by artisbusiness.hu 2024. Feb 15.

Mesék, táncok és groteszk jelenetek – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

A Mai Manó Ház kiállítását, a MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyeit, a Cseh Filmkarnevált és a Hiperkarma koncertjét ajánljuk ezen a héten.

A múlt megjövendölése – A Zohar Studios fotói Stephen Berkman interpretációjában

Az elmúlt évek egyik nagy fotós szenzációja volt a San Franciscó-i Contemporary Jewish Museum kiállítása, amely az eddig ismeretlen, XIX. századi New York-i fotográfus, Shimmel Zohar hagyatékát mutatta be. A modernitás és a bizarr, fantáziadús megoldások felé nyitott, ugyanakkor a viktoriánus Amerika külsőségeit jól ismerő művész-mesterember, Shimmel Zohar képei a XIX. századi New Yorkból érkeztek Budapestre. A fotóművészet iránt érdeklődők számára rendkívüli titkokat megmutató, informatív és lélegzetelállítóan szép képeket felvonultató tárlat a Mai Manó Házban látogatható. 

Ki volt ez az elfelejtett fotográfus, és hogyan került elő a hagyatéka? A rendkívüli kultúrkincsre Stephen Berkman talált rá. Berkman a XIX. századi fotográfia megszállottja, az angol Frederick Scott Archer által 1851-ben kidolgozott technika, a hosszú expozíciós nedves kolloidos eljárás aktív kutatója. Ez a technika annak idején néhány év alatt népszerűvé vált, mert lehetővé tette, hogy a negatívról részletgazdag, finom tónusú papírképek készülhessenek. Berkman több mint húsz éve egy cetlit talált a New York-i Chelsea ócskapiacon egy régi fotóalbumban, amelyen a Zohar Studio felirat szerepelt. Némi levéltári kutatás nyomán kiderült, hogy a főleg zsidók lakta Lower East Side-on a Pearl Street 432 alatt 1860-tól működött ez az intézmény Zohar Studios Photographs néven. Az előkerült bevándorlási iratok szerint Shimmel Zohar litván-zsidó bevándorló volt, aki huszonkilenc évesen, 1857-ben érkezett az Ellis Islandre. A név – Zohar – magyar fordításban „ragyogást” vagy „fényességet” jelent, ami jól illik egy fotográfushoz. Talán nem véletlen, hogy a Zohár a zsidó misztikus filozófia egyik alapvető könyve, amelyet Mózes de León írt a XIII. századi Spanyolországban. León a Zohárt egy második századi tudósnak, Simon bár Jochájnak tulajdonította, aki a legenda szerint tizenhárom évre egy barlangba vonult el, hogy a könyvet megírta. Talán a Zohar stúdió történetével való párhuzam sem a véletlen műve.

További információ: ITT

MÁV Szimfonikus Zenekar – Mesék, táncok

A MÁV Szimfonikus Zenekar február 22-én, a Filharmónia Magyarország szervezésében Kaposváron a Csiky Gergely Színházban, majd másnap, február 23-án, Budapesten a Zeneakadémián, Mesék, táncok címmel ad hangversenyt Csaba Péter, a zenekar állandó vendégkarmesterének vezényletével és a fiatal, tehetséges hegedűs, Abouzahra Amira közreműködésével. Csaba Péter karmesterhez nagyon közel állnak Brahms (1833-1897) művei, köztük a magyar táncok, különösen a kevésbé ismert darabok. Manapság legtöbbször az 1., az 5. és a 6. magyar táncot játsszák a koncerttermekben, a MÁV Szimfonikus Zenekar február 22. és 23-i hangversenyein azonban megismerkedhet a közönség a kevésbé ismert No. 17 – 21-es darabokkal is.

Abouzahra Amira (fotó: Andrej Grilc)Abouzahra Amira (fotó: Andrej Grilc)

Az est folytatásában Henryk Wieniawski (1835-1880) I. Hegedűversenye csendül fel. A Hegedűverseny szólistája Abouzahra Amira, aki 2005-ben született, magyar-egyiptomi családban, szülei neves zongoraművészek. Négyéves korában kezdett hegedülni, ötévesen már nyilvánosan szerepelt. 2017-ben a Magyar Televízió Virtuózok című tehetségkutató versenyén korosztálya első díját nyerte. Fellépett hazájában, Németországban, Európa több nagyvárosában, továbbá Ománban és természetesen számos alkalommal Magyarországon, többek között a MÁV Szimfonikusokkal is.

Csaba Péter karmester jelenlegi hazája, Franciaország, műsoraiban előszeretettel mutatja meg a francia zene kincseit is. Az est második részében Maurice Ravel két műve hangzik el. Elsőként a Lúdanyó meséi című táncjátéka, amit négykezes zongoradarab formájában komponált 1908-ban, eredetileg egy baráti család két gyermeke számára. A műsor zárószámaként Ravel, La Valse (A keringő) című darabja hangzik el.  Az a tánc, amely ifj. Johann Strauss fénykorában meghódította és megszédítette a világot.

További információ: ITT.

 X. Cseh Filmkarnevál a Toldiban

A budapesti Cseh Centrum szervezésében február 21. és 25. között a mai cseh filmművészet legjobb és legfrissebb alkotásaival jelentkezik újra a Cseh Filmkarnevál. A közkedvelt cseh filmszemle kerek évfordulót ünnepel: tizedik alkalommal rendezik meg a hagyományos februári időpontban és a megszokott helyszínen, a Toldi moziban. A filmeket eredeti nyelven magyar és angol felirattal vetítik.

Hiperkarma az A38-on 

Valentin-napi ráadáskoncertet ad a Hiperkarma zenekar február 15-én az A38 Hajón. Régen hallott és frissen debütáló dalok egyaránt helyet kapnak a műsorban, amelynek törzsanyagát a jól ismert régi és új HK-slágerek alkotják majd.

A Hiperkarma kétségtelenül korunk egyik legmeghatározóbb alternatív zenekara, amely egyrészt versként is értelmezhető szövegeinek, másrészt folyamatos megújulásra való képességének köszönheti sikerét. A Bérczesi Robi vezette zenekar több mint húsz éve működik, és ez idő alatt rengeteg magaslaton és hullámvölgyön, több tagcserén is átesett az eredeti felállás. A formációt elsősorban szövegcentrikussága teszi egyedülállóvá a hazai zenei palettán: Robi dalai nyíltan mesélnek a legbensőbb szorongásainkról, az élet legsürgetőbb kérdéseiről, és a saját démonjaink előli menekülésről.

Lásd még:

Északi romantika és algoritmusok – az Art is Business e heti kulturális ajánlója

„Olyanok vagyunk, mint a szivacsok, akik magukba szívják a körülöttünk lévő tájakat”

Metatárgyak, Frida Kahlo és a magyar kultúra napja – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Szívdesszert labdákkal – az Art is Business e heti kulturális ajánlója

A Bolond Teremőr emlékműve, jazz és Zsömle – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Fehér éjszakák a Hotel Apátiában – Az Art is Business kulturális ajánlója

Az improvizáció varázsa – Az Art is Business kulturális ajánlója

Női sorsok, érdekes emberek – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Téli mesetúra dizájnvásárral – az Art is Business e heti kulturális ajánlója

A pillanat, amikor a művészet születik – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Petőfi-versek inspirálta balett és a rendszerváltás utáni magyar művészet – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Nyitókép: Zohar Studios: camera obscura, nedves kollódiumos üvegnegatív, albumin print (forrás: Mai Manó Ház)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!