by artisbusiness.hu 2024. Feb 09.

Örökhétfők és híres szerelmek – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Az Art+ művészmozi híres magyar írók párkapcsolatáról szóló sorozatát, a Petri Györgyről szóló új kiállítást, a Három Holló irodalmi estjét és a Finn Filmnapokat ajánljuk.

A budapesti Art+ művészmozi február 14-én kezdi el vetíteni a Madách Színház négyrészes, mozifilmsorozatát, amely híres magyar írók párkapcsolatáról szól. A szintén budapesti GoBuda mozi néhány nappal később csatlakozik az Írók-Sorsok-Szerelmek tematikus vetítéseihez.

A filmsorozat elsődleges célja a magyar irodalom szolgálata, melynek összefoglaló címe: Írók-Sorsok-Szerelmek. A sorozat a XX. század legismertebb magyar íróinak életét és szerelmi történeteit 50-80 perces film-szín-játék®-ok formájában dolgozza fel. Utóbbiak nem színházi előadások, nem is korábbi színpadi előadások filmváltozatai, hanem kifejezetten élő vetítésre, valamint online közvetítésre született, vadonatúj filmprodukciók. A Madách SzínpadON a Madách Színház 2020 tavaszán indult, hatalmas közönségbázissal rendelkező programsorozata, mely a színház professzionális tévéstúdiójából saját készítésű, a színház, a film és a TV műfaji határain létrejött új tartalmakat, film-szín-játék®-okat kínál. Kulturális partnerprogramok, fesztiválszereplések, rangos nemzetközi filmszakmai díj, valamint szerte a világon csaknem 60 ezer megtekintés jellemzi az elmúlt négy évet. 2022 januárjában a Madách SzínpadON már egy önálló művészi arcéllel rendelkező, tematikus filmsorozatot hirdetett meg Írók-Sorsok-Szerelmek címmel. A sorozatban a magyar irodalom és kultúra alakjainak (Ady Endre, Karinthy Frigyes, Szép Ernő, Móricz Zsigmond) történetei új, XXI. századi értelmezésben, valamint a hazai előadó-művészeti élet legkiválóbb alkotóinak tolmácsolásában jelennek meg.

Az Ady Endréről és Karinthy Frigyesről szóló, saját gyártású filmes alkotásaink (Elfogyni az ölelésben– Ady Endre szerelmei, A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei) itthon és világszerte – eredeti, valamint angol feliratos formában – már három kontinens tizenhat országában mutatkoztak be. Tavaly nyáron a Szófiai Világszínházi Fesztivál Digitális Programjában is kiemelkedő nézettséget értek el. A színház Karinthy Frigyes születésének 135. évfordulóját A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei című film-szín-játék®-ának nemzetközi közvetítés-sorozatával ünnepelte. Az alkotást egyetlen hétvége leforgása alatt New York, Brüsszel, Stuttgart, Berlin, Helsinki, Róma, Sepsiszentgyörgy, Szöul és Peking magyar és idegen ajkú közönsége egyidőben, a Madách SzínpadON „virtuális nézőteréről” tekinthette meg. Az Emberszag című új, Szép Ernő életét feldolgozó film-szín-játék® előbemutatója szeptemberben, a 24. Zsidó Kulturális Fesztiválon volt. A film novemberben a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál műsorában is szerepelt.

POP-UP kiállítás nyílik Petri György 80. születésnapjának évfordulója alkalmából

Petri György (1942–2000) író, költő és esszéista pályafutása során kritikusan figyelte meg a társadalmat, és írásain keresztül próbálta megérteni annak változásait. Petritől mindig is távol állt az intézményesülés. A szabályokat, a kötelezettségeket megkérdőjelezte, és inkább a sajátos meglátásait követte. A kiállítás megálmodói úgy gondolták, hogy Petri életművét és az általa képviselt „kívülálló életérzést” nem tehetik az intézmény falai közé egy hagyományos kiállítótérbe. Egy olyan helyiségre lesz szükségük, amely nem szokványos módon adja vissza a küldetésünk lényegét, ezért megalkották a Petri-teret. A Petri-tér a múzeum kertjéből nyíló egykori Károlyi Étteremben – ma raktárban – lesz megtekinthető. A bezárt étterem, a szakács nélkül maradt konyha szimbolikusan vonatkozik Petrire, ugyanakkor a verseiben szereplő tárgyak megmutatkoznak a maguk anyagi raktárvalóságukban is: „Vastag por alatt, / […] hallgat / egy szétszerelt világ.”

