by artisbusiness.hu 2022. Jul 20.

Produkciós céget alapít Nagy Ervin

„A magam ura vagyok, nem csak elszenvedője az életemnek.”

A szabadságérzet vezérelte 1999-ben, amikor a Katona József Színház társulatához szegődött, és akkor is, amikor két évtizeddel később úgy döntött, eljön onnan. Úgy érezte,  hosszú távon nem megy, hogy kizárólag a színház felől legyen meghatározó. Túlnőtt a társulati léten. Elfoglaltságban, nézői rétegben, karrierben – írja a Forbes riportja nyomán a szinhaz.online.

„Már nem elégített ki az a lefedettség. Éreztem azt is, hogy egymás útjába állunk a társulattal, nem tudok már ennyit vállalni” – fogalmazott Nagy Ervin. Azt is elmondta, hogy sohasem volt még annyira a maga ura, mint most, és függetlenségét hamarosan új szintre emeli:  produkciós céget hoz létre, ahol a fejlesztéstől a gyártásig mindent lefednek.

Nagy Ervin (fotó: Bielik István)

Negyedik hónapja forgatja az RTL Zámbó Jimmy életét feldolgozó sorozatát, de az elmúlt időszakban ennél láthatatlanabb projektekbe is belevágott. A Covid-járvány idején beszállt csendestársnak a Nagypapa konyhája nevű étterembe, mostanában pedig afféle mágnesként gyűjti maga köré azokat az embereket – például Bodzsár Márk rendezőt és Péterfy Gergely író-forgatókönyvírót –, akikkel eddigi pályáján élvezte a közös munkát – derül ki a Forbes cikkéből.

„Tovább akarok lépni a színészettől, hogy komplexebb dolgokba is bele tudjak vágni – mondta –, és több pénzt keresni, hogy ha utána azt találom ki, hogy cirkuszszínházba vágjak bele Keresztes Tamással, ahol Lakatos Márk a stylist, akkor azt is ki tudjam fizetni” – tette hozzá. Másfél éve, amióta otthagyta a Katonát és vendégszínésszé vált, sokkal tudatosabban lép új területekre, mert maga kontrollálja a „műfaji kiruccanásokat”. A produkciós céggel az is a célja, hogy több lábon is meg tudjon állni. Mint mondja, sosem akart szakbarbár lenni. „Azt hiszem, jobban tudom élvezni az életet, mint a szakmám nagy része. Bennem erősen jelen van, hogy azért dolgozom, hogy éljek, nem azért élek, hogy dolgozzak. A színészeknél azért ez általában fordítva van, imádnak ugyanazon az egy négyzetkilométeren meghalni, és nem nagyon töltekeznek, sem szellemi, sem testi értelemben.”

Nagy Ervin (forrás: Katona József Színház)

Úgy véli, egy-két sorozatszereplés után elegendő tőkéje lesz ahhoz, hogy finanszírozni tudjon egy sorozatot, de már most nagy léptékben gondolkodik, ötleteit az RTL-hez, az HBO-hoz vagy akár a Netflixhez is elvinné. „Komoly reformkor előtt állunk. Akármit találsz ki Dél-Koreától Norvégiáig, ha elég jó és unikális, meg fogják venni, és le fogják adni” – állítja. 

---------------------

 – Mindig is azt gondoltam, hogy a kultúrának és az üzletnek kapcsolata van – nyilatkozta 2022 februárjában az Art is Businessnek. – Az az egészséges, ha a kultúratámogatás üzleti alapú is. A magas kultúra abszolút piacképes, és sok pénzért eladható. Nyilván vannak bizonyos szegmensei, amiket el kell tartania egy haladó demokráciának.

---------------------

Hadat üzent a szinkronszínészetben uralkodó állapotoknak, részt vett az SZFE szabadsága mellett kiálló tüntetéseken, felszólalt a Nemzeti Filmalap pénzosztási gyakorlata ellen, legutóbb heves beszédet mondott a pedagógussztrájk kapcsán rendezett tüntetések egyikén.

„Minél nagyobb az ismertségem, annál inkább feladatomnak érzem, hogy felelősséget vállaljak, és időnként megnyilvánuljak. Ha másokat nem hallanak meg, engem talán igen. Habár az elmúlt néhány hónapban ebben csalódtam. Nem agrárügyekben szólalok meg, hanem a szakmámba vágó kérdésekben, de rájöttem, hogy az emberek külön polcra rakják a színészetemet és a vélt igazságom melletti kiállásokat. Mintha ez egyfajta aranyos hóbort lenne: nagyon szeretjük, színész úr, nézzük is a filmjeit, de inkább maradjon meg ennél!”

Forrás: forbes.hu

„A magam ura vagyok, nem csak elszenvedője az életemnek. Talán beképzelten hangzik, de az, hogy sztár lettem ebben az országban, rengeteg plusz elfoglaltsággal jár, főleg másokért tenni akaró, beleállós fiúként. Tíz éve van asszisztensem, emlékszem, milyen nagyot néztek emiatt az emberek, pedig a feje tetejére állna a világ, ha ő nem lenne” – nyilatkozta a Forbes-nak.

Nyitókép: Nagy Ervin (fotó: Bielik István)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!