by HJ 2023. Sep 23.

A legjobb kortárs képzőművészek egy helyen

Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár a Bálnában

Ikonikus darabok, a műtárgypiacon ritkán felbukkanó képek, tehetséges fiatal művészek különleges alkotásai: nem kell végigjárni az ország legjobb galériáit, hogy képbe kerüljünk a kortárs magyar képzőművészet mai állásával. Elég csak ellátogatni a Bálnába a Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásárra.

A motoros tekintete rabul ejt – Méhes László ikonikus alkotása előtt hosszan elidőzik az ember. Szuggesztív az is, ahogyan a fürdőzők a Langyos víz sorozat egyik képéről néznek ránk, de nem lehet pár gyors pillantással befogadni például Hajnal Gabriella Kilátás északra című művét sem. Simon Hantaï (Hantai Simon) Cím nélkül I-IV. elnevezésű, minden szempontból monumentális műve a vásár talán legizgalmasabb darabja – mondhatnánk, ha nem érnénk el szinte karnyújtásnyira nem csak a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek magyar képzőművészsztárjainak alkotásait, de az elmúlt években készült legkülönlegesebb műveit is. Képviselteti magát a fiatal generáció, például Benczúr Emese és Wirth Abigail, Széll Ádám, Kiss Botond András, Dobos Tamás – felsorolni az alkotókat kevés e hely, hiszen az ország huszonegy neves galériája hozta el művészeit és azok legizgalmasabb alkotásait.

Először rendezik meg a Budapest Contemporaryt, ám a képzőművészet iránt érdeklődők, a gyűjtők már azelőtt tudják, hogy a minőségre nem lesz panasz, mielőtt a mozgólépcsővel felérnének a Bálna kiállítóterébe. Az eseményt ugyanis Tausz Ádámnak és Tausz Katalinnak köszönhetjük, és a házaspár neve régóta garancia: eseményeiken a legjobbak legjobbjai szerepelnek. Ők szervezik minden tavasszal az Art and Antique-ot a fővárosban, ám e mostani esemény kizárólag a kortárs képzőművészetre fókuszál. A kiállítók között is csak galériákkal találkozhatunk, aukciós házak és magánszemélyek most csak vendégként vannak jelen. Kitétel volt továbbá, hogy a galériák progresszív művészeket képviseljenek, rendszeresen rendezzenek számukra kiállításokat. A kiállítókat négytagú kurátori bizottság ajánlásai alapján hívták meg: ebbe a bizottságba a szervezők szakmai együttműködő partnere, a Magyar Kortárs Galériák Egyesülete három tagot delegált, Deák Erikát, Dián Krisztinát és Molnár Anit, Tausz Ádámék pedig Rechnitzer Zsófiát.

Kivételt a MODEM az egyetlen múzeum, amely most itt mutatja be négy pályakezdő tehetséges művésze, Bíró Dávid, Dobokay Máté, Koltay Dorottya Szonja és Schuller Judit Flóra alkotásait. És ahogyan az Art and Antique-on már megszokhattuk, ezúttal sem maradhat el a jótékonysági aukció: az Axioart felületén zajló árverésből befolyt összeget az Autistic Art Alapítványhoz juttatják el a szervezők.

SzászLilla: Bokorember, 2018-2022, szignált digitális nyomatSzászLilla: Bokorember, 2018-2022, szignált digitális nyomat

A Bálna tehát 2023. szeptember 23-án és 24-én (szombaton és vasárnap) nem csak a gyűjtők számára kihagyhatatlan helyszín: a Budapest Contemporary kiállításként is izgalmas program, itt a helye mindenkinek, aki szeretné látni a legkülönlegesebb kortárs képzőművészeti darabokat. A gyűjtéssel még csak kacérkodók teljes képet kaphatnak a hazai piacról, az érdeklődők tárlatvezetésen vehetnek részt Antalffy Péter művészettörténész vezetésével (naponta több is indul), szombaton a fiatalokat Budapest Contemporary Afterparty várja sztár DJ-kel és kötetlen tárlatvezetésekkel. Ne siessünk, adjunk időt a különleges képzőművészeti élmény befogadására, beszélgessünk kiállítókkal és művészekkel, építsünk kapcsolatokat, szerezzük meg gyűjteményünk legújabb vagy éppen legelső darabját!

Lásd még:

A kortárs magyar képzőművészet legjava – Interjú a Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár főszervezőjével, Tausz Ádámmal

Új kortárs művészeti vásár mutatkozik be szeptemberben a Bálnában

A nyitókép forrása: Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!