by Gyémánt Balázs 2023. Sep 04.

A német 51 / 51 érv Németország mellett

– 7 tematikus útvonal a német UNESCO-világörökségi helyszínek bejárásához

Németország 51 világörökségi helyszínnel és közel 7000 múzeummal büszkélkedhet, így számos kulturális és történelmi jelentőségű helyet kínál a látogatóknak. A gazdag történelem kortárs látványosságokkal társul Németországban, ahol az ősi várak, festői tájak és nyüzsgő városok egymást kiegészítve invitálják az utazókat. 

A német turizmus egyik csúcspontja kétségtelenül a UNESCO-világörökségi helyszínek kivételes választéka. A Német Turisztikai Hivatal (DZT) globális kampányt indított „51 UNESCO-világörökség – Történelmi. Modern. Németország.” címmel, hogy fokozza ezeknek a helyszíneknek a látogatottságát, fenntartható módon. A kampány keretében az ország kiemelten népszerűsíti kastélyait és várait, parkjait és kertjeit, építészetét és dizájnját, templomait és kolostorait, kulturális örökségét, ipari kultúráját és a történelmi városközpontjait.

Tematikus útvonalak

Az 51 német világörökségi helyszínt a fenti hét kategóriába szervezték. A tematikus útvonalakon keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók ezekkel az értékekkel, de a javasolt 8-12 napos útitervek lehetőséget adnak arra is, hogy más, kevésbé ismert helyeket is felfedezzenek. Az összeállított utazások és az interaktív térkép nemcsak ötleteket adnak, hanem praktikus segítséget is nyújtanak a szervezéshez. Az útvonalak kényelmesen bejárhatók tömegközlekedéssel is. A tematikára felépített útvonalaknak köszönhetően előtérbe kerül a slow travel és a kulturális utazók várhatóan hosszabb ideig maradnak és több pénzt költenek Németországban.

Az UNESCO Világörökség Múzeuma és a rammelsbergi bánya (forrás: a DZT médiabankja)Az UNESCO Világörökség Múzeuma és a rammelsbergi bánya (forrás: a DZT médiabankja)

Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsi elnöke szerint: „A potenciális németországi utazóknál szoros összefüggés van a fenntartható utazás iránti affinitás, valamint a kulturális élmények iránti érdeklődés között. Ezzel a háttérrel úgy fejlesztettük ki a kampányt, hogy természet- és klímabarát utazások keretén belül inspirálja a német UNESCO-világörökségek felfedezésére a célcsoportot.”

Szász-Anhalt tartomány a kampány prémium partnere. Csak ebben az egyetlen szövetségi államban hat kiemelkedő kulturális emlékmű, egy bioszféra-rezervátum és értékes dokumentumok és állnak az UNESCO védelme alatt.

Ipari, romantikus és tengeri

Az „ipari örökség útvonal" egyedülálló módon mutatja be az innovatív technológiák fejlődését a középkortól napjainkig. A kirándulások Stuttgartból, Essenből, Hannoverből és Hamburgból indulnak, és 7 UNESCO-helyszínt mutatnak be. Köztük a Zollverein szénbányát Essenben, a Fagus gyárat Alfeldben és a Völklingen vasgyárat a Saar-vidéken.

A Zollverein szénbánya Essenben (forrás: a DZT médiabankja)A Zollverein szénbánya Essenben (forrás: a DZT médiabankja)

A „kultúrtörténeti” útvonal a romantika kiemelkedő pillanataira összpontosít. Frankfurt am Mainból, Nürnbergből és Eisenachból indulva 10 UNESCO-világörökségi helyszínre látogathatunk el 12 nap alatt, élvezhetjük Wagner zenéjét, sétálhatunk Goethe nyomdokaiban, és megismerhetjük az idilli óvárosok és az érintetlen természet varázsát. A bambergi óváros, a würzburgi palota, Bad Kissingen gyógyító vize, Weimar Bauhaus múzeuma mind részei ennek az útvonalnak.

A „parti útvonal” a Hanza-városokra és a tengeri szellőre fókuszál 9 nap alatt. Ez egy időutazás a vikingkorszakba és az érintetlen természetbe. Hamburgból, Lübeckből vagy Stralsundból indulva 8 UNESCO-helyszínt fedezhetünk fel vonattal, hajóval és biciklivel, mint például a hamburgi kikötőnegyedet, Bréma és Wismar óvárosát és Rügen szigetét. Az útvonal a történelem, a kultúra és a természet egyedülálló kombinációját kínálja. 

A Speicherstadt városi negyed Hamburgban (forrás: a DZT médiabankja)A Speicherstadt városi negyed Hamburgban (forrás: a DZT médiabankja)

Kulturális turizmus

Németország kulturális turizmusa nemcsak gazdasági előnyöket kínál, hanem lehetővé teszi a kultúra, a történelem és a természet jobb megértését is. A világörökségi helyszínek jelentősége túlmutat a látványosságokon; a helyi közösségek és a turisták közötti kulturális párbeszédet is elősegítik. A kampány nem csupán a turizmust támogatja, hanem a kulturálisörökség-védelem és a fenntarthatóság közötti egyensúlyt is. Az új kezdeményezés segítségével Németország tovább erősítheti pozícióját, mint a kulturális turizmus egyik európai központja, miközben fenntartható és felelős utazási élményeket kínál.

Goslar városa (forrás: a DZT médiabankja)Goslar városa (forrás: a DZT médiabankja)

Világörökségi státus

A világörökségi státus számos előnnyel jár, és komplex eszközként szolgál a kulturálisan és természeti szempontból jelentős helyek megőrzésében és népszerűsítésében. A nemzetközi elismerés gyakran a turisták számának növekedéséhez vezet. Ennek jelentős gazdasági előnyei lehetnek a helyi közösségek és az egész ország számára, munkahelyeket teremtve és bevételt generálva. A státus szigorúbb örökségvédelmi intézkedésekkel, jogi védelemmel és pénzügyi támogatással is jár. A helyszín hozzájárulhat tudományos kutatásokhoz és oktatáshoz is, jó példát mutathat a fenntarthatóságról és felelősségteljes turizmusról. Ezen kívül növelheti a nemzeti büszkeséget, és elősegítheti a nemzetközi együttműködéseket. A világörökségi cím katalizátorként is működhet köz- és magánfinanszírozásban megvalósuló helyi fejlesztéseknél is.

A weimari Anna Amalia Hercegnő Könyvtár (forrás: a DZT médiabankja)A weimari Anna Amalia Hercegnő Könyvtár (forrás: a DZT médiabankja)

Az első és a legújabb világörökség

Németország első UNESCO-világörökségi helyszíne az Aacheni székesegyház volt, amely 1978-ban került fel a listára. A székesegyház az egyik legismertebb és legjelentősebb épülete a keresztény világnak, amelyet 800-ban építettek. Német örökséggel legutóbb 2021-ben bővült az UNESCO-lista. A Speyer, Worms és Mainz városok zsidó örökségét egyesítő ShUM helyszínek (a három középkori város héber nevéből ered a mozaikszó), a XIX. század végén épült Matildenhöhe Darmstadt művészkolónia, a római birodalom határát jelző dunai limes germán szakasza, Európa nagy fürdővárosai (Bad Ems, Baden-Baden, Bad Kissingen) és a Rajna-völgy egy része a legújabb világörökségi helyszínek Németországban.

 

Lásd még:

Utazás kultúrában: így csinálják a németek

A kultúra fővárosa: Berlin

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Essen esti fényekben (forrás: a DZT médiabankja)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!