by Art is Business 2022. Apr 10.

2. évad 2. rész

Farkas Róbert karmester.

A videó ide kattintva érhető el.

„A zenéléshez sok szív és hideg fej kell.”

Az Art is Business 2021 tavaszán indult videóinterjú-sorozata bemutatja, hogyan tud az üzleti és a művészeti közeg mindkét fél számára előnyös kapcsolatot teremteni. Borbás Gergő színész olyan meghatározó alkotókkal, cégvezetőkkel, mecénásokkal és kulturális szakemberekkel beszélget egy kávé mellett, akiknek fontos a vállalati és a kulturális szféra összekapcsolódása.

Gergő beszélgetőpartnere ezúttal Farkas Róbert karmester volt. Róbert Ózdon született. Már általános iskolában is zenélt, majd Budapesten a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta tanulmányait. Ének-, zenetanár, karvezetés szakon szerzett diplomát a Zeneakadémián, 2006 és 2012 között pedig Berlinben tanult ösztöndíjjal.

Az egyetem utolsó évében sikerült Lovro von Matic nemzetközi karmester versenyén harmadik helyezést elérnie. Karrierje során dolgozott Fischer Ivánnal a Konzerthausorchesternél és a Budapesti Fesztiválzenekarnál is. A 2021/2022-es évadtól kezdve a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

Beszélgetésük során szóba került, miként lett kórusvezetőből karmester, hogyan vezetett az útja Ózdról Németországba, és hogyan lett az eredetileg féléves ERASMUS programból hat év. Végül választ kaphatunk arra, hogy miként kötött ki a MÁV Szimfonikus Zenekarnál.

Róbert beszélt arról is, hogy miben különbözik a magyar és a német zenei képzés,   milyen elemeket vehetne át  szerinte egymástól a két nemzet oktatási rendszere.  Elmondta, milyen tulajdonságok elengedhetetlenek ahhoz, hogy valaki jó karmester legyen.

Gergővel megbeszélték azt is, hogy miért fontos a zenekarok támogatása, miben tudja egy menedzser segíteni a zenészek munkáját. Megtudhatjuk, miért fontos Róbert számára, hogy ma már egy ügynökség képviseli, és hogyan segítette Fischer Ivánhoz fűződő kapcsolata a karrierjét.

A videót 2021. október 7-én publikáltuk a YouTube-on.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!