by Gyémánt Balázs 2023. Dec 05.

Raktárnegyed kultúrára hangolva

Hamburg, Németország második legnagyobb városa, egyedülálló vonzerőt jelent a kulturális utazók számára.

Gazdag kulturális és történelmi öröksége, valamint modern élete tökéletes célponttá teszi akár egy rövidebb városlátogatásra is. 

Hamburg a kultúra kapuja

Hamburg kultúrája sokszínű és kozmopolita, amit jól mutat a világhírű koncertterem, a 60 múzeum, a 45 színház és a számos nemzetközileg elismert esemény. Hamburg egyik legkiemelkedőbb látványossága a Speicherstadt, amely 2015 óta a UNESCO-Világörökség része. Ez a különleges helyszín nemcsak építészeti szempontból figyelemre méltó, hanem történelmi és kulturális jelentősége miatt is.

A világ legnagyobb raktárkomplexuma

A Speicherstadt, ahogy németül hívják, egy nemzetközileg egyedülálló történelmi raktárkomplexum, amelyet a XIX. század végén építettek az akkoriban újonnan fejlesztett szabad kikötőben. A bonyolultan kialakított raktárak a csatornákon két kilométer hosszan helyezkednek el, számos festői, szegecselt híd köti össze őket. Az eredeti cél mellett ez a „város a városban” számos különböző kiállításnak és múzeumnak ad otthont.

Fotó: Gyémánt BalázsFotó: Gyémánt Balázs

A XIX. és a XX. század fordulója gyorsan növekvő nemzetközi kereskedelmének következményeit tükrözi a negyed. Ez a raktárváros a világ legnagyobb egységes történelmi kikötői raktárkomplexuma, amely történelmi és modernista stílusú egyedülálló építészeti összességet alkot. A raktárnegyed vörös téglákból készült épületei, neogótikus építészeti formái, macskaköves utcái, vízi útvonalai és hídjai unikális hangulatot nyújtanak. 

A modern kor irodanegyede 

A raktárnegyed mellett található a Kontorhausviertel, amely az 1920-as években Németország egyik legimpozánsabb városi irodanegyede volt. Az itt található irodaházak a kikötővel és kereskedelemmel kapcsolatos tevékenységeket végző vállalatok számára készültek. A Chilehaus az irodanegyed legismertebb és leghíresebb épülete. Fritz Höger téglaépítészete példaértékű volt, amit a gótika és az expresszionizmus ihletett. 

Az Elbphilharmonie (fotó: Thies Ratzke)Az Elbphilharmonie (fotó: Thies Ratzke)

Raktárkoncertek 

Az Elbphilharmonie, Hamburg egyik legikonikusabb és legújabb művészeti helyszíne, egy lenyűgöző építészeti remekmű, amely a város hangulatát és kulturális életét új szintre emelte. Az egykori raktárházból átalakított kortárs épület – kiemelkedő akusztikája miatt – főleg a komolyzene kedvelőinek vált kultikus helyszínévé.

Az Herzog & de Meuron építészek által megálmodott koncertterem két auditóriumában összesen 2700 hallgató fér el. Emellett egy 244 szobás hotel, parkoló, 44 lakás, zeneoktatási intézmények, éttermek és bárok találhatók benne. Az épület panorámaterasza és a koncerttermek előtti pláza bárki által díjmentesen látogatható, és gyönyörű kilátást nyújt a hanzavárosra és az Elba folyóra. 

Az Elbphilharmonie (fotó: Thies Ratzke)Az Elbphilharmonie (fotó: Thies Ratzke)

Az építkezés több mint egy évtizedig tartott, a ház végül 2017-ben nyitotta meg kapuit a közönség előtt. Több mint 100 méteres magasságával ráadásul az egyik legmagasabb, Hamburg új szimbólumává vált épület. Az Elbphilharmonie különlegessége abban rejlik, hogy modern, futurisztikus dizájnjával kontrasztot alkot a környező történelmi raktárnegyed régi épületeivel. Lenyűgöző példa arra, hogyan lehet egy történelmi épületet modern művészeti térként újjáéleszteni. 

Minivilág

A Miniatur Wunderland a világ legnagyobb modellvasútja és Hamburg legnépszerűbb turistalátványossága. Megnyitása óta 22 millióan tekintették meg ezt a páratlan miniatűr világot a hamburgi raktárnegyedben. 1610 négyzetméteren, lebilincselően  részletgazdagon mutatja be a Föld számos vidékét, táját és hangulatát. Folyamatosan növekszik. Közel 300 ezer minifigura került fel gondosan a terepasztalokra. A 11 különböző szekcióban közel 17 kilométernyi vasúti sínt helyeztek el, de autók és hajók is mozognak a tájakon át, sőt percenként felszállnak a repülőgépek is a Knuffingen repülőtér kicsinyített kifutópályájáról.

Fotó: Gyémánt BalázsFotó: Gyémánt Balázs

Kávétőzsde

A Speicherstadt másik különlegessége a Kaffeebörse. Az 1887-ben alapított kávétőzsde hosszú ideig irányította a világpiacot. A háború előtt ez volt a világ harmadik legnagyobb árutőzsdéje, New York és Le Havre kikötője után, ráadásul több nagy kávédinasztia is innen indult el. A messzi tájakról hozott kávébabot már évszázadok óta itt tárolják és pörkölik, ennek történetét a Kávémúzeumban az utazó is végigkövetheti. 

Fotó: Gyémánt BalázsFotó: Gyémánt Balázs

A kulturális negyed 

A szomszédos hamburgi Kulturquartierben számos múzeum található, amelyek sajátos ablakot nyitnak a város gazdag tengeri és kulturális örökségére. A német autóversenyzés történetét mutatja be az Automuseum, a Cap San Diego a világ legnagyobb tengerjáró teherhajó-múzeuma. Itt található a Német Vámmúzeum, a Nemzetközi Tengerészeti Múzeum és a Dialoghaus is. 

Nem csoda, hogy a hamburgi Speicherstadt világörökségi rangot kapott. A régi raktárnegyed épületeinek kulturális újraértelmezése nemzetközi szinten is kiemelkedő. 

Lásd még:

Művészet a vasgyárban

A német 51 / 51 érv Németország mellett

Utazás kultúrában: így csinálják a németek

A kultúra fővárosa: Berlin

Nyitókép: az Elbphilharmonie (fotó: Thies Ratzke)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!