by artisbusiness.hu 2023. Jul 09.

Coca-Cola SZIN fesztivál néven folytatja tovább az ötvenöt éves Szegedi Ifjúsági Napok

A fesztivál 2009-ben egy nemzetközi díjat is bezsebelt: környezettudatos fejlesztéseiért megkapta a Greener Festival Awardot.

Idén ötvenöt éves a legnagyobb nyárzáró fesztivál, a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN). A szervezők így ötvenöt új fellépőt jelentettek be a nemzetközi sztárok mellé, akik között Alok, Lukas Graham és Timmy Trumpet is szerepel. A fesztivál idén már Coca-Cola SZIN fesztiválként várja a látogatóit, augusztus 23. és 26. között.

A SZIN története 1968-ban indult: pontosabban 1964-ben volt már egy előfutára, ekkor ugyanis Szegedi Ifjúsági Karnevál néven szerveztek a Tisza-parti városban egy egynapos bulit, javarészt akkor még szegedi fellépőkkel. ’68-ban azonban az akkori állampárt ifjúsági szervezete, a ma már csak a történelemkönyvekből ismert KISZ felkarolta az eseményt és elindult a Szegedi Ifjúsági Napok, egy többnapos fesztivál, amelyre több ezer fiatal érkezett szerte az országból.

A kor „beat” zenéjének felkarolása mögött ott húzódott az a szándék is, hogy így juttassák el a marxista-leninista ideológia üzenetét a fiatalokhoz: általában résmentesen működött a „Három T irányelv” is, amely támogatott, tűrt és tiltott kategóriába sorolta a művészeket, így a zenészeket is. Szegeden azonban nagyot nyitottak a szelepen és a fellépők között feltűnt néhány, akár tiltott zenekar is. Ez a szabadság és az önfeledt fesztiválérzés varázsa hamar futótűzként terjedt a fiatalok között és felszálló pályára állt a Szegedi Ifjúsági Napok, a hazai fesztiválok előfutáraként, nem mellesleg a Woodstockot is egy évvel megelőzve.

Egy résztvevő így emlékszik vissza a kezdeti időkre: „A fesztiválra érkező fiatalok ezen a néhány napon elengedhették magukat, önfeledten szórakozhattak, mindenféle retorzió nélkül. Az akkori államhatalom nem véletlenül hagyta ezt, hiszen az év többi napján nem néztek jó szemmel azokra a fiatalokra, akik hosszú hajjal, trapéznadrágban jártak és nyugati zenéket hallgattak.”

A rendszerváltás azonban elsodorta a KISZ-t, és vele együtt az ifjúsági rendezvényeket is.

A SZIN-t az egykori szegedi Rock Klub vezetője karolta fel és próbálta életben tartani különböző helyszíneken, mintegy tíz évig, de támogatás hiányában a szervezők a végén már képtelenek voltak megrendezni az eseményt. 2002-ben azonban a városvezetés mentőövet dobott a SZIN-nek, és felélesztette a fesztivált: Gerendai Károlyt is felkérte tanácsadónak, aki akkor már csaknem tíz éve szervezte társaival az azóta is rendkívül népszerű Szigetet.

A SZIN helyszíne a partfürdő lett és fejlődési pályája innen megállíthatatlan volt. A hazai zenekarok már számoltak a szegedi bulival, előre helyet hagyva annak a nyári koncertnaptárjukban. Majd lassan felfedezték a nemzetközi fellépők is a Szegedi Ifjúsági Napokat, amely 2009-ben egy nemzetközi díjat is bezsebelt – a legnagyobb európai fesztiválként elismert Glastonbury-vel együtt – környezettudatos fejlesztéseiért megkapta a Greener Festival Awardot, egyetlen magyar fesztiválként. A fesztivál megkerülhetetlen esemény, a legnagyobb nyárzáró buli, nemzetközi sztárokkal és a hazai zenei élvonal fellépőivel, valmint feltörekvő tehetségekkel.

 

A SZIN Fesztiválnak idén a Coca-Cola lesz a névadó szponzora. A helyszínen akár a nagyszínpadra kiváló rálátást biztosító COKE STUDIO hangosító toronyba, valamint annak tetejére is feljuthatnak a látogatók, a torony nagyméretű kivetítőjén pedig távolabbról is követhetők majd a koncertek. A COKE STUDIO zenei platformján keresztül az érdeklődők új dalokhoz, előadói tartalmakhoz, fesztiválokkal kapcsolatos tartalmakhoz, élő eseményekhez, valamint nyereményekhez – többek között fesztiválbelépőkhöz – juthatnak hozzá.  

A Coca‑Cola 2022 májusában indította el a COKE STUDIO nevű platformját, amely digitális, folyamatosan elérhető, határokon átívelő színpadként szolgál a feltörekvő előadók számára. 

Fellépők:

30y, A Király Halott, Analog Balaton, Aurevoir., aZorka, Bëlga, Blahalouisiana, Bohemian Betyars, Bruno x Spacc, Budapest Bár, Carbon Techno Night, Layton Giordani (USA), Nonameleft, Robin Futaki, Dain Farrel, Carl, Cloud 9+, Csaknekedkislány, Elefánt, Esti Kornél, Fatal Error, Firkin, Fish!, Fiúk, Ganxsta Zolee és a Kartel, Góbé, Herself, Hiperkarma, Hűvös, Ivan & the Parazol, Kacaj, Kiss Kevin, Kkevin, Konyha, Kultúrkör, Lennard btb, Joerjunior, Lil Frakk x 6363, Lman Prala, Lusciana, Magna Cum Laude, Mayday a faluból, Mehringer, Metallicum, Metzker & Friends, Metzker Viktória x Yamina x Koósz Milán, Mihályfi Luca, Mirror Glimpse, Mó Mantis, New Level Empire, Ocho Macho, OTL - ekhoe x Gyuris, Paddy and the Rats, Pandora Projekt, Parno Graszt, Pogány Induló x Ótvar Pestis, Regán Lili, Sólyom Berni, Supernem, The Biebers, WellDan

Új névként alakul egy virtuális banda is, aminek tagjai részesei lehetnek egy NFT közösségnek, annak számos előnyeit élvezve.

 

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

A nyitókép illusztráció  (forrás: Coca-Cola SZIN)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!