by artisbusiness.hu 2023. Jul 02.

„Szégyen kérni önöktől, mert önök tisztességesen befizetik az adóforintjaikat”

– Közösségi adományokat gyűjt Pintér Béla és Társulata

Pintér Béla Facebook-videóüzenetben fordult a közönséghez. Mindenekelőtt köszönetet mondott azoknak, akik valamilyen formában támogatták a működésüket, és tisztelettel kéri a nézők további segítségét. Mint mondta, harmincötmillió forint hiányzik következő évaduk tervezett programjának költségvetéséből. 

A társulat százhetvenhat előadást tartott, összesen  hetvenötezer nézőnek. „Azt hiszem, ez nem csak a független érában számít kiemelkedőnek, és ha még azt is számításba vesszük, hogy a repertoárunk kizárólag az általam írt kortárs drámákból áll, talán nem túlzás kijelenteni, hogy ez egyedülálló. Nagyon büszkévé és boldoggá tesz, hogy ilyen sok embert érdekelnek az előadásaink, ilyen sok embernek nyújt menedéket, vigaszt, reményt társulatunk munkája” – fogalmazott.

A tervek szerint jubileumi, huszonötödik évadukat 2023. szeptember 9-én új bemutatóval, a Réka és az oltatlanok című előadással kezdik. Szereplői a társulat régi tagjai közül Enyedi Éva, Fodor Annamária, Jankovics Péter, Szabó Zoltán, Takács Géza, új tagként Gálvölgyi János, Péter Kata, Messaoudi Emina, továbbá játszik majd benne Adorjáni Bálint és Szabó Kimmel Tamás. Az új bemutatón kívül ismét játsszák a Gyévuska, illetve Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög című, korábbi nagy sikerű előadásaikat.

„Végeztünk egy kalkulációt a következő évadra – hogy mennyibe kerülnek majd nekünk a bérek, a megbízási díjak, a terembérleti díjak, a legszükségesebb technikai beruházások, minden egyéb kiadásunk –, és az jött ki, hogy ennek az összegnek a kilencven százalékát a jegybevételeinkből tudnánk fedezni. A maradék tíz százalékra beadtunk több pályázatot is. Ez konkrétan ötvenmillió forint lett volna, és ebből kaptunk tizenötöt – mondja Pintér. – És akkor most elérkezett az a pillanat, amikor önökhöz fordulok segítségért. Ez nagy szégyen nekem. Szégyen kérni önöktől, mert önök tisztességesen befizetik az adóforintjaikat, azokból az adóforintokból több milliárd jut a NER-nek kedves színházi formációknak és produkcióknak, nekünk azonban csak az imént említett összeg. Nem kéne kérnem önöktől, ha nem vették volna el tőlünk a taót, de elvették, megszüntették, létrehozták helyette az előadó-művészeti szervezetek támogatását hatmilliárd forintos keretösszeggel. Ebből idén társulatunk nulla forintot kapott. Harmincötmillió forint hiányzik tehát a jövő évad tervezett költségvetéséből. Tisztelettel kérem önöket, lehetőségeikhez mérten segítsenek, támogassák társulatukat. Ezt kétféleképpen tehetik meg. Elindítottunk egy közösségi adománygyűjtést, ahol tetszőleges összegekkel támogathatnak bennünket. Tényleg a legkisebb adományt is szeretettel várjuk, illetve fogadjuk. Továbbá meghirdettük a következő évadra szóló támogatói programunkat.

Végtelenül fájdalmas volt nekünk, hogy sok független társulatnak bizony az idei volt az utolsó évada. Nem tudom, hogy a mi társulatunk meddig tud még fennmaradni, nem tudom, hogy lesz-e holnapután. A holnap, a 2023/24-es évad azonban most még tervezhető. Kérem, segítsenek nekünk abban, hogy a terveink megvalósulhassanak, és hogy találkozhassunk a jövő évadban is!”

A közösségi adománygyűjtéshez ITT lehet csatlakozni.
A támogatói program ITT érhető el.

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Kép: Pintér Béla (fotó: Horváth Judit)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!