó évezred nőalakjaira figyel. Hősök, szentek, hercegnők, közemberek szobrait, történeteit és a társadalomban betöltött szerepeit szemléli  kritikusan a kiállítás.

A Pergamon Múzeumban Irán ötezeréves művészete és kultúrája látható október végétől.

A Museum für Fotografieban az 1970-es és 80-as évek Amerikáját nézhetjük meg a fényképeken, ahol a hírességek medencés bulija kontrasztba lesz állítva egy kis halászfalú portréjaival.

Berlin városának százéves évfordulóját (2020) egy interaktív kiállítással ünnepli a Markisches Museum, ahol a múlt és jelen Berlinje is figyelmet kap.

A Gemäldegalerieben a késő gótika különleges kiállítása lesz, ahol első osztályú, kölcsönbe kapott kiállítási darabokkal mutatják be a XV. századot és annak kincseit.

A világ egyik legfontosabb kortárs művésze, a japán Yayoi Kusama retrospektív kiállítása márciustól augusztusig tekinthető meg a Gropius Bau-ban 3000 négyzetméteren, ahol a 70 év munkái mellett egy új tükörszoba is készül (Infinity Mirror Room).

A 71. Berlinale Nemzetközi Filmfesztivál tavaszi szakmai programja után, júniusban a nagyérdemű publikum is bekapcsolódhat a hagyományos és szabadtéri mozik vetítéseibe.

Nem árt figyelni az üres tűzfalakat sem, ugyanis Windowflicks szabadtéri filmvetítések is várhatók. Egy berlini építész társasházaknak készít mozis estéket, ahol a szomszédok a saját erkélyükön vagy a folyosón ülve nézhetik a szemközi falra kivetített művészfilmeket. A szabadtéri mozik népszerűsége biztosan növekedni fog idén, ezekből Berlinben egy tucat található.

Április végén Galériák Hétvégéje lesz városszerte, május végén pedig a Design Hét eseményeit követhetjük.

A berlini Konzerthaus 200 éves gálaünnepségén május 26-án Beethoven, Wagner és Odeh-Tamimi műveiből lesz koncert. A Berlini Filharmonikusok június 26-án Leonard Bernstein és George Gershwin szerzeményeit mutatja be. Júniusban pedig a Rammstein koncertje lesz az Olimpiai Stadionban. Klasszikus szabadtéri koncerteket rendeznek a Gendarmenmarktnál és a botanikus kertnél is. A Friedrichstadt Palast szeptemberben új showműsort mutat be. Augusztus végén a Múzeumok Éjszakáján beszélgetések, városnézések és nyitott múzeumi ajtók lesznek.

A kortárs művészeti világot szeptemberben várják a berlini Art Weekre. A Deutsche Operben Wagner Az istenek alkonya című operáját, majd novembertől a Nibelung gyűrűjét (három ciklusban) mutatják be.

További események Berlinben

Bonn

A 2020-as jubileumi Beethoven év eseményei elmaradtak, így azokat bepótolják a Beethoven fesztiválon augusztus 20. és szeptember 10. között. A fesztivál eredeti mottója „Feltámadás, igen feltámadás” talán idén még találóbban hangzik. Beethoven szülővárosában a tavalyi programsorozat ráadásul kilenc új elemmel bővült.

A klasszikusok mellett nyáron koncertet ad a Kraftwerk, Robbie Williams, Lionel Richie és Sting.

Oberammergau

Minden tizedik évben rendezik meg a passiójátékokathttps://www.passionsspiele-oberammergau.de/en/home a kis német településen 1634 óta. Az egész falu részt vesz az előadáson, amelyben Krisztus szenvedését, halálát és feltámadását mutatják be. A XVII. században a pestis legyőzését akarták így megköszönni az Úrnak. A tavalyi előadások elmaradtak, az idei év is kimarad, így 2022 májusában lesz a 42. bemutató.

München

A nyáron a Guns N’ Roses, ősszel Elton John ad koncertet az Olimpiai Stadionban. A Tollwood fesztiválra Bonnie Tylert, Lionel Richie-t és Stinget várják fellépni. Júliusban a kétnapos „Klassik am Odeonsplatz” szabadtéri koncert 20. évfordulóját ünneplik.

Az őszi Oktoberfest megrendezése még kétséges.

A Kunsthalle kiállítása Thierry Mugler divatlegenda extrém ruhakreálmányait mutatja be április közepéig. A ruhák, amelyeket Diana Ross, Lady Gaga, Beyoncé és David Bowie is viselt, nem csak használati eszközök, hanem művészeti alkotások. A kiállítás online tárlatvezetéssel is látogatható.

