by artisbusiness.hu 2023. Aug 21.

Múzeumi kalandozások a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztiválon

A Ferenczy Múzeumi Centrum múzeumai a fesztivál idején 10 és 21 óra között tartanak nyitva.

Múzeumkorzó, művészeti-régészeti tárlatvezetések, ősi mesterségek bemutatója és kreatív programok várnak augusztus 25-étől 27-éig Szentendrén a Ferenczy Múzeumi Centrum helyszínein. 

A Ferenczy Múzeumi Centrum idén is csatlakozik programjaival Szentendre háromnapos, nyárzáró fesztiváljához. A város hangulatos utcácskái megtelnek fényekkel, zenével, irodalommal, gasztronómiai programokkal és művészettel. 

Augusztus 25-én 18 órától az Alapítók nyomában című különleges sétán járhatják be az érdeklődők azokat a helyszíneket, ahonnan 1926-tól kezdve a szentendrei művésztelep alapítótagjai a legszebb városképeket festették. A sétával egybekötött művészettörténeti előadás során megismerhetjük a művésztelep megalapításának történetét és az 1920-as években a városvezetés megbízására készült műalkotásokat. A sétát Bodonyi Emőke művészettörténész vezeti. 

Augusztus 26-án múzeumpedagógia alkotófoglalkozás várja a családokat a Paletták  – Czóbel Béla párizsi és magyarországi kapcsolatai című kiállításon. A programra regisztráció szükséges.

Forrás: Ferenczy Múzeumi CentrumForrás: Ferenczy Múzeumi Centrum

Augusztus 26-án és 27-én a MűvészetMalomban a Tarsolylemezek – a honfoglaló elit kincsei kiállításhoz kapcsolódva deríthetik ki a látogatók, hogy hogyan készültek a honfoglalás kori eszközök, tarsolylemezek. A kézműves bemutató a X. század világába repíti vissza a résztvevőket. A Keleti Szövetség tagjai korhű viseletben és a kornak megfelelő eszközökkel mutatják be a „tarsolylemezek korának” kézműves tudományát. Megjelenik egy honfoglaló ötvös-cizellőr, akinél a poncolást próbálhatják ki az érdeklődők – ezzel a technikával díszítették eleink a tarsolylemezeket. Az ide érkezők láthatják és ki is próbálhatják, hogy milyen volt méhviaszból gyertyát készíteni vagy fából apróbb használati eszközöket kifaragni, valamint találkozhatnak több, régészeti ásatáson előkerült lelet rekonstrukciójával is. Augusztus 27-én Dr. Rajna András tart tárlatvezetésta Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei című kiállításon. 

Augusztus 26-án Dr. Kovács Zoltán matematikus kalauzolja végig a látogatókat a Barcsay Jenő: A formák ritmusa című tárlaton. Barcsay Jenő, a XX. század egyik legmeghatározóbb magyar festőjének iskolateremtő életműve szervesen kötődik Szentendre városához. 1929-től a Szentendrei Festők Társaságának és a Művésztelepnek is tagja lett. A Duna-parti kisváros távlati látványa, szűk utcái, hangulatos épületei szolgáltatták azokat a festészeti motívumokat, melyek felkutatására a művész a szentendrei macskaköveket rótta minduntalan, és amelyek végigkísérték alkotói útján. Festészeti grafikai és murális alkotásai mellett, tanári munkásságával is maradandót alkotott.

Szintén augusztus 26-án, az IKON-ban mutatja be Dobokay Máté és Kútvölgyi Szabó Áron 10 lapos szitamappáját. 

Szabó Noémi kurátor (forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum)Szabó Noémi kurátor (forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum)

Augusztus 27-én Szabó Noémi művészettörténész tart kurátori tárlatvezetést a Vajda, a Próféta című tárlaton. Az 1986-ban alapított Vajda Múzeum hosszú évek után ismét megnyitotta kapuit. A tárlatvezetés betekintést nyújt Vajda életébe, művészetének egyes korszakaiba, valamint a kiállítás megrendezésének szempontjaiba.

A Ferenczy Múzeumi Centrum 2023 tavaszán hiánypótló gyűjteményes kiállítást nyitott. Szentendre, mint a modern magyar művészet egyik megkerülhetetlen központja, évtizedeken keresztül formálta a művészeti áramlatokat, párbeszédet folytatva a hazai és a nemzetközi közeggel. A Ferenczy Múzeumi Centrum képzőművészeti gyűjteményének fő gyűjtési területe a XX-XI. századi, valamint a mindenkori kortárs magyar képző- és iparművészet, mely kategóriájában az egyik legnagyobb, legrangosabb műtárgyegyüttes Magyarországon. A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) című kiállításon augusztus 27-én 15 órától tartanak tárlatvezetést

Forrás: Ferenczy Múzeumi CentrumForrás: Ferenczy Múzeumi Centrum

Az eseménysorozatot egy zseblámpás sétával teszik még különlegesebbé a szervezők augusztus 27-én. Este kilenc órától bemutatják a Ferenczy Múzeumi Centrum múzeumait, mesélnek az épületek múltjáról és jelenéről.

További információ: ITT.

Lásd még:

A múzeum továbbgondolása – A Ferenczy Múzeumi Centrum megújult gyűjteményes kiállításáról

A művész, akinél senki nem értette jobban a vonalak lelkét

Hogyan élt egy harangozó a XIX. században?

Kiállítótér és galériás gondolkodás Szentendrén

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Ferenczy Múzeumi Centrum (fotó: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum)

 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!