by Horváth Viktória 2023. Nov 30.

Másfél évszázada a művészet szolgálatában

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen (MKE) lévő Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény mai egyedülállósága több mint 150 éves gyűjtőmunka eredménye.

A Képzőművészeti Egyetemé az ország legrégebbi művészeti szakkönyvtára, amely amellett, hogy képzőművészeti témájú könyveket és folyóiratokat, illetve idegen nyelvű szakirodalmi tételeket gyűjtve a nyomtatott publikációk gazdag tárháza, jelentős művészeti dokumentumok őrzője is.

Az MKE, illetve összes jogelőd intézménye az 1871-es alapítás óta (akkori nevén: Országos Magyar Királyi Mintarajztanoda és Rajztanárképezde) kiemelt figyelmet fordít az európai szintű könyvtári állomány építésére. Ennek szellemében az egyetem gyűjteményének része – a nyomtatott szakkönyvek mellett – mintegy tizenkétezer, zömében XIX. század végi, illetve XX. század eleji fotográfia és megközelítőleg tízezer, többségében az iskola egykori növendékeitől és tanáraitól származó grafika is. 

MKE, Műcsarnok (forrás: MKE / Fotó: Nyíri Julianna) MKE, Műcsarnok (forrás: MKE / Fotó: Nyíri Julianna)

Az optikával, mozgásillúzióval kapcsolatos kötetek és tárgyi emlékek a feltételezések szerint az iskola egykori tanárának, Székely Bertalannak köszönhetően kerültek a könyvtár birtokába. A gyűjteményépítés eredményeként láthatjuk ma többek között Wilhelm von Gloeden báró, az Alinari testvérek, Giorgio Sommer, Jean-Baptiste Igout, Hermann Heid, Divald Károly, Klösz György és Beszédes Sándor fotográfiáit, Alfons Mucha szecessziós plakátműveit és Giovanni Battista Piranesi rézmetszeteinek közel teljes sorozatát az egyedülálló kollekcióban. Figyelemreméltóak továbbá a Meidzsi-kori japán fametszetek, illetőleg a festménymásolat-gyűjtemény kiemelkedő darabjai, mint például Fényes Adolf, Koszta József és Tornyai Gyula művei.

Az intézmény minden évben reprezentatív egyetemtörténeti vagy a gyűjteményt feltáró kiállítással járul hozzá (művészeti) tevékenységének illusztrálásához. A tárlatok rendre kitérnek arra is, hogy a kollekció milyen értékes darabokkal gyarapodott az azt megelőző időszakban. Az MKE Barcsay termében 2019 végén, 2020 elején, A Kortárs Magyar Grafika A Magyar Képzőművészeti Egyetem Gyűjteményében címmel rendezett kiállítás például állománybővítésként mutatta be a Váci Grafikai Műhely lapjait, Kocsis Imre Makói Művésztelepen készült adományát és az egyetem nem sokkal azelőtt elhunyt mestere, König Róbert hagyatékából odakerült alkotásokat. Ugyanez a tárlat ismertette Barcsay Jenőnek – Mission Art Galéria által adományozott – rézkarc-gyöngyszemét és az Olgyai Viktor rézkarc lemeze nyomán készült posztumusz nyomatot, ami Király Ágnes, Decsi Ilona és Kéri Imre összefogásának köszönhetően került az állományba. A kiállítás kiemelte az MKE tanárai, többek között a Kőnig Frigyes professzor folyamatos gyűjteménygyarapító tevékenységének jelentőségét. A legutóbbi jelentős ajándékozásra 2022 nyarán, az intézmény fennállásának 150 éves jubileuma alkalmából került sor, amikor az egyetem oktatói gazdagították egy-egy művükkel a gyűjteményt. Alkotásaikat a Mappa150 címmel megrendezett tárlat mutatta be.

