by artisbusiness.hu 2023. Nov 24.

Rekordszámú galéria várja a látogatókat az Art Weekend Budapesten

Eddig több mint tizenöt galéria és kiállítótér jelezte részvételét az eseményen

A kortárs képzőművészeti programsorozatot első alkalommal rendezik meg december 1. és 3. között. Az esemény célja kettős: egyrészt különleges művészeti élményt és egyben programlehetőséget nyújt az év utolsó hónapjában, másrészt a budapesti galériák év végi „boutique-show” vásáraira fókuszálva szélesebb betekintést ad a budapesti kortárs képzőművészeti színtérre. 

Nemcsak a résztvevők száma, hanem azok sokoldalúsága is egyedülálló, hiszen közöttük éppúgy megtalálható kereskedelmi galéria, off-space és non-profit kiállítótér, mint műterem és banki gyűjtemény is. A helyszínek a szervezett túrák keretében és önállóan és ingyenesen is látogathatók december első napjaiban. A programsorozat elsősorban a hazai képzőművészeti szféra fejlődését és fenntarthatóságát szolgálja, miközben magukra az alkotókra, kiállítóhelyekre irányítja a figyelmet.

Forrás: az Art Weekend Budapest Facebook-oldalaForrás: az Art Weekend Budapest Facebook-oldala

„Nagyon örülünk, hogy ilyen sok galéria és különleges kiállítótér csatlakozott eseményünkhöz, hiszen így megmutathatjuk a hazai kortárs képzőművészet sokoldalúságát és egyben létjogosultságát is. Programjainkra nemcsak a gyűjtőket vagy leendő gyűjtőket várjuk, hanem mindazokat, akik szeretnék megismerni és képet alkotni a kortárs képzőművészetről, valamint az év vége és ünnepek előtt egy kicsit lelassulni vagy csak inspirálódni szeretnének” – mondta az eseményt szervező ArtNESZ Képzőművészeti Ügynökség szakmai vezetője, Őry Eszter.

December első három napján a részt vevő galériák és kiállítóterek tematikus tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket. „Bízunk benne, hogy nemcsak magánemberek, hanem baráti társaságok és céges közösségek is jelentkeznek majd vezetett túráinkra, amelyek az év záró kortárs képzőművészeti eseményeként különleges programelemeket és egyedi élményt kínálnak” – mondta az ügynökség kreatív szervezője, Nyitrai Szilvia.

Forrás: az Art Weekend Budapest Facebook-oldalaForrás: az Art Weekend Budapest Facebook-oldala

Naponta két alkalommal, több helyszínen, vezetett túraútvonalon indulnak az ARTtour / ’Artúr’ programok, míg a Cross-ARTtour / ’TársArtúr’-okon társművészeti szereplők – például divattervező, filmrendező, zeneszerző, táncművész – kísérik a művészeti sétát, és osztják meg gondolatainkat, érzéseiket a kiállított alkotásokról. Az egyik túraútvonal állomása a MOM Park 1. emeletén található Youngart Képzőművészeti Vásár.

A programok között izgalmas műterem-látogatás, beszélgetés a művészekkel, egy kiállításhoz kapcsolódó tetováló „flash nap” és művészeti vásár is szerepel. Az AWB a nemzetközi Art Weekend események sorában helyezkedik el, és a Gallery Weekend Budapest társeseményeként tovább erősíti a kortárs képzőművészet megértését, népszerűsítését. 

További információ: ITT.

Lásd még:

Műterem-látogatások, tárlatvezetések, tetováló nap

A nyitókép forrása az Art Weekend Budapest Facebook-oldala

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!