by artisbusiness.hu/MTI 2023. Oct 14.

Petőfi-versekből készített animációt a mesterséges intelligencia

– Szauder Dávid Ariel videómunkáját Berlinben mutatják be

Petőfi Sándor legnépszerűbb versein és a mesterséges intelligencia adta lehetőségeken alapuló videoanimációval kapcsolódik be a berlini magyar kulturális intézet (Collegium Hungaricum Berlin – CHB) a német főváros egyik legnagyobb szabású őszi rendezvényébe, a Fények Fesztiváljába (Festival of Lights).

A CHB évek óta használja a berlini történelmi belvárosban álló neobauhaus stílusú épületének homlokzatát a magyar kultúrát bemutató, közvetítő felületként, amelynek révén ezúttal Szauder Dávid Ariel legújabb alkotását tekinthetik meg a környéken sétálók. A médiaművész az ember és a gép szimbiózisának kérdéskörét járja körül a mesterséges intelligencia által generált animációkkal, amelyekhez Petőfi Sándor legismertebb költeményeit használta fel. Munkája így az irodalom, a képzőművészet és a technológia összjátékaként is felfogható, és nemcsak az írott és a vizuális nyelv találkozásából adódó határtalan lehetőségekbe, hanem az emberi kreativitás lehetséges jövőjébe is betekintést enged. Az október 14-én 20 órakor kezdődő program a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával a Petőfi200 emlékév keretében és a berlini Humboldt Egyetemmel együttműködésben valósul meg.

A Fények Fesztiválja hagyományosan a berlini ősz leglátványosabb közösségi eseménye. Az idén 19. alkalommal megrendezett tíznapos fesztivál esténkénti vetítéseit negyvenhárom helyszínen tartják, a CHB közvetlen környezetében is számos világhírű építményt és épületet festenek meg fénnyel, köztük a Brandenburgi kaput és a Humboldt Egyetem főépületét.

Lásd még:

A Musée d’Orsay új Van Gogh-kiállításán a művész MI-verziója válaszol a látogatók kérdéseire

Az MI kárvallottjai

MI, üzlet, művészet

Az emberiség honoráriuma

MI – valódi, hamis vagy utánzott?

A médiaművész, aki a mesterséges intelligenciát használja ecsetként

A világ első szobra, amelyet mesterséges intelligencia segítségével készítettek

Nyitókép: Szauder Dávid Ariel: Petőfi versuniverzum, 2023 – részlet (forrás: Collegium Hungaricum Berlin)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!