by artisbusiness.hu 2023. Jul 21.

Ingyenes fesztivállal vár a balkáni zene eddigi legnagyobb ünnepe Veszprémben

A BALKAN:MOST Fesztivál egy igazi nyárzáró esemény, a Balkán tehetségeinek legátfogóbb körképe.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program legfontosabb világzenei rendezvénye a térség sokszínű arcát mutatja be. Az ingyenes szabadtéri fesztiválon szeptember 7. és 9. között élvezheti a közönség a műfajilag is sokszínű zenei kínálatot: többek között neofolk, gipsy hop, bosnyák blues és etnojazz koncertek közül válogathatunk.

A három nap alatt összesen huszonnyolc fellépő váltja egymást a Veszprém óvárosában felállított színpadokon. Veszprémben ismerős a balkáni zene műfaja: nemcsak Boban Marković és zenekara teremtett már többször is fergeteges hangulatot, de az Utcazene Fesztiválon is szerepeltek már balkáni zenét játszó bandák. Ezek a zenék a balkáni térség autentikus arcát festik meg, az utóbbi években mégis talán ritkábban léptek fel Veszprémben, mint korábban: a szervezők ezt a kettősséget orvosolják az átfogó BALKAN:MOST programmal.

A fellépők kilenc balkáni országból érkeznek, és nemcsak az egykori Jugoszlávia utódállamaiból: az olasz jazz virtuóz Daniele Sepe, a katalán fővárosban alakult Barcelona Gipsy balKan Orchestra és a francia illetőségű, világjáró La Caravane Passe mind-mind koncerteznek majd a fesztiválon. Fellép a görög popsztár Marina Satti és a bosnyák ska-punk Dubioza Kolektiv is, amely a legismertebb bosnyák banda.

A zenei körutazásnak otthont adó Veszprém a saját adottságaival is büszkélkedhet: a BALKAN:MOST nagyszínpad a Várban, az érseki paloták tövében kap helyet. A frissen átadott FOTON Audiovizuális Centrum helyszíne egyedülálló függőkerttel és panorámával várja vendégeit, az Óváros téren pedig koncerteken tombolhat a közönség. A BALKAN:MOST egyik célkitűzése, hogy olyan ritkán hallható zenéket is bemutasson, mint a román taraf, az édes-bús bosnyák sevdalinka és a feminista folk.

A koncerteket egy háromnapos konferencia kíséri, összekötve így a nemzetközi szakma térségi képviselőit. A konferenciát a Hangvilla multifunkcionális helyszíne fogadja be. A fesztivál festői helyszínei sétatávolságra találhatóak egymástól, ami megkönnyíti a szemezgetést a sokszínű programból, és ideális lehetőséget ad a személyes kapcsolódásra az előadók, a közönség, valamint a szakma képviselői között.

A konferencia beszélgetésein egy több mint kétszáz fős nemzetközi szakembergárda járja körül a térség kiaknázatlan lehetőségeit és kulturális gazdagságát gyakorlati workshopok keretében. A konferencia összegzése és kiterjesztése a négyéves MOST projektnek, ami a Hangvető vezetésével négy szakmai pilléren és európai együttműködéseken keresztül építette a térség kulturális reprezentációját a Kreatív Európa társfinanszírozásával.

A BALKAN:MOST Fesztivál a WOMEX közreműködésével jön létre a Hangvető szervezésében a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a MOST projekt támogatásával. 

További információk: ITT

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

A nyitókép forrása a BALKAN:MOST oldala

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!