by artisbusiness.hu 2024. Jan 27.

Akár hétmilliárd forintnyi dollárért is elkelhet David Hockney egyik korai festménye

A nyolcvanhat éves világhírű művész egyik első, úgynevezett medencés képsorozatába tartozó alkotását árverezik el, amely évtizedek óta nem szerepelt a műtárgypiacon

A festményt több mint negyven éve nem mutatták be a nyilvánosság előtt. A becslések szerint most akár 20 millió dollárt (több mint 7 milliárd forint) is fizethetnek érte. 

Hockney első Los Angelesbe tett utazása alkalmával, 1965-ben festette meg a California című képet, amelyen két meztelen férfi látható egy szabadtéri úszómedencében. A művet 1968 óta egy magángyűjteményben őrzik, és utoljára 1979-ben volt látható a Christie's aukciósház árverésén. 

A festményt a Christie's aukciósház 20th/21st Century: London Evening Sale elnevezésű március 7-ei árverésén kerül kalapács alá. A londoni Christie's háború utáni kortárs részlegének vezető szakértője és igazgatója, Tessa Lord a Reutersnek elmondta, hogy ez az egyik legkorábbi példa Hockney medencefestményeire.

David Hockney: California, 1965 (forrás: Reuters))David Hockney: California, 1965 (forrás: Reuters))

2018-ban Hockney 1972-es Portré of an Artist (Pool with Two Figures) című festménye 90,3 millió dollárért (több mint 30 milliárd forint) kelt el, ezzel rekordot döntött: az akkori legmagasabb árat fizették ki a képért, amelyet élő művész alkotásáért valaha is adtak.

A California című festményt februárban Párizsban, New Yorkban és Londonban is kiállítják, mielőtt kalapács alá kerül Anglia fővárosában. 

(forrás: CNN)

Lásd még:

David Hockney installációjával nyit London legújabb kiállítóhelye, a Lightroom

Nyitókép: David Hockney (fotó: Justin Sutlicffe)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!