by artisbusiness.hu 2023. Oct 29.

Először rendezik meg a Freeszemlét az Örkényben

A fesztivál hét napja alatt tizenöt előadásra, filmvetítésekre és konferenciára is sor kerül.

A november 12. és 18. között, az Örkény Színházban zajló fesztivál célja, hogy bemutassa a Freeszfe Egyesület hallgatóinak a munkáit és támogassa a szervezet tevékenységét.

PROGRAM

November 12., vasárnap
19:00 | Nagyszínpad
A KIRÁLYI ÚTON

A Freeszfe és a salzburgi Mozarteum diákjai közösen hozták létre A Királyi Úton című előadást, amely a jobboldali populizmus, Donald Trump (és hasonló vezető személyek) katasztrofális politikai gyakorlatát, valamint a társadalom tehetetlenségét vizsgálja. A darab fontos részét képezik a diákok személyes szövegei, amelyek betekintést nyújtanak az Európában, különösen Ausztriában és Magyarországon dinamikusan fejlődő jobboldali populizmussal kapcsolatos különböző tapasztalatokba és megfigyelésekbe. A bemutató március 3-án volt Salzburgban, a Theater im KunstQuartier színpadán.

Színész- és rendezőhallgatók Budapestről és Salzburgból: Kárász Emese, Nyári Ádám, Ódor Gergő, Rezes Dominika, Sebestyén Jakab, Szacsvai István, Szekeres Blanka, Udvari-Kardos Tímea, Maité Dárdano, Ben Engelgeer, Lenz Farkas, Lisbet Hampe, Amadeus König, Joseph Lang, Hongji Liu, Valerie Martin, Baris Özbük, Herny Schlage, Elianne Stroomer.
Dramaturg: Christoph Lepschy
Jelmez: Amrei Monika Fürst, Sophia Marlen Esterer, Christina Winkler
Rendezte: Antal Bálint, Dyssou Bona, Volker Lösch, Nyári Ádám, Henry Schlage
Projektvezetők: Volker Lösch, Christoph Lepschy

A Királyi Úton (forrás: Freeszfe)A Királyi Úton (forrás: Freeszfe)

November 13., hétfő
19:00 | Nagyszínpad
A KIRÁLYI ÚTON

19:00 | ÖrkényKÖZ
Freeszfe vizsgafilmek (vetítés)

22:30 | Stúdió
SZAKADÉKBAN

Uklejevoban családi dráma zajlik. (Ugyan mi más történhetne egy olyan helyen, melynek neve „snecit” jelent, azaz szürke, kis, jelentéktelen halat.) Úgy tűnik a Cibukin család sorsa unalmasból rosszra fordul. Végre történik valami, gondolják, és máris érzik, hogy élnek. Ha az ember érzi, hogy él, annak rossz vége lesz. Vagy pedig az Isten kénytelen végre felkelni téli álmából.

Szereplők:
Grigorij Petrov Cibukin - Forgács Péter
Anyiszim (Grigorij Petrov idősebb fia) - Krasznai Vilmos
Sztyepan (Grigorij Petrov ifjabbik fia) - Kárpáti Barnabás
Akszinya (Sztyepan felesége) - Varga-Járó Sára
Varvara (Grigorij Petrov felesége) - Enyedi Éva
Lipa (Anyiszim felesége) - Erős Mara
Nagybőgő: Mohácsy Lőrinc Ágoston
Cimbalom: Horváth Áron
Látvány: Domahidy Veronika
Dramaturg: Réder Ferenc
Rendező: Gálhidy Sára

Szakadékban (forrás: Freeszfe)Szakadékban (forrás: Freeszfe)

November 14., kedd
19:00 | Stúdió
AZ ÜVEGBURA

Játssza: Koós Boglárka

Sylvia Plath azonos című regénye és versei alapján írta és rendezte Bagossy Júlia. Megpróbáljuk elmesélni milyen az, amikor nem tudunk mesélni. Amikor az ember nem tud enni, aludni, olvasni. De más mesélnivalónk is van, például a nőiségről, furcsa bulikról, megközelíthetetlen férfiakról és gazdag írónőkről. Az öngyilkosság és annak vágya mai napig őrületes tabu, nehezen felvállalható állapot, mely azokat is eléri, akik kiváltságos körülmények között élnek. Akik éleslátóak, jóltápláltak, fiatalok és tehetségesek, mint Esther Greenwood. Sylvia Plath kultregénye ördögi pontosságú írás az elidegenedésről.

