by Gyémánt Balázs 2023. Dec 18.

A múzeumokkal teli sziget

A berlini Múzeumsziget páratlan kulturális központ, ahol a művészet és a történelem összefonódik.

Több mint múzeumi komplexum: koncentrált kulturális tér, amelyben a látogatók a múlt különböző korszakaiba vezető időutazáson vehetnek részt.

A Spree folyón 1823 és 1930 között létrejött múzeumszigetet az UNESCO 1999-ben világörökségi helyszínnek nyilvánította. Ez az elismerés a világviszonylatban is kiemelkedő építészeti és kulturális jelentőségének köszönhető. A Múzeumsziget az emberi kultúra és művészet fejlődését mutatja be egyedülálló módon. Neves építészek tervezték, az öt múzeum épületei harmonikusan illeszkednek egymáshoz.  

A sziget jelentősége túlmutat a kiállított műtárgyakon; a német identitás és kulturális büszkeség szimbóluma is. A németek számára a kultúra és a művészet alapvetően fontos az önkifejezés és a történelmi örökség megőrzése szempontjából.  

Az Új Múzeum és az Alte Nationalgalerie a Múzeum-szigeten (forrás: Dagmar Schwelle / GNTB)Az Új Múzeum és az Alte Nationalgalerie a Múzeum-szigeten (forrás: Dagmar Schwelle / GNTB)

Múzeumok és kiállítások a Múzeumszigeten

Régi Múzeum: az Altes Museum klasszicista épülete az antik gyűjteménynek ad otthont. Kiemelkedő tárgyai közé tartoznak a görög és római szobrok kollekciójának darabjai. 2024-ben ezeket a remekműveket állítják középpontba, különleges tárlatok mutatják be a mitológiai alakokat, az ókori városok életét, valamint a ritka érmék és kerámiák gyűjteményét.

Új Múzeum: A NeuesMuseum a második világháború alatt súlyosan megsérült, de később helyreállították. 2024-ben az egyiptomi művészet és történelem relikviáit tárják a közönség elé, a kiállítások az ókori élet mindennapjaira, vallására és művészetére összpontosítanak, interaktív elemekkel gazdagítva a látogatói élményt. Ebben őrzik az ókor legszebb asszonyának tartott Nofertiti festett mészkő mellszobrát, amelyet naponta ezrek csodálnak meg. 

Régi Nemzeti Galéria: Az Alte Nationalgalerie gyűjteménye a XIX. századi európai művészet csúcsteljesítményeit mutatja be, különös tekintettel a romantikára és az impresszionizmusra. 2024-ben Caspar David Friedrich Végtelen Tájképek című kiállítása a leginkább várt esemény a Múzeumszigeten. A festő születésének kétszázötveneik évfordulója alkalmából először látható a német romantika legkiemelkedőbb festőjének életműve egy átfogó kiállításon. Hatvan  festmény és ötven rajz szerepel majd a tárlaton, Németországból és külföldről, köztük számos világhírű, ikonikus műalkotás.

A Bode Múzeum és a Monbijoupark a Múzeum-szigeten (forrás: Dagmar Schwelle / GNTB)A Bode Múzeum és a Monbijoupark a Múzeum-szigeten (forrás: Dagmar Schwelle / GNTB)

A Bode Múzeum középkori művészetet, bizánci műalkotásokat és egy impozáns numizmatikai gyűjteményt sorakoztat fel. A 2024-es kiállítások a ritka szobrokat és festményeket emelik ki, különös figyelmet fordítva a vallási témákra. Emellett Picasso képei és kortárs ukrán művészek háború alatt készült munkái is megtekinthetők.

A Pergamon Múzeum az ókori művészetekre specializálódott. 2023 októberében megkezdték az épület tizennégy évre tervezett felújítását, amelynek első fázisa három és fél évig tart. Ebben az időszakban nem látogatható a múzeum. Később részlegesen újranyitják az északi szárnyat, ahol az Iszlám Művészetek Múzeuma, a Közel-Keleti Antik Múzeum, az Antik Gyűjtemény, valamint a híres Pergamoni oltár és az Istár-kapu található. A felújítások a déli szárnyra is kiterjednek majd, ahol sürgős karbantartás szükséges. A további tervek között szerepel egy teljesen új negyedik szárny és egy „régészeti sétány” építése, amely összeköti a Múzeumsziget régészeti múzeumait. A  360°-os látványt kínáló Panoráma terem a felújítás alatt is látogatható, az ókori Pergamon városát mutatja be Yadegar Asisi művész által újra alkotva. 

Pergamon Múzeum (fotó: Tom Schulze 2018)Pergamon Múzeum (fotó: Tom Schulze 2018)

Jövőkép és mesterterv 

Annak érdekében, hogy a gyűjteményeket a XXI. századi elvárásoknak megfelelően mutathassák be, a Múzeumsziget épületeit fel kell újítani. A történelmi épületek korszerűsítésére vonatkozó szabályokat be kell tartani, de mindeközben alkalmazkodni kell a modern kiállítási helyszínek szabványaihoz is. A „Museuminsel Masterplan” az épületek felújításán kívül a közlekedési kapcsolatok javítását, valamint a digitális hozzáférés és a közösségi programok bővítését is magában foglalja. 

A James-Simon Galéria a legújabb épület a szigeten, amely látogatóközpontként szolgál a többi múzeum eléréséhez. A mesterterv szerint további épületekkel bővül a komplexum, és ahogy régen, úgy ma is világhírű építészek felelnek érte. A cél az, hogy a központ az épületek történelmi jellegét megőrizve kínáljon egyedi látogatói élményt. A másik hangsúly a jövőben a különböző kultúrák közötti érintkezési pontokon és hasonlóságokon lesz, túllépve az egyes gyűjtemények határait.

Az egyedülálló építészeti jellemzőkkel és kiemelkedő művészeti installációkkal bíró Múzeumsziget metróállomás már elkészült. Tervezésénél kiemelt  figyelmet fordítottak a kulturális örökség és a modern dizájn ötvözésére. Díszítésében a „földalatti égbolt” motívuma tükröződik, ami különleges vizuális élményt nyújt az utazóknak. 

James-Simon Galéria a Múzeum-szigeten. David Chipperfield építész munkája (forrás: Dagmar Schwelle / GNTB)James-Simon Galéria a Múzeum-szigeten. David Chipperfield építész munkája (forrás: Dagmar Schwelle / GNTB)

Támogatók, mecénások

A Múzeumsziget támogatói között számos német és nemzetközi vállalat található. Nemcsak pénzügyi segítséget nyújtanak, hanem hozzájárulnak a művészeti és kulturális programok fejlesztéséhez is. A Múzeumsziget Támogatói Tanácsában és a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány Kuratóriumi Tanácsában részt vevő cégek kulcsszerepet játszanak a kulturális örökség megőrzésében, illetve abban, hogy mindez a nagyközönség számára is hozzáférhetővé legyen.  Elkötelezettek a művészeti oktatás és a kulturális összeköttetések elősegítése mellett. A Múzeumsziget hosszú távú fenntarthatóságát és virágzását többek között a Bayer, a Bertelsmann, a Google Németország, a Mercedes-Benz Group, a Würth és a Siemens biztosítja.

Lásd még:

Raktárnegyed kultúrára hangolva

Művészet a vasgyárban

A német 51 / 51 érv Németország mellett

Utazás kultúrában: így csinálják a németek

A kultúra fővárosa: Berlin

Nyitókép: a Múzeumsziget a Bode Múzeummal, a Monbijou-híd bal oldalán, háttérben a televíziótoronnyal (forrás: Dagmar Schwelle / GNTB)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!