by artisbusiness.hu 2023. Nov 07.

Art is Business Díj 2023: Az Innovatív művészeti kezdeményezés kategória győztese a Duda Éva Társulat

– A művészeti világ idei kiemelkedő pénzügyi megoldása

2023 év végén ötödik alkalommal adjuk át az Art is Business Díjakat különböző kategóriákban azoknak az üzleti és művészeti szereplőknek, akik a hazai művészeti és forprofit területek együttműködésében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Idén először hirdettük meg az Innovatív művészeti kezdeményezés kategóriát a Magyar Telekom támogatásával, amelyre több pályázat is érkezett kulturális szereplőktől, és arra adtak válaszokat, milyen megoldásaik voltak a működésük, projektjeik financiális biztosítására. A vállalati vezetőkből, mecénásokból és kulturális kommunikációs szakemberekből álló díj zsűrije 2023-ban a Duda Éva Társulat Szabad a tánc? című közösségi finanszírozási kampányát tartotta legkiemelkedőbbnek.

„2022/23 óta a hazai kultúra komoly finanszírozási nehézségekkel néz szembe és a szereplők egyre inkább új utakat kénytelenek találni arra, hogy biztosítsák a működésüket. Az Art is Business évek óta figyeli a piacot és látja, hogy sokan igyekeznek járatlan vagy épp szokatlan útvonalon elérni a céljaikat annak érdekében, hogy képesek legyenek a művészetüknek teret teremteni. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy kiemeljük és megmutassuk azokat a szereplőket és a teljes művészeti és az azzal együttműködésben gondolkodó üzleti szegmensnek, akik a legjobb példával járhatnak.” – vallja Balogh Máté András, az Art is Business Egyesület vezetője.

 

Duda Éva Társulat – Szabad a tánc?

A hazai és nemzetközi viszonylatban is elismert és sikeres Duda Éva Társulat hosszú távon kiszámítható és biztonságos működéséhez új, innovatív megoldásokat kellett keresni; így született meg a „Szabad a tánc?” nagykövet kampányuk ötlete is, amit 2023. április – május folyamán szerveztek meg. Ennek keretében húsz ismert és hiteles személyiség kampányolt nagykövetként a tánc szabadságáért és a Duda Éva Társulat hosszú távú fennmaradásáért és építkezéséért. A kampány célja a támogatások mellett a kortárstánc népszerűsítése, a brandépítés és a követői kör bővítése volt, valamint a probléma eljuttatása a civilekhez.

A kampány során több, mint 4 millió forint támogatásra és megannyi új kapcsolatra tettek szert. Ennek nyomán a megnövekedett ismertség mellett, megalakult egy szűk mecénási kör, akik azóta is segítik a társulat munkáját.

Duda Éva (fotó: Lékó Tamás)Duda Éva (fotó: Lékó Tamás)

A 2023-as legkiemelkedőbb kulturális pályázók:

Fiatal Drámaírók Háza, Néprajzi Múzeum, New Millennium Kamarazenei Fesztivál, Trojka Színházi Társulás, Budapest Fotó Festival, Danubia Zenekar, Soharóza, LOUPE Színházi Társulás, Sarolta Kulturális és Közéleti Tér

Részletesen a pályamunkákról.

 

A kategória támogatója 2023-ban a Magyar Telekom, aki számára fontos, hogy digitalizációs tevékenységén túl társadalmilag olyan fontos területeken is felelősséget vállaljon, mint a kultúra, az oktatás és a fiatal tehetségek támogatása, továbbá aktívan keresi a digitalizáció és a művészet értékteremtő találkozását. 

Ennek jegyében évek óta értékalapú partnerei vagyunk azon kulturális szereplőknek, akik hisznek az innovációban és a folyamatos fejlődésben. Ezért örülünk annak, hogy a Duda Éva Társulat kapja idén az Innovatív művészeti kezdeményezésért járó díjat, mert fennállásuk óta azon dolgoznak, hogy összekapcsolják az embereket az előadásaikon és ezáltal utat mutassanak a társadalomnak egy pozitív jövő irányába. A finanszírozás új és hatékony eszközeit használva elindultak azon az úton, amivel biztosíthatják a működésüket, és láthatók maradnak továbbra is a hazai és nemzetközi kulturális életben.

A Duda Éva Társulat (forrás: Duda Éva Társulat)A Duda Éva Társulat (forrás: Duda Éva Társulat)

Az Art is Business már ötödik alkalommal hirdette meg az Art is Business Díj pályázatát azon vállalati és művészeti szereplőknek, akik az adott évben különböző módokon komolyan gondolták az együttműködéseket. Az előző években olyan magánemberek, vállalatok és városok érdemelték ki a díjat, mint Dinyés Dániel, Gergye Krisztián, Horgas Eszter, Polgár András, Radnóti Zsuzsa, Rényi Andrea, a B.Braun Magyarország, a BMW Magyarország, az Intelligent Power Solutions, a KPMG, a Magyar Telekom, a Mastercard, a Vylyan Pincészet, Pécs és Nyíregyháza.

A 2023-as további nyerteseket az Art is Business Díjátadóján, december 13-án a Nemzeti Táncszínházban ismerheti meg a közönség.

További információ: ITT.

Lásd még:

Szabad a tánc! – A Duda Éva Társulat gálaestje a Vígszínházban

Art is Business Díj 2023: az Innovatív művészeti projekt kategória legjobbjai

Fischer Iván felkérésére A csodálatos mandarinnal indítja 15. évadát a Duda Éva Társulat

Szabad a tánc?

Robbanás előtti pillanatban vagyunk – Interjú Duda Éva koreográfussal

„Nem tudnék most romantikus mesebaletteket készíteni”

Nyitókép: a Duda Éva Társulat Frida című előadása (fotó: Lékó Tamás)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!