Zene, mozgás: Birta Márton
Dramaturg: Gaál Anna
Látványtervező: Ocskó-Kü Kata
Fotó – plakát: Szekeres Laura
rendezte: Bagossy Júlia

21:00 | Stúdió előtér
ÉN ITT FOGOK ÜLNI SZERINTEM

Igazából a világvégékkel foglalkoztunk, de nem azokkal, amikor ledől az „empirestatebuilding”, hanem amikor minden a helyén marad, semmi tornádó, meg a plafon sem szakad le, hanem amikor van egy dátum és megtörténik, minden megy tovább, de megtörtént, és ezért nem ugyanúgy. Vannak akik nem veszik észre. A színészek improvizációi alapján és saját szövegeket használva a szöveget összerakta: Hámor Anna

Szereplők:  Berkó Bogi, Horváth Ábel, Szabó Zsombor, Sziládi Szabolcs, Vatamány Atanáz
Rendezte: Hámor Anna

Én itt fogok ülni szerintem (forrás: Freeszfe)Én itt fogok ülni szerintem (forrás: Freeszfe)

22:00 | ÖrkényKÖZ
VENTILLÁTOR

„Fullasztó IQOS szag van, azt lehet itt bent is. Akkor inkább most ki, egy kicsit. Megsodrom a cigit, leülök a fehér párnás hintaágyba. Azon gondolkozom, hogy csinálják, velem mi lehet a baj. Olyan egyszerűnek tűnik, olyan boldogok. De aztán vissza kell menni. Még mindig a lufifújás.”
 
„Kedves Mindenki!
Eskü csak 90 perc, lécci hallgassatok végig, ha tehetitek. Szeretném elmondani, hogy hogyan küszködök a felnőtté válás mindennapjaival. Annyi minden van, amiről beszélni szeretnék, nem is tudom, hogy hol kezdjem. Mondjuk kezdem akkor az elején, mondjuk amikor először berúgtam vagy amikor először szembesültem az ügyfélkapu minden bugyrával, a fiúkról nem is beszélve… Sok mindenen mentem keresztül az elmúlt huszonhat évben és nem bírom tovább, el kell mondanom valakinek. Köszi, hogy eljössz és meghallgatsz.
Előre is köszi a válaszaitokat!”

Játssza: Szekeres Blanka
Alkotók: Juhász Maja, Szekeres Blanka, Zétényi Lina
Látvány: Komáromy Bese
Zene: Birta Márton
Produkciós koordinátor: Elefánti Emma
Mentor: Tárnoki Márk
 
Az előadás a Freeszfe Egyesület, A Vadász Esélye és az Auróra koprodukciójában, az NKA támogatásával készült 2023-ban.

Ventillátor (forrás: Freeszfe)Ventillátor (forrás: Freeszfe)

November 15., szerda
19:00 | Stúdió
NIZSINSZKIJ EL

Megtudtam, hogy doktor Fränkel azt kérdezte a feleségemtől, „nihilista” vagyok-e. Nem tudom, mit jelent az, hogy „nihilista”, keveset tudok a „nihilizmus”-ról. Nem bízhatom meg többé a feleségemben, mert megéreztem, hogy oda akarja adni a füzeteimet Fränkel doktornak vizsgálatra. Megmondtam, hogy a füzeteimhez senkinek sincs joga hozzányúlni. Nem akarom, hogy megnézzék őket. Megmondtam a feleségemnek, hogy ha valaki a füzeteimhez nyúlna, lelőném. Sírni fogok, ha lelövöm. Én nem vagyok gyilkos és szeretem az embereket, de lelőném. Ezt a füzetet mindig magammal fogom hordani, a többit elrejtem. El fogom rejteni valamennyit, mert az emberek nem szeretik az igazságot. Szeretem a feleségemet. Ő is szeret engem, de azt hiszi, doktor Fränkel Isten. Én vagyok Isten, nem pedig Fränkel doktor.