Forrás: a PIM Facebook-oldalaForrás: a PIM Facebook-oldala

A rendhagyó kiállítás Petri költészetének két fontos elemére épít: a nézés elfogulatlan cselekedetére, valamint a tárgyak szövegszervező erejére. Megfigyelés, a tárgyak, tények, dokumentumok rögzítése a tekintet által. A hangsúly az egyén személyes látásmódján és a környezet viszonyán van. A térben megtapasztalhatóvá válik majd a „nézés gyönyöre”, hogy „minden látvány / a maga más-más módján színöröm”. A látogatók nemcsak Petri szemén keresztül tekinthetnek a rendhagyó terepre, hanem egyénileg is kezükbe vehetik a térben rejlő tárgyakat, és maguk kedvére alakíthatják azokat, átadva magukat az alkotói folyamat lendületének. A térformálással nyomot hagyhatnak a kiállításban és megoszthatják egyéni látásmódjuk viszonyát a tárgyi környezettel kapcsolatban. Az akciótér az itt megvalósuló programok során fog igazán életre kelni. A kiállításhoz kapcsolódik az Örökhétfő programsorozat, ahol minden hétfő este a résztvevőkkel közösen merülnek el a Petri-szöveg univerzumban. Ezen felül beszélgetésekkel, zenei programokkal és előadásokkal egészül ki a programlista. A Petri-tér megnyitója egy kétnapos eseménysorozatra épül 02.09-én és 10-én. A kiállítás várhatóan április közepéig lesz látogatható csak és kizárólag a megadott időpontokban.

Nagy Gabriella: Elviszlek Amerikába

Nagy Gabriella leleményesen szőtt, a korszakról impozáns tárgyi és nyelvi tudást mozgató háromfejezetes regényének főhőse maga a pusztító szenvedély. Az őrülettel nemegyszer határos vágyak és becsvágyak éppúgy áthatják az orvost, mint betegét, a gyilkost, mint csapdájába a jobb élet reményében, a szerelem delejes izgalmában besétáló áldozatát, de még az utánuk nyomozókat is. A szerző példás hitelességgel és feszültséggel rajzolja elénk a saját korukkal, valóságukkal soha meg nem békülőket, a falujukból, országukból, sorsukból elvágyódókat. A legnyugtalanítóbb pedig az, hogy a legkevésbé sem idegenek. A szerzővel Tóth-Czifra Júlia, a kötet szerkesztője beszélget február 15-én a Három Hollóban.

Nagy Gabriella (forrás: a Három Holló Facebook-oldala)Nagy Gabriella (forrás: a Három Holló Facebook-oldala)

Finn Filmnapok 2024

Február 14. és 18. között, tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Finn Filmnapokat a Toldi Moziban, bemutatva a kortárs finn filmművészet friss alkotásait Budapesten. Az idei fesztivál programjára olyan játékfilmeket válogattak be, mint a Nagyinál, a Hulló levelek, a Játékos, avagy a halál az élők problémája és a Négy kicsi felnőtt, továbbá a Hiúzokkal suttogó című, megindító dokumentumfilmet is műsorra tűzik. A filmvetítések mellett további programokkal is készülnek: a Hiúzokkal suttogó vetítése előtt hiúzmaszkot is készíthetnek az érdeklődők. A filmeket eredeti nyelven, angol és magyar felirattal vetítik. A fesztivált a FinnAgora, a magyarországi Finn Intézet a Toldi Mozival, a Finn Mozgókép Alapítvánnyal (Suomen elokuvasäätiö) és a SzimplaFilmmel együttműködésben szervezi.

Lásd még:

„Olyanok vagyunk, mint a szivacsok, akik magukba szívják a körülöttünk lévő tájakat”
– Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Metatárgyak, Frida Kahlo és a magyar kultúra napja – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Szívdesszert labdákkal – az Art is Business e heti kulturális ajánlója

A Bolond Teremőr emlékműve, jazz és Zsömle – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Fehér éjszakák a Hotel Apátiában – Az Art is Business kulturális ajánlója

Az improvizáció varázsa – Az Art is Business kulturális ajánlója

Női sorsok, érdekes emberek – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Téli mesetúra dizájnvásárral – az Art is Business e heti kulturális ajánlója

A pillanat, amikor a művészet születik – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Petőfi-versek inspirálta balett és a rendszerváltás utáni magyar művészet – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Tavaszvárás novemberben – Az Art is Business kulturális ajánlója

Leomló hajzuhatagok, kelta mesék – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Alice a Füvészkertben – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Meditatív sivatagi utazás könyv- és filmfesztivállal – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

A Magyar Jazz Napjával, a bécsi Múzeumok Éjszakájával és animációs filmnapokkal indul az október
– Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Filmes, irodalmi és színházi fesztiválokkal zárul a szeptember

Színház, kiállítás, zene – az Art is Business heti kulturális ajánlója

Bulivillamossal a százötven éves Budapesten át – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Nyitókép: Fekete Ernő és Jordán Adél A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei című darabban (fotó: Jardek Szabina)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!