by artisbusiness.hu 2024. Feb 27.

Ötszázezer fonttal támogatja az Egyesült Királyság iskoláit a Frank Bowling projekt

A diákok alkotásai 2025-ben a londoni Piccadilly Lights-on lesznek láthatóak.

Az ismert brit művész, Frank Bowling – a Cultural Institute of Radical Contemporary Art (Circa) intézménnyel együttműködve – egy limitált példányszámú szitanyomatot készített, amelynek bevételéből 500 ezer font (227 millió forint) értékű művészeti kellékeket juttatnak el száz brit általános iskolába.

Az Egyesült Királyság általános iskoláiban egyre romlik a művészeti oktatás minősége, így a Circa Pipeline projektet azért dolgozták ki, hogy megpróbáljanak némileg javítani a helyzeten. A projektet február 26-án indították, ami egybeesik Bowling kilencvenedik születésnapjával. A Circa weboldalán keresztül 7200 fontért (3,2 millió forint) árulják a művész által aláírt nyomatokat.

Az Understanding Frank című tizennégy rétegű szitanyomatokat a Coriander Studio készítette, és egy Bernard H. Gundlach Understanding Numbers című kifestőköny felhasználásával készült kollázst ábrázol. Az eredeti mű a Dialects: Diverse Bookworks by Black and Hispanic Artists című 1980-ban rendezett kiállításra készült. Ez a művész egyetlen olyan alkotása, amelyen a Brit-szigetek térképe szerepel.

Frank Bowling: Understanding Frank, 2023 (forrás: circa.art)Frank Bowling: Understanding Frank, 2023 (forrás: circa.art)

A program az Egyesült Királyság összes állami iskolája számára nyitott: a sikeres pályázók vásznakat, ecseteket, ceruzákat, vázlatfüzeteket és más művészeti kellékeket kapnak. Ezenkívül a nyertesek egy hathetes oktatási programban is részt vehetnek, amelyet a Frank Bowling Studio és a The University of London's Goldsmiths College and Findel Education – egy tanszerekre szakosodott szervezet – közreműködésével fejlesztettek ki. A projekttel arra akarják ösztönözni az 5 és 11 év közötti gyerekeket, hogy Bowling munkái alapján készítsenek művészeti alkotásokat. A műveket 2025 nyarán a Piccadilly Lights-on mutatják be.

Bowling nem először járul hozzá érdemben a brit művészeti oktatáshoz: az 1970-es és 1980-as években a Camberwell College-ban és a Byam Shaw School of Artban tanított, 2022-ben pedig ösztöndíjprogramot hozott létre a világ egyik legnevesebb művészeti intézetében, a Royal College of Art-ban. Utóbbi program évente huszonnégy fekete-afrikai és karibi származású hallgatót támogat a mesterképzés és doktori képzés elvégzésében.

A jelenlegi kezdeményezésben inkább a kreativitás már egészen kicsi kortól való kibontakoztatására fókuszálnak: Bowling elmondta, hogy a projekt, és az anyagokhoz való hozzáférés nem csupán az alkotásról szól, hanem a lehetőségek táplálásáról is. Szerinte a kisgyermekeknek arra is szükségük van, hogy az iskolában a művészi tehetségüket is kibontatkoztathassák, de legalábbis biztosítsák számukra az ehhez való feltételeket. 

Forrás: circa.artForrás: circa.art

A Circa alapítója, Josef O'Connor szerint, aki megvásárol egy nyomatot, nem csupán egy műtárgyat vesz, hanem közvetlenül hozzájárul valami „értelmes kezdeményezéshez”. Szerinte az is nagyon fontos, hogy az iskolások egy neves fekete művészel ismerkedhetnek meg a projekten keresztül, aki ráadásul az absztrakció mestere, hiszen „az államilag finanszírozott művészeti oktatás túlnyomórészt a fehér férfiak köré összpontosul”. Így ez a projekt arról is szól, hogy inspirálja a diákokat és a tanárokat is, valamint túllépjen a „hagyományos kánonon.”

(forrás: The Art Newspaper)

Lásd még:

Ötszázezer fonttal támogatja a brit kormány a Mercury Theatre kibővítését

Egy angliai színház több mint négymillió fontot kapott mecénásaitól és a megyei tanácstól

Huszonnégymillió fonttal támogatja az Arts Council England az Angol Nemzeti Operát

Kétszázötvenezer fontos támogatást kap a dél-angliai art deco színház

Nyitókép: Frank Bowling (forrás: circa.art)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!