NIZSINSZKIJ: Lestyán Attila
ROMOLA: Fekete Patricia
DOKTOR: Kenéz Ágoston
monoton hangrendszer, tervezés, szoftver: Fehér András
elektronika: Kálecz Márton
dramaturg: Zilahy Anna
rendező: Balázs-Piri Noémi
Osztályvezető tanárok: Kárpáti Péter, Fekete Ádám
Vaszlav Nizsinszkij: Füzetek és Nizsinszkijné Pulszky Romola: Nizsinszkij című műve alapján a szövegkönyvet készítette Balázs-Piri Noémi

NIZSINSZKIJ EL (forrás: Freeszfe)NIZSINSZKIJ EL (forrás: Freeszfe)

20:30 | Próbaterem
KEDVES ISTEN

Néha kicsit egyedül érzem magam. Hiányzol, mert szerintem nem hiszek benned. Azt gondolom, hogy tök jó lenne, ha hinnék, mert akkor lenne valamim. Furcsa, hogy beszélek hozzád, mert hogy ugye nem hiszek benned igazán, de ha létezel, akkor ne haragudj, hogy ezt mondom.
De amúgy meg nem az van, hogy azért nem hiszek benned, mert valaki másban hiszek, nem, én senkiben nem hiszek és semmiben. Ha 11:11 vagy 22:22 vagy 00:00 van amikor az órára nézek akkor azért kívánok, meg amikor koccintunk és néha hátra lépek hármat, ha átmegy előttem egy fekete macska, de csak akkor, ha nincs más az utcában. De tudod nem is az, hogy ezekben hiszek csak megadom az esélyt, mert ha ez mind igaz és én soha nem foglalkoztam vele, akkor gondolj bele, hogy hogy rábasztam, már bocsánat.
        
Alkotók: Gaál Anna, Juhász Maja, Viktor Balázs
Mentor: Kárpáti Péter

22:00 | Stúdió
DYBBUK

„Feljegyzéseiből írt drámáját, a Dybbukot, felolvasta baráti társaságának.
Egyöntetűen kijelentették, hogy a mű nem alkalmazható színpadra.
A kijelentést követően An-Ski egészsége romlásnak indult, amibe három évvel később belehalt.”

An-Ski: Liber Ágoston
Lea / A Dybbuk: Kovács Dorottya
Chanán / Niszán: Krasznai Vilmos
Szender: Szabó Zola
Rabbi Aszriel: Szabó Tamás Bendegúz
Zeneszerző: Fekete Ádám
Fotó: Gálos Mihály Samu
Osztályvezető tanár: Kárpáti Péter, Fekete Ádám
Fény: Bús Benedek Álmos
Rendezte: Szauer Lilla
An-Ski A dybbuk című drámája nyomán, valamint Fekete Ádám, E.E. Cummings, Martin Buber és Tandori Dezső szövegeinek felhasználásával a szövegkönyvet készítette Szauer Lilla.
Külön köszönet Téri Gáspárnak.

