by artisbusiness.hu 2024. Feb 29.

Szembenézés, feloldozás és Mozart – az Art is Business e heti kulturális ajánlója

A Concerto Budapest hangversenyét, a Gólem Színház bemutatóját, a Deák Erika Galéria legújabb kiállítását és a Frankofón Filmnapokat ajánljuk ezen a héten.

Alexander Tinei legújabb műveiből nyílt kiállítás a Deák Erika Galériában

Tinei új sorozata korábbi alkotói korszakára, a kétezres évek elejére utal vissza, amikor elsősorban fekete-fehér grafikákat készített. Mint akkor is, legújabb művein is magukra hagyott alakokat látunk, itt nincs tér és idő, amibe beágyazódnának, nincsenek kapaszkodóik, nincs kontextusuk, amely segítségével definiálhatnák magukat, amivel mi definiálni tudnánk őket. A színek hiánya, az egy-egy gesztura fókuszáló történetmesélés gesztusa egy olyan érzelmi intenzitást sugall, ahol nincs feloldozás, menekülőútvonal, csak a szembenézés és a feloldozás lehetősége. Tinei alakjai teli vannak titkokkal, hiszen a kompozíciók mellőznek mindenféle magyarázatot, és nem azért, mert figurái történetnélküliek volnának, hanem azért, mert ők valójában zárványok, akik, mint egy időkapszula, őrzik saját történetüket. Ezek világba kivetett, magányos figurák, legtöbbször fiatal férfiak, akik nemcsak elszigeteltségüket, de jelen világunk individualizálódását is tematizálják. Tinei rajzai, mint előző festmény vagy litográfia sorozatai, az emberi létezés tünékenységéről, a létezési legfontosabb pillanatairól szólnak. Ezek a rajzok is az idő és a test viszonyát analizálják, azt, hogy a korpusz col tempo miképpen destruálódik vagy éppen válik semmissé. Alexander Tinei (1967, Caushani, Moldova) az egyik legfontosabb és nemzetközileg is elismertebb kortárs festőművész, Budapesten él és dolgozik. Tinei az elmúlt években valóság és a fikció között elhelyezkedő, nyugtalanító ábrázolások sorozatát hozta létre. Egyéni kiállításai New Yorktól-Tokióig voltak, művei megtalálhatóak a legfontosabb köz- és magángyűjteményekben is.

Alexander Tinei: Partly sunny, mostly cloudy (részlet) (forrás: port.hu)Alexander Tinei: Partly sunny, mostly cloudy (részlet) (forrás: port.hu)

Február 29-én mutatják be a Tóbiás, a tejesember című darabot a Gólem színházban 

A színművet Sipos Vera rendezte. „Az ember kínlódik a gyerekeiért, vergődik, mint a szárazra vetett hal, ők meg elpártoltak tőlem. Azt mondják, többet értenek nálunk. Hiába, a mai gyerekek túlságosan okosak…” – így panaszkodik Tóbiás, a tejesember (igen, AZ a tejesember) a gyerekeiről. Tevje, a Hegedűs a háztetőn főhőse eredetileg Tóbiás, Sólem Aléchem teremtménye, aki igyekszik jó apja lenni lányainak, de nem érti, felnőve mivé válnak, mikor ő mást képzelt, mást tervezett, máshogy emlékszik rájuk. A méltán híres musicalhez képest az eredeti elbeszéléskötet talán még árnyaltabban mutatja be, hogyan birkóznak meg szüleink azzal, hogy felneveljenek minket – és micsoda teher nekik látni a mi küszködésünket; hiszen mivégre küszködtek akkor ők egész életükben, ha nem értünk… És vajon hogyan tudnának jól szeretni minket?

További információ: ITT

Fotó: Hirling BálintFotó: Hirling Bálint

Március 10-ig tart a Frankofón Filmnapok fesztivál

A Francia Intézet szervezésében idén február 28. és március 10. között tartják a 14. Frankofón Filmnapokat, ahol a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Francia Intézetben és a Turbinában huszonnégy kortárs frankofón alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. Több közülük a világ legnagyobb fesztiváljain bizonyított már. A Cannes-i Filmfesztiválon négy díjat nyert a Négy nővér, ott volt a világpremierje a Mindent egy lapra című filmnek Virginie Efira-val, ott debütált a Mutánsok Romain Duris-szel, a Salem és a Bonnard – Egy festő szerelme is. A tavalyi Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon szerepelt a Vadállat Léa Seydoux-val és az Őszi sanzon Guillaume Canet-val, Torontóban mutatták be a Nemkívánatos személyeket, az Annecy Nemzetközi Animációs Fesztiválon a Robotálmok pedig díjat is kapott. 

Március 3-án rendezik meg a Mozart-napokat a Concerto Budapesttel a Zeneakadémián

A Concerto Budapest 2018 óta évről évre egynapos koncertsorozatot szentel a klasszikus zene örök kedvencének, Wolfgang Amadeus Mozartnak. Így történik ez 2024 márciusának első vasárnapján is. Fúvósötöstől a zongoraversenyig egy sor műfaj reprezentálja az egymást követő koncerteken Mozart művészetét. „Világos, tiszta, szép emlékként marad meg bennem ez a nap egész életemen át. Mintegy távolról, halkan csengnek még fülembe Mozart muzsikájának varázshangjai.” Így írt kétszáz éve Franz Schubert egy napjáról, amelyet nagy és olyannyira csodált pályaelődjének zenéjével töltött, és jó eséllyel mi mindannyian valahogy így emlékezhetünk majd erre a mozarti vasár- és ünnepnapra. A koncerten közreműködik Horváth Béla (oboa), Wenzel Fuchs (klarinét), Mohai Bálint (fagott), Stefan Dohr (kürt), Bogányi Gergely (zongora) Concerto Budapest, vezényel: Keller András.

Műsor:

Mozart: 3.(Esz-dúr) kürtverseny, K. 447
Mozart: 20. (d-moll) zongoraverseny, K. 466
Mozart: Esz-dúr sinfonia concertante, K. 297b

Forrás: port.huForrás: port.hu

Lásd még:

Lavina, szabadság és keserédes humor – az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Mesék, táncok és groteszk jelenetek – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Északi romantika és algoritmusok – az Art is Business e heti kulturális ajánlója

„Olyanok vagyunk, mint a szivacsok, akik magukba szívják a körülöttünk lévő tájakat”

Metatárgyak, Frida Kahlo és a magyar kultúra napja – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Szívdesszert labdákkal – az Art is Business e heti kulturális ajánlója

A Bolond Teremőr emlékműve, jazz és Zsömle – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Fehér éjszakák a Hotel Apátiában – Az Art is Business kulturális ajánlója

Az improvizáció varázsa – Az Art is Business kulturális ajánlója

Női sorsok, érdekes emberek – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Téli mesetúra dizájnvásárral – az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Nyitókép: jelenet a Tóbiás, a tejesember című darabból (fotó: Hirling Bálint)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!