by artisbusiness.hu 2023. Sep 09.

Írd újra, Shakespeare! – Vajon antiszemita darab-e A velencei kalmár című vígjáték?

Lackó Gábor monodrámája Cserna Antal előadásában ezúttal a Klubrádióban hallható.

A Spinoza Színház Írd újra, Shakespeare! című előadása 2023. szeptember 9-én (szombaton) 14 órakor és szeptember 10-én (vasárnap) 8 órakor meghallgatható a Klubrádióban.

Vajon antiszemita darab-e Shakespeare A velencei kalmár című vígjátéka? Vagy a vígjáték csupán a meglévő antiszemita előítéletek felerősítésére alkalmas? A darab szereplője, Shylock, a zsidó uzsorás úgy ad kölcsönt Antoniónak, a velencei kalmárnak, hogy a szerződésben kiköti: ha időben nem kapná meg a kölcsönt, úgy kivághat egy font húst Antonio testéből.

Vajon mindezt minek szánta Shakespeare? Ismerte-e egyáltalán zsidókat, hisz' az akkori Angliából már 300 éve kiűzték őket? Shakespeare szelleme egyszer csak megjelenik a Spinoza Színházban, és Lackó Gábor, a monodráma írója szellemes ajánlatot tesz az angol drámaírónak arra, miként kellene kettejüknek együtt átírni a híres vígjátékot ahhoz, hogy A velencei kalmár megszabaduljon az antiszemitizmus – talán félreértésből rátapadt – vádjától.

A színdarab alapjául szolgáló eredeti szöveg a Shakespeare/37 projekt keretében és megbízásából készült.

Előadja: Cserna Antal

Írta: Lackó Gábor
Dramaturg: Fabacsovics Lili
Rendező: Surányi András
Producer: Sándor Anna

A Spinoza Színházban legközelebb 2023. október 8-án látható az Írd újra, Shakespeare!

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Cserna Antal (fotó: Fábián Évi)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!