by artisbusiness.hu 2023. Sep 07.

„Ünnepeljünk egy koccintással bárhol, távol az Uránia Nemzeti Filmszínháztól”

– Több színművész sem veszi át aranydiplomáját az SZFE-től, most Acher Tamás is megszólalt a témában.

Nem veszi át az aranydiplomáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől Vámos László rendező ötven évvel ezelőtt végzett osztálya, köztük több Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas művész sem – számolt be a 444 egy, a szerkesztőségüknek eljuttatott levél alapján. A témában Ascher Tamás is megszólalt, aki több társával együtt szintén 1973-ban végzett a színházi rendező osztályban – szúrta ki a Színház Online.

A színművészek eredetileg az egyetemnek címezték a levelet: mint írják, „nem kérnek a Vidnyánszky Attila gyámsága alatt álló, modellváltó SZFE-ből". A levelet Kútvölgyi Erzsébet és Lázár Kati Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészek mellett Egri Márta Jászai Mari-díjas színművész, Miklósy Judit színművész, Varsa Mátyás színész, rendező, író és Vas-Zoltán Iván színész, rendező, dokumentumfilmes írta alá. 

„Nem vehetünk át aranydiplomát azoknak a kezéből, akik megtagadták egykori tanáraink és tanáraik sorát, Nádasdy Kálmántól Ascher Tamásig. Azt a szakmai nyitottságot és sokszínűséget, amit az átalakítás folyamatában az utolsó pillanatig védeni próbáltunk, és ami számunkra ma is mindennél fontosabb” – olvasható a 444-hez eljuttatott levélben.

Forrás: FreeszfeForrás: Freeszfe

Közösségi oldalán Ascher Tamás, a Katona József Színház főrendezője, az SZFE egykori rektora és osztályvezető tanára is közzétett egy bejegyzést a témában: „Hogy, hogy nem: egy színházi rendező osztály is végzett 1973-ban. Tízen kaptunk diplomát, már csak négyen élünk – Kornis Mihály, Meczner János, Valló Péter meg én. Kellemetlen eseménynek igérkezik az aranydiplomák ünnepélyes átadása, de elfogadom, ha négyünk közül bárki úgy érzi, megéri neki egy kis kellemetlenség. De ha nem, ajánlom három kollégámnak, 11-én – az ünnepélyes évnyitó napján – ünnepeljünk egy koccintással bárhol, távol az Uránia Nemzeti Filmszínháztól. Kornis itt van a Facebookon Tábori Pál néven; Valló és Meczner talán nincs, szóljon nekik, aki látja ezt a felhívást. (Én is próbálkozom majd, de csak módjával)” – olvasható a Facebook-posztban. 

Lásd még:

Freeszfe – Felemelt kézzel

A művészet nem mosópor – Interjú Veszprémi Judittal, a Freeszfe művészeti kommunikáció képzésének vezetőjével

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Ascher Tamás (fotó: Czimbal Gyula / MTI)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!