by Art is Business 2022. Apr 09.

2. évad 1. rész

Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője.

A videó ide kattintva érhető el.

„Abban hiszünk, hogy a művészt egy életen át kell képviselni.”

Az Art is Business 2021 tavaszán indult videóinterjú-sorozata bemutatja, hogyan tud az üzleti és a művészeti közeg mindkét fél számára előnyös kapcsolatot teremteni. Borbás Gergő színész olyan meghatározó alkotókkal, cégvezetőkkel, mecénásokkal és kulturális szakemberekkel beszélget egy kávé mellett, akiknek fontos a vállalati és a kulturális szféra összekapcsolódása.

A második évad első részében Gergő beszélgetőtársa Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti igazgatója volt. Krisztina Budapesten az ELTE-n tanult művészettörténetet. Az egyetem mellett a Szépművészeti Múzeum Múzeumpedagógiai Osztályán dolgozott.

Annak ellenére, hogy Krisztinát elsősorban az elmúlt korok művészete érdekelte, egyetem után a Várfok Galériában kezdett el dolgozni, ahol elsősorban kortárs művészettel foglalkoztak és foglalkoznak a mai napig. A mára már több mint harmincéves galéria forprofit tevékenysége mellett nonprofit projektekben is gyakran részt vesz.

Gergővel megbeszélték, hogy milyen módon került Krisztina a Várfok Galériába, hogyan lépdelt végig a ranglétrán, és miként került művészeti igazgatói pozícióba. Szóba került, hogy milyen nehézségeket és izgalmakat hoz magával egy forprofit galéria vezetői pozíciója, milyen kihívásokat jelent a kortárs művészet kezelése.

A videóból kiderül, hogy Krisztina szerint milyen módon egyeztethető össze a forprofit szemlélet a művészet szabadságával. Megtudhatjuk miért ragaszkodnak az állandó művészekhez, és miért nem szoktak trendekhez csatlakozni.

Beszéltek arról, hogy milyen módon tud a művész a közönségéhez csatlakozni, mi a különbség a mecénás és a gyűjtő között, illetve hogy a kereslet mennyire határozza meg a kínálatot a kortárs festőművészet esetében. Az interjú végén pedig megtudhatjuk, hogy lehet-e befektetésként tekinteni a kortárs műalkotásokra, és mit mondanak a galériában azoknak, akik befektetési céllal kívánnak festményt vásárolni.

A videót 2021. szeptember 29-én publikáltuk a YouTube-on.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!