by artisbusiness.hu 2023. Sep 12.

Fischer Iván felkérésére A csodálatos mandarinnal indítja 15. évadát a Duda Éva Társulat

Az ősz további kiemelkedő eseményeként november 26-án exkluzív támogatói estet rendez a társulat a Vígszínházban.

Az Európai Hidak fesztivál keretében a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar rendhagyó együttműködésre készül: Bartók A csodálatos mandarinját egy különleges táncjáték formájában mutatják be a Duda Éva Társulattal közösen ősszel a Müpában, majd a római Santa Cecilia Koncertteremben.

A zenészekkel körülölelt térben egy emelt színpadon a mozgásművészet gazdag eszköztárával bontakozik ki a partitúrában rögzített cselekmény, a produkció részletesen követi a szerző szándékait, előírásait. Az előadásokon a gavallér szerepében Kováts Tibor Liszt Ferenc-díjas Kiváló balettművész, a lány szerepében Bundschuh Vera, a Duda Éva Társulat szólistája, a mandarin szerepében pedig a karizmatikus tehetségű Szabó Áron táncművész látható szeptember 24-én és 26-án a Müpában.

Duda Éva Társulat: A csodálatos mandarin (fotó: Lékó Tamás)Duda Éva Társulat: A csodálatos mandarin (fotó: Lékó Tamás)

Duda Éva emblematikus kőszínházi koreográfiái szorosan kötődnek a Vígszínházhoz, olyan produkciók viselik egyedi mozgásvilágát, mint a Koldusopera, a Lovakat lelövik, ugye?, a Rómeó és Júlia, a Hegedűs a háztetőn, valamint a jelenleg is nagy sikerrel futó A kastély című előadás. A november 26-án rendezendő SZABAD A TÁNC! gálaest megidézi a társulat eddigi munkásságának mérföldköveit, valamint új, izgalmas kollaborációkat hoz létre, ugyanis a tánc mellett a zene és a színház világából érkező ismert előadók lépnek fel az esten.

Duda Éva Társulat: A csodálatos mandarin (fotó: Lékó Tamás)Duda Éva Társulat: A csodálatos mandarin (fotó: Lékó Tamás)

A tavaszi nagykövetes kampány folytatásaként a gálaműsor szeretné felhívni a figyelmet a független színházi- és táncos szféra financiális nehézségeire, az esemény bevétele a társulat hosszú távú, fenntarthatóbb működését segíti.

„A mű keletkezése óta a világ még szélsőségesebbé vált, a zaklatottság mindennapjaink része lett, melyben sokszor a valós értékek rejtve vannak a szemünk elől. Bartók műve ma is különösen aktuális, és ahogy minden koreográfusnak, úgy számomra is megtiszteltetés és nagyszerű kihívás. Szeretnék minél közelebb kerülni ehhez a monumentális és szimbólumokban gazdag anyaghoz, mozdulatokká formálni a benne rejlő szenvedélyes, teremtő erőt”  mondta Duda Éva, aki többszörösen díjazott koreográfus és rendező, számos műfajban alkot.

A Duda Éva Társulat (fotó: Lékó Tamás)A Duda Éva Társulat (fotó: Lékó Tamás)

Táncelőadások létrehozása mellett különféle zenés produkciók, mozgásszínházi előadások, valamint nagyszabású operák, musicalek, filmek koreográfusa. Kiemelkedő munkája elismeréseként Harangozó Gyula-, Imre Zoltán-, Lábán Rudolf- és Honthy-díjban részesült. Hazánk jelentős színházai mellett Európa számos országában dolgozott különféle művészi projekteken, saját társulatát pedig 2009-ben alapította Budapesten. A Duda Éva Társulat mára megkerülhetetlen szereplőjévé vált a hazai táncművészeti életnek, évente több mint tízezer néző élvezi előadásaikat. Fővárosi játszóhelyük a Nemzeti Táncszínház, de emellett nagy sikerrel vendégszerepelnek belföldön és nemzetközi fesztiválokon is. A társulat missziója a kortárs művészet, ezen belül is a kortárstánc népszerűsítése és megismertetése új közönséggel, szélesebb társadalmi rétegekkel. Fontos számukra a társadalmi felelősségvállalás és a művészet kapcsolata. A társulatot az előadóművészek komplex tudása és szuggesztív előadói minősége, valamint a sokszínű repertoár-előadásaiknak köszönhetően egyediség, újszerűség, lendületesség jellemzi.

Duda Éva Társulat: Frida (fotó: Lékó Tamás)Duda Éva Társulat: Frida (fotó: Lékó Tamás)

A 15. évad megkezdésekor mind a hazai, mind a nemzetközi szcénában is kiemelkedő munka és siker ellenére sincs biztos működési háttér a szervezet mögött. A bizonytalanság és a pénzügyi megvonás a kulturális terület számos szegmensét érinti; a független szférában dolgozó hivatásos előadóművészeti szervezetek működési támogatása idén is drasztikusan csökkent. A társulat 2023 áprilisában egy innovatív kezdeményezést indított el: egyedülálló támogatói kampányt hirdetett, melyben húsz nagykövet állt ki a szabad tánc, a szabad alkotás és a Duda Éva Társulat mellett, a nagykövetek között közszereplők, a kulturális élet meghatározó képviselői és civilek egyaránt részt vettek. Az eredményes kampányt követően ősszel ismét új utakat és lehetőségeket keresve, nemzetközi trendek mentén egy elkötelezett pártolói kör kialakítását célozzák meg – amely segítségével szabadon alkothatnak és magas színvonalon közvetíthetik a hazai kortárs kultúrát.

Duda Éva Társulat: Frida (fotó: Lékó Tamás)Duda Éva Társulat: Frida (fotó: Lékó Tamás)

További információk: ITT és ITT.

Lásd még:

Szabad a tánc?

Robbanás előtti pillanatban vagyunk – Interjú Duda Éva koreográfussal

„Nem tudnék most romantikus mesebaletteket készíteni”

Nyitókép: Duda Éva Társulat: A csodálatos mandarin (fotó: Lékó Tamás)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!