(forrás: MKE / Fotó: Nyíri Julianna)(forrás: MKE / Fotó: Nyíri Julianna)

Az MKE-Artotech gyűjtemény olyan műveket tartalmaz (összesen ötvenet), amelyeket az egyetem kölcsönzésre kínál. Mint ahogyan az ezt bemutató kiadvány fogalmaz: „Az MKE-Artotech kollekció valamennyi művének közös jellemzője a magas művészi színvonal, hiszen az itt oktató és itt tanuló diákok a kortárs magyar képzőművészeti élet valódi krémjét alkotják.” 

Az MKE átfogó gyűjteményének általános jellemzői az MKE-Artotech kollekció karakterét is megszabják: a művek nagy többsége grafika, az egyetemen tanító művésztanárok és hallgatók munkái. Az Artotech kollekcióba az alkotásokat három forrásból válogatták: a Mappa150 műveiből, hallgatói vásárlásból, valamint az intézmény kortárs grafikai gyűjteményéből. 

A könyvtár (forrás: MKE / Fotó: Nyíri Julianna)A könyvtár (forrás: MKE / Fotó: Nyíri Julianna)

A mesterek munkái közül a kölcsönözhető gyűjteményben Chilf Mária, Csanádi Judit, Dobó Bianka, Erdődy József Attila, Erős István, Felsmann Tamás, Filp Csaba, Gaál József, Kósa János, Kürtösi Brigitta, Ötvös Zoltán, Radák Eszter, Szabó Attila, Udvardy Emese, Orosz Csaba, Rozmann Ágnes és Somorjai Kiss Tibor képei kaptak helyet, a legjobb növendéki munkák között pedig Csanálosi Mária, Csekő Andrea, Kaszás Konrád és Szigeti Anett festményeit, Bóka Bálint, Kecső Kristóf és Nagy Dániel szobrait, valamint Czuczorova Laura, Horesnyi Bálint, Likár Gréta és Miklós Kelemen grafikáit találhatjuk.  A kölcsönözhető kollekció egyes darabjai havi négy- és tízezer forint közötti összegért vehetőek bérbe. A kölcsönzésről a felek szerződést kötnek, amely kitér a szállítás, tárolás, őrzés és felelőségvállalás feltételeire is.

MKE, Műcsarnok (forrás: MKE / Fotó: Nyíri Julianna)MKE, Műcsarnok (forrás: MKE / Fotó: Nyíri Julianna)

Előre egyeztetett időpontban, kutatási engedéllyel külsős látogatók is megtekinthetik a Művészeti Gyűjteményben található alkotásokat és levéltári dokumentumokat; a kölcsönözhető darabok kölcsönzés előtt személyesen is megnézhetők.

A Művészeti Gyűjtemény jelentős részéről digitális nézőképek tekinthetők meg a könyvtár online adatbázisában, illetve több mint ezerhatszáz fénykép és adataik a www.europeana.eu online adatbázisban is elérhetők.

Lásd még:

Ipari vadromantika, művészetbe ágyazva


Elsősorban az élményt vásárolják meg

A művek által közvetített üzenetek összekötik az embereket

Zsolnay és Egry a nagyközönségé

Budapest egyik legszebb szecessziós villájában nyílt Zsolnay-kiállítás

A kortárs művészet szépsége épp az, hogy az adott korban talán fel se ismerjük a jelentőségét

Credit, Debit – és művészet minden mennyiségben

Egy tájképtől Európa egyik legnagyobb magángyűjteményéig

„A művészet a társadalom tükre”

„Büszke vagyok arra, hogy a Külügyminisztérium számára a művészet jelentősége változatlan”

„Újra kellett definiálnunk magunkat”
– Villáminterjú Remco Mollal, az Amsterdam Museum gazdasági igazgatójával

„Arra törekszünk, hogy a munkánkat a lehető legszélesebb körben elérhetővé tegyük”
– Interjú Antje Hundhausennel, a Deutsche Telekom művészeti gyűjteményének vezetőjével

Variációk gyűjtésre

Nyitókép: A Magyar Képzőművészeti Egyetemen (MKE) Könyvtára

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!