by bors.hu/artisbusiness.hu 2021. jún 23.

Lesz-e Törőcsik Mari-emlékház Velemben?

A közönség szeretete segíthet a művész emlékének méltó megőrzésében.

Emlékházként működtetné Törőcsik Mari egykori otthonát a velemi önkormányzat, de ehhez előbb meg kell vennie. A 2021 áprilisában elhunyt művésznő ingatlanjának piaci értéke a becslések szerint negyven–ötven millió forint, ám a településnek nincs ennyi pénze.

Még közel fél évet kell várni a hagyatéki eljárásra, egyelőre nem ismert, mi áll Törőcsik Mari végrendeletében. A Nemzet Színészének Budapesten és Velemben is volt ingatlanja, de élete utolsó időszakában már főként a Vas megyei településen tartózkodott, amikor éppen nem szorult  kórházi ápolásra.

Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Bakos László polgármester a Borsnak azt mondta: az önkormányzat szeretné megvásárolni a háromszoros Kossuth-díjas színésznő házát. „A szándékunk komoly, de még nem tudjuk, rábólintanak-e az örökösök. Egy ingatlannak piaci és eszmei értéke is van, és egyáltalán nem biztos, hogy a kettő megegyezik. Mari otthona egy gyönyörűen felújított, hosszú parasztház, szép kerttel, az értéke mintegy negyvenötven millió forintra tehető. Törőcsik Mari halhatatlan, ezért könnyen lehet, hogy az a tény, hogy az ő házáról van szó, értéknövelő tényező.”

Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

A polgármester sokszor beszélgetett a kiváló művésszel. „Mondogatta, hogy örülne, ha a szülőföldjén, Pélyen kialakítanának egy emlékházat, de mi úgy véljük, itt, Velemben is méltó helye lenne egy ilyen intézménynek. Törőcsik Mari megérdemli, hogy még sokáig emlékezzenek rá, ezért a házával szemben egy szobrot is szeretnénk elhelyezni, amely padon ülve ábrázolná. A háza megvásárlásához egyelőre nincs meg az erőforrásunk, de bízunk benne, hogy könnyen találunk támogatókat” – fűzte hozzá Bakos László.

Törőcsik Mari velemi otthonában, 2019-ben (fotó: Stekovics Gáspár)

A Forbes 2017-ben a kultúra területén a negyedik legbefolyásosabb magyar nőnek választotta Törőcsik Marit. A művész az utóbbi években adott interjúiban mindig hangsúlyozta, hogy 2008-ban bekövetkezett súlyos betegsége után a közönség szeretete tartotta életben. Ez a szeretet talán segít emléke méltó megőrzésének előmozdításában is.

----------------------------------------------------------------------------

Márciusban számoltunk be arról, hogy jóllehet kormányhatározat rögzítette Kocsis Zoltán végakaratának teljesítését – miszerint emlékházzá alakítják egykori otthonát, és megőrzik, egyben tartják hagyatékát –, mégsem váltják valóra. „De annak nem mutatkozik akadálya, hogy mások, sokan, összefogva kezdeményezzék a megvalósítást. Akár indítsanak gyűjtést e célból. Magánszemélyek és cégek egyaránt, a kiművelt emberfők laza közössége – és mégis meg lehessen nyitni az emlékházat. Ha sikerülne, büszke lehetne magára a művelt magyar közönség. Tehetünk magunk is a kultúránkért. Nem kétséges, hogy a támogatóknak nem csak őszintén hálás lenne a publikum, de a nevüket is fel lehetne jegyezni egy táblára, hogy ott álljon nagylelkűségük emlékére, míg csak áll az épület” – írtuk akkor.

A nyitókép forrása: Facebook