by Tóth Artin 2023. May 16.

„Minden történet az élet törékenységéről mesél”

A Hollywoodot is meghódító francia író-filmrendező, Florian Zeller portréja

Florian Zeller piszkosul jóképű és irigylésre méltóan tehetséges francia író, filmrendező. Nem kellett meghalnia az elismert művész státusáért, drámai közszereplésekkel sem kellett feltűnést keltenie, a közösségi médiában sem termékek reklámozásával tűnt fel: alanyi jogon, tehetségéből fakadóan, fiatalon lett sikeres. Szerte a világon lefordítják a műveit, komoly vadászat árán lehet csak hozzájutni egy-egy rongyosra olvasott példányhoz. Az irodalom szerelmesei ismerik és szeretik a könyveit, magától értetődően követik őt a moziba is, hogy láthassák filmjeit, rendezéseit.

Zeller 1979-ben született Párizsban, de Bretagne-ban nőtt fel. Felsőfokú tanulmányait a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetében végezte, ahol 2001-ben diplomázott. A következő évben megjelent első regénye, a Műhó, amely elnyerte a Hachette Alapítvány díját. Diplomaszerzését követően irodalmat és filozófiát tanított. 2004-ben La Fascination du pire (A gonosz elbűvölése) című regényével elnyerte a rangos Prix Interrallié díjat. Sikerek, amelyek révén mindössze huszonöt évesen a kortárs irodalom egyik legkiemelkedőbb francia szerzőjévé vált.

Először regényeivel tette ismertté magát, majd hamarosan korunk egyik legizgalmasabb drámaírójává vált. „A regényírás magányos tevékenység, a színházi irodalom viszont olyan művészeti forma, amellyel eleve másokhoz szólunk, kicsit nevelni is akarunk vele. A színdarabban nem feledkezik bele saját magába az író, mert azt a színészeknek és a közönségnek szánja”– mondta egy interjúban.

Több mint tíz színdarabot írt, amelyeket több mint negyvenöt ország színházában állítottak színpadra. „Az irodalmat olyan sorvezetőnek tartom, amelyen keresztül sok mindent meg lehet érteni. Nem csak a politikát, hanem egyáltalán az életet is más megvilágításba helyezi, segít észrevenni az összefüggéseket. Ahhoz, hogy eligazodjunk a világban, elengedhetetlen, hogy olvassunk – vallja.
Sajnos magyarul csak a Les Amants du n’importe quoi (2003) – magyar nyelvű kiadásban: Lehetetlen szeretők (2007) – című könyvét lehet megtalálni a gyűjtőknél. Színpadi művei közül Magyarországon a Molière-díjjal kitüntetett Az apa, valamint A másik és Az igazság című darabot mutatták be. A 2014-ben megjelent Az apát 2015-ben műsorra tűzte az Orlai Produkciós Iroda, a budapesti premiert a szerző is megtisztelte jelenlétével, a Vígszínház repertoárjában pedig most szerepel a mű.

Az apából – Zeller rendezésében – 2020-ban film is készült. Egy demenciában szenvedő nyolcvanéves ember elméjének labirintusába sodor bennünket. A filmet hat Oscar-díjra jelölték, Anthony Hopkins megrendítő alakítása kiérdemelte a legjobb színésznek járó Oscart, a legjobb adaptált forgatókönyvért pedig Florian Zeller kapta a szobrocskát.

Florian zeller és Athiny Hopkins (forrás: cinemapremiere.com)Florian zeller és Athiny Hopkins (forrás: cinemapremiere.com)

Hopkins és Zeller intenzív és mély érzelmi folyamaton ment keresztül Az apa készítése során. „Minden történet az élet törékenységéről mesél. Anthony Hopkins nemegyszer megkönnyezte a forgatást és a vágást. Az utolsó jelenetnél, amikor végre elkaptuk a megfelelő pillanatot, mindannyian sírtunk a forgatáson... de ez nem szomorúság volt, hanem öröm” – mesélte a rendező.

Két évvel később egy másik darabját, a The Sont (A fiút) is mozira adaptálta, Hugh Jackman főszereplésével. A fiú egy újabb nehéz témával foglalkozik: egy tinédzser depressziójával. A történetet ezúttal egy apa szempontjából meséli el, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy megértse fia depresszióját, de hiába küzd, csak sodródik, és a már bekövetkezett eseményeket tudja érzékelni. Zeller ismét tekintélyes szereplőgárdát vezetett: Hugh Jackman mellett Laura Dern, Vanessa Kirby és Anthony Hopkins játszik a filmben.

Az író-rendező 2022 őszén egyesítette erőit a Mediawan európai csoporttal, valamint a Creative Artists Agency (CAA) korábbi ügyvezetőjével, Federica Sainte-Rose-zal, és a közelmúltban Los Angelesbe költözött. Létrejött a Mediawan Blue Morning Pictures produkciós cég, amely prémium filmeket és televíziós sorozatokat finanszíroz és gyárt. „A Mediawan nagyszerű partner volt a franciaországi színpadi produkcióimban, és nagyon örülök, hogy támogatásukkal elindítom a Blue Morninget” – mondta Zeller. – Régi kollégámmal, Federicával közös elképzelésük van a merész, karaktervezérelt történetek elmeséléséről, abban a reményben, hogy globális szinten megmozgatja és leköti a közönséget.”

Florian Zeller Az apa forgatásán (forrás: imdb.com)Florian Zeller Az apa forgatásán (forrás: imdb.com)

„Ez az új együttműködés teljes mértékben összhangban van a Mediawan stratégiájával: a legjobb kreatív tehetségek összehozásával a nemzetközi vonzerejű prémium tartalmak fejlesztése érdekében – nyilatkozta Pierre-Antoine Capton, a Mediawan alapító elnöke. – Floriánnak forgatókönyvíróként és rendezőként is nagyon egyedi érzéke van a történetmeséléshez, alig várom, hogy lássam, milyen történetet hoz a vászonra” – tette hozzá.

Zellert a franciaországi CAA és az Adéquat, valamint a Goodman Genow Schenkman Smelkinson & Christopher cég képviseli, amely cég Hollywood legkiválóbb tehetségeinek, köztük Anthony Hopkinsnek nyújt ügyvédi szolgáltatást.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Florian Zeller (forrás: variety.com)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!