Van Gogh leghíresebb munkáit egy szenzációs multimédiás formátumban lehet megnézni. A „Van Gogh Alive” több érzékszervre is hat, ahogy a festmények részleteit az óriási vásznakra vetítik, amikben sétálni lehet.

A rejtélyes street art művész, Banksy tiszteletére, egy több mint 100 munkából álló kiállítás nyílik a Múzeum-szigeten, valamint Kandinsky és Müntner műveiből egy intim bemutatót láthatunk a Lenbachhausban.

Frankfurt

Nyár végén szervezik meg a tavalyról elhalasztott MUSEUMSUFERFESTet, amely három napra összekapcsolja a város múzeumjait és parkjait. A Majna folyó mentén fesztivál hangulat várható a látványos felhőkarcolók tövében, ahova a korábbi években hárommillió látogató érkezett.

A Städel Múzeum nagy kiállítása ősszel Rembrandtról és koráról szól a kreatív és kompetitív Amszterdamban. Ősszel nemzetközi könyvvásárt szerveznek, amelyen Kanada lesz a díszvendég.

Köln

A Ludwig MuseumAndy Warhol Now” tárlata képeinek kiállítási jogát sikerült pár hónappal meghosszabbítania, így azok június közepéig lesznek megtekinthetők, utána költöznek Kanadába.

Novemberben nemzetközi szakmai vásárt rendeznek Exponatec néven, amelyen múzeumok és kulturális örökségvédelmi szervezetek cserélnek eszmét támogatásról, üzletről, oktátásról és kultúráról.

Az Art Cologne és a Cologne Fine Art & Design művészeti vásáron modern és kortárs darabokat vásárolhatnak az érdeklődök, amelyek megtekintésére és vásárlására már május végétől lehetőség van az innovatív online platformon. A Német Állam Neustart Kultur támogatásával létrejött eszköz segítheti a német művészeket, hogy nagyobb közönséget érjenek el a munkáikkal, illetve a vásárlóknak sem kell jelen lenni feltétlenül az eseményen.

Új múzeum épül Köln óvárosában, amely átadására még pár évet várni kell. A MiQua központi eleme: 1700 évnyi zsidó élet Németországban. A város célja, hogy az régészeti óváros zsidó negyede világörökségi rangot kapjon.

Stuttgart

Baden-Württemberg állam fővárosában a jazz kapja a központi szerepet a nyáron. Nemzetközi jazz, blues, soul és pop zenészek lépnek fel júliusban a Jazz Open. Stuttgart és a jazz a második világháború óta van szoros kapcsolatban, amikor itt állomásoztak az amerikai katonák, akik hozták magukkal a saját zenéiket.

Hamburg

Szintén a jazz lesz a központi elem a hamburgi kikötőben. Az Elbjazz fesztivál ország egyik legnagyobbja lett, amin idén 50 esemény várható. A koncert helyszínek között hajók szállítják a látogatókat az északi kikötővárosban.

Itt található a világ egyik legnagyobb koncertterme, az Elbphilharmonie. A raktárépületre emelet kortárs üvegszerkezet lesz a központi helyszíne az egyhónapos Internationales Musik Festivalnak, amelynek idei mottója a Remény.

Ruhr-vidék

Az iparvidék a világörökség része, amely számos kulturális programmal jelentkezik idén. A Ruhrtriennale hathetes összművészeti fesztiválon (augusztus-szeptember) a régió kapja a fő hangsúlyt. A helyszínek változatosak, hiszen az egykori erőmű épülete, az ipari csarnokok, a turbinatermek, a széntorony kontrasztos helyszínt biztosítanak művészetnek, táncnak, performance-nak, zenének és színháznak.

Június 26-án lesz az ExtraSchicht, az ipari kultúra estéje, ahol 50 helyszínen 2000 művész mutatkozik be. A szabadtéri háromnapos ESSEN.Original fesztiválon számos zenei stílusban lesznek koncertek Essenben szeptemberben. Ősszel tartják a Starlight Express görkorcsolyás musical új bemutatóját Bochumban.

A listából látszik, hogy az idén is gazdag kulturális programkínálat várja a turistákat Németországban. Reméljük, ezeket meg tudják rendezni, és utazni is lehet. Addig maradnak az online kulturális tartalmak, amikről ebben a cikkben írtunk.

Mielőtt útnak indulnánk, minden esetben nézzük meg az eseményekkel és utazással kapcsolatos friss információkat!

Képek: Német Turisztikai Hivatal

Borítókép: Berlin, Pergamon Múzeum, Gyémánt Balázs felvétele (Balázs utazik)

Lásd még: Megpróbálják újraindítani az előadó-művészetet Berlinben 

 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!