Dybbuk (forrás: Freeszfe)Dybbuk (forrás: Freeszfe)

November 16., csütörtök
19:00 | Próbaterem
ÉGI TESTEK

- Ott ültem és azt gondoltam, hogy megtanulták ezeket a szövegeket, de nem értem, hogy miért, mi meg ott ülünk, és ők úgy tesznek mintha nem lennénk ott, mintha attól ez igaz lenne. De ha igaz, akkor miért nem tesznek úgy, hogy ott vagyunk? A fiú megrúgta a lányt, és az is olyan volt, hogy - most higgyem el?
- Úristen ne, ez nagyon fáj! Megrúgott nagyon!
- Jaj, ne!
- Sajnálom. Megsimogassuk a térdedet?
- Adjak rá puszit?
- Még egy puszit. Nagyon fáj, jaj de jó.

Szereplők: Juhász Maja, Olasz Renátó, Szekeres Blanka, Udvari–Kardos Tímea, Zilahy Anna
A játszók improvizációi alapján írta és rendezte: Kárpáti Péter

Égi testek (forrás: Freeszfe)Égi testek (forrás: Freeszfe)

19:30 | Stúdió
ASH AND MONEY (filmvetítés)

November 17., péntek
19:00 | Stúdió
WISHLIST 2023

2022 decemberében járunk. Emese és Blanka lakótársak a III. kerületben egy egyszobás panellakásban. A lányok kapcsolata nagyon szoros, ahogyan az két együtt élő, egyedülálló legjobb barátnőnél lenni is szokott. Az előadás alatt három napjukat követhetjük végig, ahogyan közös borozós, játszós estéket tartanak. Idillinek tűnik, de vajon tényleg az? Ezt szeretnénk az előadásban körbejárni. Nagyon sokféleképpen lehet együtt élni, nagyon sokféleképpen lehet egyedül lenni és nagyon sokféleképpen lehet a kettőt egyszerre. Ez alatt a három estényi „kivonat” alatt végigvezetjük, ahogyan a társas magány jelenségei – alul- és túlgondoskodás, kölcsönös függés, a legkülönbözőbb szorongások – alól szépen lassan kiszüremkednek a motivációs különbségek, és a helyzet szimpla megélésére való legkomolyabb törekvés ellenére is szétfeszítik ezt a kétemberes keretet.

Játsszák: Kárász Emese, Komáromy Bese, Szekeres Blanka
A szereplők improvizációi alapján írta: Elefánti Emma
Zongorán kísér: Taba Benjámin
Dramaturg: Elefánti Emma
Zeneszerző: Birta Márton és Taba Benjámin
Látvány: Sorosi Eszter
Rendezőasszisztens: Baltay Róza Rebeka
Rendező: Birta Márton

Wishlist (forrás: Freeszfe)Wishlist (forrás: Freeszfe)

21:00 | Stúdió előtér
BÉRANYÁM, ÉN EGY BÚCSÚBAN REKEDTEM

Amikor Vespasianus tragikus hirtelenséggel meghal, Titusnak kell az apja helyébe lépnie, hogy átvegye Róma irányítását. Berenice évek óta Titus szerelme, királynő a Közel-Keletről. Most, a beiktatásával, a fiúnak el kell vennie valakit feleségül, az idegen nőt azonban Róma tudvalévően nem nézné jó szemmel a császárnői székben. Döntése a teljes közigazgatást veszélyeztetné. Antiochus, Titus katonatársa és egyetlen igazi barátja, szerelmes Berenicébe, ám évek óta hallgat róla, jóbarátként és társalkodóként van jelen a lány mellett. Eped. Most, hogy Berenice a házasság kapujában van, nem képes tovább türtőztetni magát: mielőtt távozik (az esküvőn már nem szeretne jelen lenni) megtöri némasági fogadalmát.
Berenice nem érti: mi történt a férfiakkal körülötte? Mi ez a mélabú? Vagy csöndben vannak, vagy túl hosszan beszélnek, elrohannak, rárontanak, búcsúzkodnak és nem mennek el soha, ígérnek, de nem lehet érteni, hogy mit. Bujkálnak előle. Az esküvője napján mindenki egyedül hagyja. Hiszen mi más lenne ez, mint az esküvője napja?
Egy teljes nemzet várja, hogy Titus bejelentse, elveszi-e Berenicét. Ma van a napja, a gyászhét letelt. Titus azonban nem úgy viselkedik, ahogy szerelme és barátja várná. Vajon melyik a nehezebb: egy birodalom ólomsúlyát vállalni, vagy a csajod haragját vállalni, amikor rádöbben, hogy milyen is vagy valójában?
És: van-e választás?
Ó, apa, apa!

