by artisbusiness.hu 2023. Sep 10.

Arany-, gyémánt-, vas- és rubindiplomákat is átadnak a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanévnyitóján

– Idén is hatalmas volt a túljelentkezés az intézménybe

A Magyar Képzőművészeti Egyetem a 2023/2024-es tanév megnyitóján díszoklevelet adományoz azoknak az egykori hallgatóinak, akik ötven, hatvan, hatvanöt vagy hetven éve kapták meg diplomájukat az intézményben. Az arany-, gyémánt-, vas- és rubindiplomák átadására a tanévnyitó ünnepélyes keretei között kerül sor szeptember 11-én a Budapest Bábszínházban.

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen a jubileumi oklevelek átadása fontos gesztus, amely a művészi-, oktatói életút elismerése mellett kiváló alkalom az alumni fejlesztésére, építésére is. A Képzőművészeti Egyetem minden évben, a tanévnyitó ünnepségen adja át öregdiákjainak a jubileumi oklevelüket. Idén a Covid-világjárvány miatt elmaradt eseményeket is pótolják, így az idein kívül, az elmúlt három évben évfordulójukat ünneplő volt hallgatók is átvehetik a Képzőn az oklevelüket.

Az egyetem óriási munkát fektetett abba, hogy felkutassa azokat az egykori hallgatóit, akik ötven, hatvan, hatvanöt vagy hetven éve, azaz 1973-ban, 1963-ban, 1958-ban vagy 1953-ban vehették át képzőművész vagy rajztanári diplomájukat a jogelőd intézményben, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán.

A tervek szerint idén több nemzetközileg is elismert művész vesz át jubileumi oklevelet, többek között Albrecht Júlia festőművész, Cakó Ferenc grafikusművész, Gyémánt László festőművész, Kádár Katalin grafikusművész, Melocco Miklós szobrászművész és Szunyoghy András festőművész.

Fotó: Mórocz István / MKEFotó: Mórocz István / MKE

A Képző hallgatójának lenni kiváltság és megtiszteltetés, az egyetem hallgatói a magyar és nemzetközi kulturális jövő zálogai és letéteményesei. A Képzőművészeti Egyetemen idén az oktatás új tereket kapott, és új képzéseket is bevezettek. A piaci igényekre alapozva, az idei tanévtől a Képző látványtervezés szakán – a már meglévő színházi díszlet-jelmez, díszlet-báb és jelmez-bábtervezési specializáció mellett – elindul a filmes díszlet és jelmez képzés, amellyel párhuzamosan az egyetem tervezi a filmes díszlet kivitelezés oktatását is megvalósítani a Szobrász Tanszéken. A Grafika Tanszéken pedig Illusztráció specializáció indul, a Bécsi és a Pozsonyi Egyetemmel együttműködésben.

Forrás: MKEForrás: MKE

Lásd még:

Indiai egyetemmel szövetkezik a Magyar Képzőművészeti Egyetem

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: az egyetem Műcsarnoka (forrás: MKE)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!