by artisbusiness.hu 2024. Feb 10.

Negyvenöt év után először kerül kalapács alá egy Monet-kép

A festmény a becslések szerint akár 18 millió fontért (8 milliárd 167 millió forint) is elkelhet a Christie’s aukciósház árverésén

Claude Monet Matinée sur la Seine, temps net (Reggel a Szajnán, tiszta időben) című képe a március 7-ei 20th / 21st Century: London evening sale aukció egyik legkiemelkedőbb darabja. Az alkotás Monet azon korszakából való, amikor elkezdte megfesteni „sorozatképeit”: ezeken a művein a fényhatásokat és az időjárási viszonyokat ábrázolta.

A kép utoljára 1990-ben, a Monet in the ‘90s: The Series Paintings („Monet a 90-es években: A sorozatképek”) című kiállításon volt látható. A remekművet február 9. és 14. között a New York-i Christie's-ben, február 21. és 23. között pedig Hongkongban is kiállítják. Az aukció előtt a festményt megtekinthetik az érdeklődők a londoni Christie’s aukciósházban is március 1. és 7. között.

Claude Monet, Matinée sur la Seine, temps net, 1897 (forrás: Christie’s)Claude Monet, Matinée sur la Seine, temps net, 1897 (forrás: Christie’s)

Az alkotás a Matinées sur la Seine (Reggelek a Szajnán) című sorozat egyik darabja. Ezeken az 1896 és 1897 között készült képeken Monet a nyári reggeleket ábrázolta, bemutatva azt, miként alakította át a fény a légkört. Ezen művek egyúttal az utolsók voltak, amelyeket a mester a Szajnáról készített. A festményt az impresszionizmus születésének 150. évfordulója alkalmából kínálják az árverésen. 

„Az elérhetetlent akarom. Más művészek festenek egy hidat, egy házat, egy hajót, és ennyi. Míg én a hidat, a házat, a hajót körülvevő levegőt akarom megfesteni, a levegő szépségét, amely körülveszi ezeket a tárgyakat, és ez nem lehetetlen” – vallotta Monet, aki hajnali fél háromkor indult útnak, le a Szajna partjára, hogy megfigyelje és ecsetjével megörökítse a fény változását. 

Lásd még:

Több mint negyven év után először kínálják aukción Magritte egyik legikonikusabb művét

Árverésen kínálják Van Gogh egyik legszebb korai akvarelljét, amely a becslések szerint akár hárommillió fontot is érhet

Nyitókép: Monet a kertjében, 1917. (forrás: Wikipédia)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!