by artisbusiness.hu 2024. Feb 07.

Árverésen kínálják Van Gogh egyik legszebb korai akvarelljét, amely a becslések szerint akár hárommillió fontot is érhet

Az 1881-ben festett Varrónő (Woman Sewing) című képet részben a „The Song of the Shirt” című angol vers ihlette

Bár hivatalosan még nem jelentették be, a Christie’s március 7-én eladásra kínálja Londonban Vincent van Gogh Varrónő című akvarelljét. A művet néhány nappal az aukció előtt kiállítják Londonban. Az alkotás értékét 2-3 millió fontra becsülik (903 millió forint-1 milliárd 355 millió forint) ami csekély összeg egy van Gogh műért, a képet azonban a tanulóévei alatt készítette a festő, amikor még nem volt kiforrott művész. 

Noha nem teljesen világos, hogy eredetileg kihez került az 1881 októberébe készült akvarell, a kutatások szerint 1904-ben egy rotterdami kereskedő birtokolta. Azok között az elhagyott, szám szerint negyven, van Gogh-festmény között lehetett, amelyeket később hulladékként adták el összesen egy guldenért (akkor körülbelül 50 centért, azaz kicsivel több mint kétszáz forintért). Annyi bizonyos, hogy 1937-re a mű Anthony van Hoboken holland zenetudós tulajdonában volt, számos más, fontos van Gogh olajfestménnyel együtt. 1951-ben Arthur Stoll svájci biokémikus és felesége, Martha vásárolta meg az akvarellt. Később 2008-ban elárverezték Bernben, ekkor került jelenlei tulajdonosához, egy európai gyűjtőhöz. Akkor 1,4 millió fontért kelt el. 

Vincent van Gogh: Varrónő, 1881 (forrás: Wikipédia)Vincent van Gogh: Varrónő, 1881 (forrás: Wikipédia)

A művet a feltételezések szerint részben egy angol versike iheltte: 1881. október 15-én van Gogh levelet írt művészbarátjának, Anthon van Rappardnak, amelyben megkérdezte, kaphat-e egy példányt Thomas Hood angol író „The Song of the Shirt” című verséből. Van Rappard éppen akkor készült meglátogatni a festőt, és rá néhány napra meg is jelent Ettenben, abban a holland faluban, ahol a művész akkoriban a szüleivel élt. A Varrónőt legalább részben a „The Song of the Shirt” sorai ihlették és erre utal az is, hogy van Gogh ismerte Hood könyvének illusztrált kiadását Gustave Doré képeivel.

Bár a művön szereplő nő személyét továbbra sem azonosították, Cor Kerstens, egy etteni történész, úgy véli, hogy a modell valószínűleg Dien de Graaf varrónő és kalapkészítő lehetett, aki a faluban, Oude Bredasewegben élt. Van Gogh jól ismerte őt, mivel férje, Alexander a sekrestyéseként dolgozott annál a helyi protestáns gyülekezetnél, ahol Vincent édesapja volt a lelkész. Dien de Graaf negyvenkét éves lehetett, amikor az akvarell készült. Van Gogh öt másik, hasonló témájú, varrónőket ábrázoló akvarellt festett, amelyekhez már helyi modelleket kért fel, és körülbelül napi huszonöt centet fizetett nekik. 

(forrás: theartnewspaper.com)

Lásd még:

A Musée d’Orsay új Van Gogh-kiállításán a művész MI-verziója válaszol a látogatók kérdéseire

Nyitókép: Vincent van Gogh: Önarckép, 1887 (forrás: Wikipédia / Google Art Project)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!