Játsszák: Pereznyák Nikolett, Ódor Gergő, Sebestény Jakab, Szacsvai István
Rendezte: Fekete Ádám

Béranyám, én egy búcsúba rekedtem (forrás: Freeszfe)Béranyám, én egy búcsúba rekedtem (forrás: Freeszfe)

November 18., szombat
15:00 | stúdió
MELYKÓ RICHÁRD: MASSZA ORBIT

Előadó: Melykó Richárd
A Massza Orbit című performansz-előadás a tömeg hajlandóságát, valamint fragmentumait vizsgálja egy spekulatív nyelv magyarázatában. Az előadó saját hatáskörét ábrázolva, absztrahálni kezdi kötelezettségeit a nézők iránt. Mindezt testtartások és az egyrétű virtualitás tengelyében. Olyan társas jelentések kerülnek performatív elemzésre egy előadói térben, mint például a rendezkedés, fúzió vagy épp a vezetés. Felkelti saját holtsúlyait, hogy aztán megadhassa azoknak a pillanatnyi közérzetet. Akár egy pásztor a trajektórián. Az előadás limitált férőhelyes (20 fő). 
Előadó: Melykó Richárd 
Látvány és animáció: Illés Haibo 
A mentorok, akik célzottan segítették a projektet a képzés utolsó két hónapjában: Czirák Ádám, Vadas Zsófia Tamara.
Külön köszönet Hód Adriennek, Hudi Lászlónak, Somló Dávidnak, valamint Melykó Zájának, Berecz Zsuzsának, Sarah de Günthernek és a Freeszfe Színház és performansz osztályának.

Melykó Richárd: Massza Orbit (forrás: a Freeszfe Facebook-oldala)Melykó Richárd: Massza Orbit (forrás: a Freeszfe Facebook-oldala)

16:00 | előcsarnok
HANEM koncert

17:30 | stúdió
MENDEL PÉTER: FELHÍVJUK KEDVES NÉZŐINK FIGYELMÉT

Fapados kísérleti hipnózis

A projekt az alkotó valós, huzamosabb ideje jelen lévő személyes felvetéséből, érzéséből indul ki, miszerint az egyén egy hatalmas, szervezett rendszer magányos elszenvedője, amelyben megfigyelik, manipulálják és kísérletezés alá vetik. Az előadás célja, nemcsak az, hogy megteremtse azt az atmoszférát, amelyben ez a furcsa és olykor ijesztő érzés áramoljon a nézők sorai közé, hanem az is, hogy a befogadóban hasonló paranoid zsigeri érzéseket ébresszen, amellyel ő maga is a kísérlet középpontjában érezheti magát.
Mindent és semmit jelenteni.
Engedd meg magadnak, hogy elkezdj befelé fordulni!
G
Figyelj az apró részletekre!
Itt a tökéletesség egy cél.
Gyakran láthatlak álmaimban.
Ez most nem tudom, hogy önéletrajzi-e.
Liminalitás.
Ne nézz hátra!
E
Ki kell mozdulni az alapállapotból.

Alkotó, előadó: Mendel Péter
A mentor, aki célzottan segítette a projektet a képzés utolsó két hónapjában: Somló Dávid
Külsős konzulens: Vass Imre
Külön köszönet Czirák Ádámnak, Hód Adriennek, Hudi Lászlónak, Vadas Zsófia Tamarának, osztálytárasaimnak, vendégtanárainknak, Szombathy Andrásnak, Dékán-Deák Csengének és Neked.

Mendel Péter: Felhívjuk kedves nézőink figyelmét! (forrás: a Freeszfe Facebook-oldala)Mendel Péter: Felhívjuk kedves nézőink figyelmét! (forrás: a Freeszfe Facebook-oldala)

19:30 | stúdió
LANSTYÁK ILDIKÓ: IDILL

„Harmincéves vagyok, és a barátnőim nagy része csodálattal nézi, ahogy a testük változásnak indul, növekedni kezd a pocijukban egy új lény. Az én szervezetem is változásnak indult az elmúlt hónapokban, és bennem is növekedni kezdett valami új…”
Az IDIL című előadás a testben jelen lévő elváltozásokat idézi meg, miközben mi, a résztvevők, finom limonádénk szürcsölése közben érzékelhetjük a levegőben kavargó emlékek és ízek felfordulását.
A testi elváltozások a jelenben hatnak az emberre. Általánosan elterjedt gondolat, miszerint a betegség gyökere a múltban keresendő. A jövő felé tekintve mégis felvetődik a kérdés: Mit nyer az ember a testi tünetei által? A kérdés nem csak abban áll, hogy mi betegítette meg a testet, hanem hogy miért az még mindig?

A mentorok, akik célzottan segítették a projektet a képzés utolsó két hónapjában: Hudi László, Somló Dávid.
Külön köszönet Czirák Ádámnak, Hód Adriennek, Vadas Zsófia Tamarának, Szabó Andornak, a Freeszfe Színház és performansz osztályának.

22:00 | stúdió
KOVÁCS LUCA: VÖRÖSMARTY UTCA 13. FSZ. 2/A

Esetleg államalapításba torkolló autofikcionális performansz

Eredetileg egy lakásperformanszt akartam, amiben többen szerepelünk, minden helyiségben valaki más csinál valamit, csak tulajdonképpen lakás az nincs, meg igazából leginkább egyedül vagyok benne, és ha úgy vesszük akkor nem is mindig csinálok valamit, szóval tulajdonképpen az van hogy én dumálok magamról egy órán keresztül, és próbálok magammal kezdeni valamit, vagyis hogy azzal az állapottal ami azzal jár, hogy kénytelen vagyok beismerni, hogy sok év kemény munkája végre beért, és sikeresen felnőtté váltam, meg ha minden jól megy, közben valami ki is derül, például, hogy mikor lettem tündérkirálykisasszony, hogy miért nem szeretek pisilni, meg hogy miért csinálok húszévesen magamról előadást, és hogy hogyan nem fogja ez megoldani az összes társadalmi problémát, pedig annak mindenki örülne.

Alkotó, előadó: Kovács Luca
Dramaturg: Fodor Orsi
Zenei munkatárs: Kovács Márton
A mentor, aki célzottan segítette a projektet a képzés utolsó két hónapjában: Hudi László
Külsős konzulensek: Szabó Veronika, Tózsa Mikolt
Külön köszönet Czirák Ádámnak, Hód Adriennek, Somló Dávidnak, Vadas Zsófia Tamarának, Andrádi Eszternek, Fodor Orsinak, Lanstyák Ildinek, Melykó Richárdnak, Mendel Péternek, Tóth Csongornak, Kovács Mártonnak, Dávid Annának, Vajdai Liza Alojziának, Bácsi Janka Pálmának.

Kovács Luca: Vörösmarty utca 13. fsz. 2/a (forrás: a Freeszfe Facebook-oldala)Kovács Luca: Vörösmarty utca 13. fsz. 2/a (forrás: a Freeszfe Facebook-oldala)

Lásd még:

„Amikor Magyarországra gondolok, csak csóválom a fejem”

„Az ember feje kinő újra” – Interjú Szász János rendezővel

Freeszfe – Felemelt kézzel

A művészet nem mosópor

Nyitókép: Koós Boglárka, Az Üvegbúra (forrás: Freeszfe)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!